Μανταλάκι: ένα συνεργατικό καφενείο σαν στο σπίτι σας!

mantalaki
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μερικές φορές θέλεις απλώς να κάτσεις χαλαρά με τους φίλους σου, να μην ακολουθήσεις τους κανόνες του savoir vivre, να απολαύσεις τσίπουρο, χύμα κρασί και μεζεδάκια, χωρίς να αγχωθείς όταν φτάσει ο λογαριασμός. Γι’ αυτές τις φορές είναι το «Μανταλάκι».

Μπορεί τα Πατήσια να μην αποτελούν και τον πιο ειδυλλιακό προορισμό, όταν ο καιρός είναι ακόμα καλός, όσο, όμως, φθινοπωριάζει, οι γειτονιές των Πατησίων γίνονται πιο ελκυστικές και -ας μη γελιόμαστε- βολικές για όσους μένουν κεντρικά και δε θέλουν να «φάνε» πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο. Θέλουν απλώς να φάνε. Κυριολεκτικά.

Μέσα σε αυτές τις γειτονιές των Άνω Πατησίων δημιουργήθηκε το «Μανταλάκι», ένα συνεργατικό καφενείο, το οποίο πήρε το «φιλί της ζωής» από ανθρώπους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να το φτιάξουν, απέχοντας πολύ από τη λογική εταιριών και πολυεθνικών. Το αποτέλεσμα; Ένας χώρος που πραγματικά σου αφήνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου ή στο σπίτι φίλου σου, ένας χώρος που δεν χρειάζεται να κάτσεις με ίσια πλάτη στην καρέκλα, ούτε να βάλεις τα καλά σου, ούτε να κρατήσεις με ευλάβεια το πιρούνι στο αριστερό και το μαχαίρι στο δεξί. Δικαίως, βέβαια, θα σκεφτείτε ότι σε όλα τα μεζεδοπωλεία-καφενεία, η ατμόσφαιρα είναι πάντα πιο χαλαρή. Στο «Μανταλάκι», όμως, κάθε λεπτομέρεια, από τη διακόσμηση, μέχρι τη φιλική εξυπηρέτηση, βγάζει κάτι πολύ οικείο.

Σε ένα μεγάλο, φωτεινό χώρο, όπου κυριαρχεί το ανοιχτό πράσινο και οι αποχρώσεις του καφέ, το «Μανταλάκι» έχει μια αρκετά προσεγμένη και μοντέρνα οπτική στη διακόσμηση. Κι αυτό, ίσως, γιατί δεν είναι αμιγώς μεζεδοπωλείο, αλλά ένας χώρος που ανοίγει από το πρωί σερβίροντας καφέ (ενδεικτικά: φρέντο καπουτσίνο: 2,20 ευρώ, σοκολάτα ζεστή/κρύα: 2,5 ευρώ), γλυκά, και συνεχίζει και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, μέχρι αργά το βράδυ που θα φύγει και η τελευταία παρέα.

Μια Κυριακή βράδυ το επισκεφτήκαμε κι εμείς, θέλοντας να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τη σπιτική ατμόσφαιρά του και την ποιότητα των μεζέδων του, αφού, όπως έχει κυκλοφορήσει, στο «Μανταλάκι» έχουν επιλέξει να προμηθεύονται τα προϊόντα τους από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από τη Μυτιλήνη, την Πιερία, την Καλαμάτα και τη Μάνη, αλλά και από το δικό τους χωράφι.

Φτιάχνοντας κι εμείς τη δική μας παρεΐστικη γωνιά, προτιμήσαμε βιολογικό κόκκινο κρασί (3 ευρώ τα 250ml) και λίγο τσίπουρο (2,5 ευρώ τα 100ml). Αν και το κρασί ήταν κάπως τανικό για τα γούστα μας, το τσίπουρο μας κράτησε καλή παρέα μέχρι να φτάσει η ποικιλία μας (5 ευρώ η μικρή, η οποία είναι καλή για 2 άτομα που δεν πεινάνε πολύ). Οι πιπερίτσες τουρσί, το αβγό με τη ρίγανη, η γευστική γραβιέρα, η ντομάτα και η νόστιμη πατατοσαλάτα θα λέγαμε ότι ήταν οι «κομπάρσοι» του πιάτου, με πρωταγωνιστές τη σπιτική, πικάντικη τυροκαυτερή και το γευστικό λουκάνικο με πράσο.

Ό,τι έπρεπε για τη ζεστή καλοκαιρινή βραδιά που το επιλέξαμε, ήταν και ο δροσερός ντάκος (3,5 ευρώ), ενώ το υπέροχο λουκάνικο της ποικιλίας μάς έκανε να το ξαναπαραγγείλουμε και σε μερίδα (4 ευρώ).

Για επιδόρπιο επιλέξαμε την εγγύηση, το κλασικό μωσαϊκό (2,5 ευρώ), το οποίο, ως συνήθως, δεν μας απογοήτευσε και συνεχίσαμε τα τσίπουρα και τα κρασιά, μέχρι το ρολόι να μας θυμίσει ότι πλησιάζει η αμείλικτη Δευτέρα και το βασανιστικό πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά. Ο λογαριασμός έφτασε πιασμένος με -τι άλλο- ένα μανταλάκι που δυστυχώς το σπάσαμε κιόλας (άθελά μας, όχι γιατί αναστατωθήκαμε από το τελικό ποσό).   

Στα συν της εμπειρίας μας στο «Μανταλάκι», θα βάλουμε σίγουρα το χώρο και τη διακόσμηση, τη σπιτική χροιά των μεζέδων του, το παρεΐστικο κλίμα και τη μουσική, η οποία τη συγκεκριμένη βραδιά απείχε πολύ από την κλασική ρεμπετοκατάσταση των μεζεδοπωλείων και κινούνταν σε ήχους που θύμιζαν…Gramatik. Ξέρουμε, όμως, ότι στο «Μανταλάκι» η μουσική ποικίλλει και μπορεί να καταφτάσουν ακόμη και παρέες να παίξουν μουσική ή να έχει κάποιο live.

Στα μείον θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις στο μενού κι έτσι να μην καταφέρετε να φάτε την οφτή πατάτα και τα μυζηθροπιτάκια που λιγουρευόσασταν από την πρώτη ματιά και ίσως ότι κάποιοι μεζέδες σερβίρονται σε μικρότερες ποσότητες από αυτές που θα επιθυμούσαμε. Την ίδια στιγμή, όμως, αντισταθμίζονται από άλλους που είναι πλούσιοι και τηρούν το value for money.

Ίσως, όμως, αυτό που έχει περισσότερη αξία στο «Μανταλάκι» να είναι το ότι, εκτός από ιδανικό χώρο για να χαλαρώσεις με την παρέα σου σε φιλικό κλίμα, αποτελεί και μέρος ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης στην περιοχή, ενώ έχει μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά για όλους, άνεργους και εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, φίλους και αγνώστους.

Πληροφορίες: Μανταλάκι, Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια (5 λεπτά από τη στάση του ηλεκτρικού Άγιος Ελευθέριος), 2102011546, https://www.facebook.com/tomantalaki

Τζούλια Τασώνη