8 πράγματα να κάνετε στις Σπέτσες το δεύτερο ΣΚ του Σεπτεμβρίου

spetses
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Tο σαββατοκύριακο 12-13/9, όπως και κάθε χρόνο στην Αρμάτα, οι Σπέτσες ετοιμάζονται να «βουλιάξουν». Αν βρεθείτε προς τα εκεί, δείτε τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε, προτού «βουλιάξετε» κι εσείς μαζί τους.

Έφτασε πάλι η ώρα για την περιβόητη γιορτή της Αρμάτας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο το σαββατοκύριακο μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή του δεύτερο σαββατοκύριακο του μήνα. Τι είναι η Αρμάτα; Πρόκειται για μια εντυπωσιακή γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο λιμάνι των Σπετσών, όπου γιορτάζεται η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1822 στα νερά των Σπετσών, με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση. Οι εορτασμοί που ξεκινούν μέρες πριν, φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το Σάββατο και αν δεν έχετε ξαναβρεθεί ποτέ στην Αρμάτα, δείτε τι πρέπει να κάνετε στο νησί, έτσι ώστε να εξερευνήσετε και το ίδιο και τη μεγαλόπρεπη γιορτή του.

1. Καφέ και βάφλα στον Ρούσσο
Το πιο διάσημο καφέ-τυροπιτάδικο-ζαχαροπλαστείο των Σπετσών στη Ντάπια, με θέα το λιμάνι, είναι το καλύτερο μέρος στο νησί για πρωινό, για καφέ, για χαλάρωση, για κουβέντα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις βάφλες του και τη μανιταρόπιτά του και αν είστε τυχεροί, ίσως πιάσετε μια καλή θέση και για την Αρμάτα το Σάββατο το βράδυ.

2. Παρακολούθηση της Αρμάτας το Σαββατόβραδο
Σε αυτή την εκδήλωση θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια πολύ ζωντανή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας των Σπετσών, κατά τη διάρκεια της οποίας εξιστορούνται τα γεγονότα της ημέρας, με τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής. Με την πυρπόληση της ναυαρχίδας, τα πυροτεχνήματα γεμίζουν τον ουρανό και σε όλη αυτή τη διάρκεια, ο κόσμος (ο οποίος σπάει ρεκόρ προσέλευσης αυτό το διήμερο) παρακολουθεί αποσβολωμένος, περιμένοντας το τελευταίο και εντυπωσιακό μέρος των πυροτεχνημάτων, για να αφήσει τα επιφωνήματά του.

3. Επίσκεψη στο σπίτι της Μπουμπουλίνας
Αν θέλετε να νιώσετε ακόμη περισσότερο την ιστορία αυτού του νησιού, επισκεφτείτε το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και ξεναγηθείτε στη μεγάλη σάλα, την τραπεζαρία, το δωμάτιο υποδοχής και το δωμάτιο με το τζάκι. Στην ξενάγηση αυτή θα μάθετε την ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας, θα δείτε συλλογές από όπλα, επιστολές της Επανάστασης, παλιά βιβλία, πίνακες, προσωπικά της αντικείμενα κ.λπ και θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο ταβάνι της τραπεζαρίας, ενώ η όλη ατμόσφαιρα θα βγάλει από μέσα σας την πιο επαναστατική σας πλευρά.

www.wikipedia.com / Vaggelis Vlahos
4. Γνωριμία με τις Σπέτσες στο Μουσείο Σπετσών
Περίπου 700 μέτρα από το Σπίτι της Μπουμπουλίνας βρίσκεται και το Μουσείο των Σπετσών στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κεραμικά και αγγεία της πρωτοελλαδικής και κλασικής περιόδου, γλυπτά και νομίσματα της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δείγματα ξυλογλυπτικής και κεντήματα, αλλά και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του ’21.

5. Μπάνιο στις σπετσιώτικες παραλίες
Αν και οι Σπέτσες δεν φημίζονται για τις παραλίες τους, αν κινηθείτε λίγο εκτός κέντρου, θα μπορέσετε να βρείτε όμορφα μέρη για μια από τις τελευταίες βουτιές του Σεπτεμβρίου, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Πάρτε τις ψάθες σας και κατευθυνθείτε προς την Αγία Παρασκευή στα δυτικά, τους Αγίους Αναργύρους νοτιοδυτικά (όπου θα βρείτε και την κινηματογραφική Σπηλιά του Μπεκίρη, από την ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη» με την Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη), την ήσυχη Ξυλοκέριζα, το πευκόφυτο Λιγονέρι ή επιλέξτε την πιο κοντινή παραλία του Γαρύφαλλου, η οποία έχει ίσως τα πιο όμορφα νερά του νησιού. Αν θέλετε κάτι πιο… κοσμοπολίτικο, με beach bar και πολύ κόσμο, επιλέξτε το Βρέλλο και την Αγία Μαρίνα.

6. Ποτό στο Παλιό Λιμάνι
Πιθανόν να απορήσετε πως ένα τόσο μικρό νησί μπορεί να έχει τόσο έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά μόλις πατήσετε το πόδι σας στο Παλιό Λιμάνι, θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Bar, club, live μουσικές σκηνές, όλα στη σειρά για να διαλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας και να διασκεδάσετε. Όσοι έχετε σκοπό να βγείτε για «ένα ποτό», μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το γεγονός ότι το Παλιό Λιμάνι βρίσκεται σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με τα πόδια από το κέντρο του νησιού και ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα χαρίζει ένα επιπλέον αίσθημα ελευθερίας σε όσους βγαίνουν να διασκεδάσουν.

7. Φαγητό στα καλύτερα
Κάντε μια βόλτα στην Κουνουπίτσα και αν η όρεξή σας «τραβάει» θαλασσινά, κάντε μια στάση στο «Νερό της Αγάπης» και απολαύστε γευστικές θαλασσινές δημιουργίες –δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και ο Μάικλ Τζόρνταν επέλεξε αυτό το εστιατόριο στην επίσκεψή του στο νησί το 2013. Πίσω στο Παλιό Λιμάνι, το διάσημο εστιατόριο Ορλώφ είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό, με υπέροχη θέα, ενώ για κάτι πιο οικονομικό κατευθυνθείτε στην Πλατεία Ρολογιού.

8. Βόλτα με άμαξα
Όπως είναι γνωστό, στις Σπέτσες οι άμαξες παίρνουν τη θέση των αυτοκινήτων, κάτι που σημαίνει ότι στο νησί φυσάει αέρας παλιά εποχής, χωρίς καυσαέρια, κίνηση, πρόβλημα πάρκινγκ κ.ο.κ. Μπείτε κι εσείς στο κλίμα και δοκιμάστε μια βόλτα με το μόνιππο, με τη θάλασσα στη μία πλευρά και την ομορφιά των Σπετσών στην άλλη.