Δίαιτα με χυμούς: αποτοξίνωση ή παγίδα; Η ειδικός απαντά

xumoi-juicing
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Τελικά μας κάνει καλό να το… ρίχνουμε στους χυμούς για να αποτοξινωθούμε ή μήπως η όλη τάση του juicing κρύβει κινδύνους;

Κάποιοι ίσως να μην το πιστεύουν, αλλά το juicing, δηλαδή η κατανάλωση μόνο χυμών για λίγες ημέρες προκειμένου να «καθαρίσει» ο οργανισμός από τις τοξίνες του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφών, βρίσκει δυνατούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο.

Μην πηγαίνει ο νους σας μόνο στην πορτοκαλάδα και τη λεμονάδα. Οι χυμοί μπορεί να περιλαμβάνουν μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, αγγούρια και αυτά να συνδυάζονται π.χ. με φράουλες, όλα σε ένα ποτήρι, όπου φρούτα και λαχανικά «συνεργάζονται» για την αποτοξίνωσή μας. Έτσι, παίρνουμε τις βιταμίνες μας χωρίς να χρειαστεί να τρώμε συνεχώς σαλάτες ή να πιεζόμαστε να ενσωματώσουμε φρούτα και λαχανικά στο διατροφικό μας πλάνο.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Υπάρχει, όμως κι ένα «αλλά», το οποίο εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί κάποιος να ζει καθημερινά με χυμούς και να έχει την πεποίθηση ότι θα παραμείνει υγιής. Ας δούμε τι λένε οι έρευνες και η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος επί του θέματος.

Ποια είναι τα οφέλη του juicing;
Έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Epidemiology and Community Health έχει δείξει ότι το να καταναλώνει κανείς μέχρι και 7 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής. Κι αν κάποιος δεν έχει το χρόνο να κόβει ή να μαγειρεύει 2 μερίδες με κάθε γεύμα, ο χυμός μοιάζει ένας εύκολος τρόπος να καταναλώσουμε τις μερίδες που πρέπει. Ειδικά όσοι δεν καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, οι χυμοί τους διευκολύνουν στο να τα βάλουν στο πρόγραμμά τους, όπως αναφέρει η ειδικός.

Οι χυμοί των φρούτων και των λαχανικών, επίσης, μας παρέχουν τις ίδιες βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά σε σχέση με ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νερό βοηθάει στην ενυδάτωσή μας.

Ακόμη, αυτή η μέθοδος μας βοηθά να καταναλώσουμε και προϊόντα πολύ ώριμα που είναι έτοιμα να χαλάσουν, που σημαίνει ότι συμβάλλουμε κι εμείς στη μείωση των απορριμμάτων φαγητού.

Οι θερμίδες είναι λίγες;
Όχι ακριβώς. Σίγουρα σε σύγκριση με ένα τσίζμπεργκερ, ένα ποτήρι χυμού έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά η πόσότητά τους δεν είναι αμελητέα.

Ένα φλιτζάνι κομμένου ανανά, για παράδειγμα, αποδίδει 83 θερμίδες, στην περίπτωση ενός φλιτζανιού χυμού ανανά, όμως, οι θερμίδες φτάνουν τις 120. Κι αν το σκεφτούμε κι αλλιώς, 1 ποτήρι πορτοκαλάδας μπορεί να περιέχει το χυμό όχι από 1, αλλά από 4 μέτρια πορτοκάλια. Θα καθόταν ποτέ κανείς να φάει 4 πορτοκάλια μονομιάς; Στην περίπτωση του χυμού, όμως, τα… εξαφανίζει σε μερικά δευτερόλεπτα. Λόγω, μάλιστα, του ότι το φρούτο είναι πιο συμπυκνωμένο, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγαλύτερη. Ένα φλιτζάνι χυμός ρόδι, για παράδειγμα, περιέχει 37 γραμμάρια ζάχαρη, σε σύγκριση με τα 12 γραμμάρια που περιέχει ένα ρόδι, τονίζει η κυρία Κόκκαλη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το να καταναλώνει κανείς την τροφή του σε μορφή χυμού, τον απομακρύνει από το αίσθημα κορεσμού και τον ωθεί να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το να μασούσε το φαγητό του.

Βοηθά στην αποτοξίνωση;
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με το γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεστε αποτοξίνωση. Τα όργανα του οργανισμού και ιδιαίτερα το συκώτι και τα νεφρά, όπως και το ανοσοποιητικό, δουλεύουν συνεχώς για να απαλλάξουν το σώμα μας από τις τοξίνες. Σύμφωνα με την ειδικό, μάλιστα, δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική βιβλιογραφία που να επιβεβαιώνει ότι το σώμα χρειάζεται εξωτερικές πηγές για να «καθαρίσει» και να αποτοξινωθεί. Παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι πιστεύουν ότι οι χυμοί μπορούν να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάτι που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κάποιος, αν πράγματι τον βοηθάει. Αν, όμως, πρόκειται να προχωρήσετε σε πρόγραμμα «καθαρισμού» πίνοντας μόνο χυμούς, θα πρέπει να το περιορίσετε σε 3 ημέρες το πολύ και πάντα με την επιμέλεια του διαιτολόγου σας.

Μπορώ να κάνω διατροφή μόνο με χυμούς;
Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολύ καλή ιδέα. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, ολική άλεση, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά. Κάποιες τροφές δεν μπορούν να δώσουν σωστά χυμό, όπως π.χ. το ψάρι ή το ψωμί ολικής άλεσης και σε μια τέτοια διατροφή, θα έμεναν εκτός.

Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείτε, είναι ότι όταν παίρνουμε το χυμό των φρούτων και των λαχανικών, ουσιαστικά τα συμπιέζουμε μηχανικά και αυτή η διαδικασία ξεχωρίζει τις φυτικές ίνες από το χυμό. Οι φυτικές ίνες, όμως, μας είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος μετά την κατανάλωση ενός φρούτου. Χωρίς αυτές, η ζάχαρη του χυμού περνάει χωρίς έλεγχο στον οργανισμό μας, ενώ χάνουμε και τα υπόλοιπα οφέλη τους που έχουν να κάνουν με το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, τη γαστρεντερική υγεία και τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, όπως αναφέρει η ειδικός.

Μια δίαιτα με χυμούς ίσως σας βοηθούσε να χάσετε βάρος σύντομα, σίγουρα, όμως, θα επηρέαζε το μεταβολισμό σας. Η άπαχη μυϊκή μάζα αρχίζει να διασπάται μέσα σε λίγες ημέρες, που σημαίνει ότι θα «καίτε» συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Λίγοι άνθρωποι, πάντως, θα έμπαιναν εθελοντικά σε τέτοια διαδικασία για όλη τους τη ζωή. Κι όσοι το κάνουν, θα διαπιστώσουν ότι τα κιλά θα αρχίσουν να συσσωρεύονται μόλις οι στερεές τροφές ξαναμπούν στη διατροφή τους.

Με λίγα λόγια…
Μια δίαιτα με χυμούς μέσα σε λογικά πλαίσια χωρίς υπερβολές μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν αποτελεί το σωστό τρόπο για αποτοξίνωση ή για να χάσετε κιλά.