Stand up comedy: οι κωμικοί που έγραψαν ιστορία

stand-up-comedy-oi-komikoi-pou-egrapsan-istoria

ΤΡΙΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Μια μικρή αναδρομή σε μεγάλες μορφές της stand up comedy που στιγμάτισαν τον κόσμο του θεάματος με το χιούμορ τους.

Ο Richard Pryor είναι πιθανόν ο σημαντικότερος Αμερικανός κωμικός. Το στυλ που ανέπτυξε την δεκαετία του 1970 άνοιξε τον δρόμο για μερικούς από τους πιο διάσημους αφροαμερικανούς ηθοποιούς και κωμικούς, από τον Έντι Μέρφι μέχρι τον Κρις Ροκ. Ο Richard Pryor έζησε σε μια εύφλεκτη εποχή στις ΗΠΑ και ενσωμάτωσε τα βιώματα του στα σκετς του. Στα νιάτα του είχε ασχοληθεί με το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, οπότε είχε αναπτύξει ριζοσπαστικές πολιτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα να βρίσκει το χιούμορ στις περιθωριακές υπάρξεις αλκοολικών, εκδιδόμενων γυναικών και εγκληματιών. Μπορεί να τον μάθαμε στην Ελλάδα σε δίδυμο με τον Gene Wilder σε ομολογουμένως χαζοχαρούμενες κωμωδίες, αλλά η αξία του stand up του δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Οι δίσκοι «Wanted: Live in Concert» και «Live on Sunset Boulevard» συνοψίζουν μερικά από τα highlights της καριέρας του.

( www.youtube.com/watch?v=weZyVYCN4jQ ).

Οι Monty Python είναι αναμφίβολα η πιο ξεχωριστή ομάδα κωμικών στην σύγχρονη Ευρώπη, έχοντας θέσει τις (υψηλές) βάσεις για το σουρεαλιστικό χιούμορ με τις ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές τους. Δεν πάνε πίσω όμως και με τους δίσκους, με τρανό παράδειγμα το «The Monty Python Matching Tie and Handkerchief», τον τέταρτο δίσκο τους. Αναφορικά με το υλικό, είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε ένας φανατικός των Pythons: αγαπημένα σκετσάκια της πετυχημένης τηλεοπτικής τους σειράς, πλαισιωμένα από αρκετό νέο υλικό. Εκεί όμως που οι Monty Python ξεχωρίζουν είναι στο πώς τους άρεσε να μπερδεύουν και να συγχύζουν το κοινό τους. Στην δεύτερη πλευρά του δίσκου υπάρχουν δύο παράλληλα tracks, οπότε αναλόγως το που έπεφτε η βελόνα του πικάπ, ακούγονται διαφορετικά σκετς!

( www.youtube.com/user/MontyPython ).

Όπως ο Richard Pryor, έτσι και ο Bill Hicks είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές του stand up στην Αμερική. Το στυλ του θύμιζε έναν οργισμένο διανοούμενο που προσπαθεί να εκφράσει την αντίθεση του στον κόσμο γύρω του, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να εκφράσει την αγανάκτηση και θυμό του. Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητος, έτσι ώστε σε οι κωμικές διαπιστώσεις του για την καθημερινότητα να μετατρέπονται σε οργισμένους μονόλογους κατά του σύγχρονου πολιτισμού. Δεν απέφευγε την αυτοκριτική, ενώ ήταν ανοιχτός αναφορικά με τα ναρκωτικά και τις σχέσεις τους, δίνοντας μια «τραγική» διάσταση στο χαρακτήρα του. Δυστυχώς το πάθος του για το τσιγάρο και η επάρατος νόσος μας τον «έκλεψε» πάνω στην ακμή του. Σίγουρα θα είχε πολλά να πει για την Ελλάδα του σήμερα. Το «Philosophy: The Best of Bill Hicks» είναι ένα ενδιαφέρον παράθυρο στο μυαλό μιας κωμικής ιδιοφυίας.

( www.youtube.com/watch?v=vX1CvW38cHA ).

Ο George Carlin δραστηριοποιήθηκε την δεκαετία του 1970 και ειδικευόταν στα σκετσάκια, μέσω των οποίων ασκούσε κριτική κατά της mainstream κουλτούρας. Όπως πολλοί άλλοι ανερχόμενοι κωμικοί της εποχής, ο Carlin έγινε γνωστός χάρη στο ακραίο και σκοτεινό χιούμορ του. Το μήνυμα του συχνά ήταν ανάλογο του Bill Hicks, όπου υποστήριζε έναν ορθολογικό τρόπο ζωής, χωρίς ρατσισμούς και απόλυτες ιδεολογίες. Ένα από τα πιο πετυχημένα σκετς του έχει να κάνει με την λογοκρισία στα αμερικάνικα ΜΜΕ, ενώ συχνά αναφερόταν στις εμπειρίες του της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, χωρίς να αποφεύγει ποτέ βέβαια τις υπερβολές. Κατάφερε να κάνει ένα πετυχημένο πέρασμα και από τον κινηματογράφο. Από τη σχετικά εκτενή δισκογραφία του, ξεχωρίζουν τα «A Place For My Stuff» και το «You Are All Diseased».

( www.youtube.com/watch?v=gPOfurmrjxo ).

Ο Weird Al Yankovic είναι γνωστός για τις παρωδίες mainstream επιτυχιών, μιας ξεχωριστής κατηγορίας κωμικών album. Έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν από διάσημους (για την εποχή) καλλιτέχνες ως «παράσιτο» επειδή στην ουσία «κλέβει» τα τραγούδια τους με σκοπό να τους εκθέσει. Μάλιστα τον έχουν μηνύσει (ανεπιτυχώς) για αυτό τον λόγω, αλλά ευτυχώς τα δικαστήρια και χιούμορ έχουνε και μπορούν να διακρίνουν την κωμωδία από την συκοφαντία. Αν βρίσκεστε σε δίλλημα ποιον δίσκο του να αγοράσετε, προτιμήστε ένα από τους νεότερους δίσκους του, αφού οι επιτυχίες που «σφάζει» με τον τρόπο του θα είναι ακόμα «φρέσκες».

( www.youtube.com/watch?v=ss_BmTGv43M ).