Παγωτά από όλο τον κόσμο και 5 facts που σας ενδιαφέρουν

pagoto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Πώς προτιμούν το παγωτό τους στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και σε άλλα μέρη του κόσμου και τι δεν γνωρίζατε γι’ αυτό το υπέροχο παγωμένο γλύκισμα;

Το φθινόπωρο μπορεί να έχει μπει εδώ και μέρες, η λαχτάρα μας για παγωτό, όμως, δε λέει να μειωθεί, γι’ αυτό σκεφτήκαμε να πάμε ένα λαχταριστό ταξίδι σε όλο τον κόσμο και να δοκιμάσουμε παραδοσιακά και μη παγωτά, όσο ακόμα μας…παίρνει.

Gelato, Ιταλία
Αυτό που διαφοροποιεί μια μπάλα gelato από μια οποιαδήποτε άλλη μπάλα παγωτού είναι ότι περιέχει λιγότερο λίπος και ότι το μείγμα το «χτυπάνε» με διαφορετικό τρόπο, κάνοντάς το πιο παχύρρευστο και λιγουρευτό.

Clotted Cream, Αγγλία
Στην αντίπερα όχθη από το περίφημο gelato, το αγγλικό παγωτό χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και βελούδινη υφή, αποτελώντας ένα πλούσιο επιδόρπιο. Συχνά, μάλιστα, οι Άγγλοι το συνδυάζουν μ’ ένα φλιτζάνι τσάι.

www.wikipedia.com / Frank C. Muller
Spaghettieis, Γερμανία
Η πρώτη ματιά του γερμανικού αυτού παγωτού δίνει την εντύπωση μακαρονάδας με σάλτσα, στην πραγματικότητα, όμως, είναι παγωτό βανίλια το οποίο περνάει από μηχανή πολτοποίησης και παίρνει αυτό το σχήμα, με διάμετρο ρυζιού. Όσο για τη σάλτσα, δεν είναι ντομάτα, αλλά φράουλα.

Fish Ice Cream, Ιαπωνία
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο παγωτό…ψαριού, όπου ένα συγκεκριμένο ψάρι του Ειρηνικού ονόματι saury «πνίγεται» στο μπράντι για να φύγει κάθε πιθανή μυρωδιά ψαρίλας και χρησιμοποιείται η γεύση του στο παγωτό. Κι όσο εσάς σας φαίνεται περίεργο, πρέπει να ξέρετε ότι οι Γιαπωνέζοι τρελαίνονται!

Glow in the Dark, Αυστραλία
Τα παγωτά που παρασκευάζονται με υγρό άζωτο βγαίνουν σε 3 φωσφορούχες γεύσεις κι, αν τα τρώτε στο σκοτάδι, θα σας θυμίσουν κάτι από τα παλιά rave party.

Queso, Φιλιππίνες
Το queso είναι παγωτό που περιέχει τυρί Cheddar και πωλείται σε πολύχρωμα καρότσια στους δρόμους της πόλης. Τρώγεται είτε σε χωνάκι, είτε σε κυπελάκι ή σε σάντουιτς και είναι πολύ πιο νόστιμο απ’ ό,τι ακούγεται.

Potong, Σιγκαπούρη
Παγωτό τυλιγμένο σε πολύχρωμο ψωμί (ναι, καλά διαβάσατε), το potong είναι ένα πλούσιο επιδόρπιο και ιδανική επιλογή για να δροσιστεί κάποιος τις ημέρες υγρασίας.

Faloodeh, Ιράν
Μπορεί τα νουντλς να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, όταν λιγουρεύεστε ένα παγωτό, το ιρανικό faloodeh, όμως, είναι ακριβώς αυτό: νούντλς με ημι-παγωμένο σιρόπι από ροδόνερο, χυμό lime και ζάχαρη.

Turron, Ισπανία
Το κανονικό turron φτιάχνεται από αμύγδαλα και μέλι και αποτελεί κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Ισπανία. Επειδή, μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές, έχει βγει και παγωτό με την ίδια γεύση.

Shutterstock / bumihillis
Dondurma, Τουρκία
Με υφή σαν τσίχλα που τεντώνεται, σίγουρα δεν αποτελεί κλασικό παγωτό. Στην Τουρκία, όμως, κάνει θραύση και πωλείται στο δρόμο από πωλητές που φροντίζουν να δώσουν το δικό τους σόου σερβίροντάς το και αξιοποιώντας την περίεργη υφή του.

Thai Roll, Ταϊλάνδη
Μέσα σε μερικά μόλις λεπτά, οι πωλητές στους δρόμους της Ταϊλάνδης αναμειγνύουν γάλα και φρούτα σε μια παγωμένη επιφάνεια και δημιουργούν μια παγωμένη ζύμη. Η παρακολούθηση της δημιουργίας του, μάλιστα, είναι τόσο απολαυστική, όσο και το ίδιο το παγωτό.

5 facts που δεν γνωρίζατε για το παγωτό

Το παγωτό μάλλον προέρχεται από την Κίνα: Σύμφωνα με το Travel Republic Blog, είναι πολύ πιθανό να ανακάλυψαν οι Κινέζοι το παγωτό το 200 π.Χ. Οπότε μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς και τον Μάρκο Πόλο που το έφερε στην Ευρώπη.

Στη Νορβηγία έχει φτιαχτεί το πιο ψηλό παγωτό της ιστορίας: το ύψος του ξεπερνά τα 3 μέτρα, έχει γεύση φράουλα και κατέχει μια θέση στο βιβλίο Guinness.

Κάποιοι φτιάχνουν παγωτό και από αβγά κροκόδειλου: το πρώτο τέτοιου είδους παγωτό φτιάχτηκε στην πόλη Davo στις Φιλιππίνες και στη συνταγή του τα κλασικά αβγά κότας δίνουν τη θέση τους σε αβγά κροκόδειλου.

Υπάρχουν φωσφορούχα παγωτά: όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην Αυστραλία υπάρχουν παγωτά που φτιάχνονται από υγρό άζωτο και βγαίνουν σε 3 νέον χρώματα.

Το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο του κόσμου έχει 860 γεύσεις κι, αν θέλετε να το ψάξετε, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Βενεζουέλα και το Heladería Coromoto, το οποίο επίσης έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness.