Steve Jobs: όσα ίσως δεν ξέρετε για το χαρισματικό, καινοτόμο συνιδρυτή της Apple

steve-Jobs-osa-isos-den-kserete-gia-to-xarismatiko-kainotomo-sunidruti-tis-apple

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία των 56 ετών, άφησε τα ξημερώματα ο συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Steve Jobs, ένας χαρισματικός επιχειρηματίας και εραστής της ζωής.

Χαρισματικός, οραματιστής, αδίστακτος, τελειομανής, απόλυτος… είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί για να περιγράψουν το μεγάλο συνιδρυτή της Apple Steve Jobs, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σήμερα, σε ηλικία 56 ετών.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1955, αλλά υιοθετήθηκε από τον Paul και την Clara Jobs στο Mountain View της Καλιφόρνια. Οι βιολογικοί γονείς του είναι οι Joanne Carole Schieble και Abdulfattah Jandali.

Πολλοί τον χαρακτήριζαν ως δύσκολο χαρακτήρα και δύσκολο στη συνεργασία του με άλλους. Όμως, ο Steve Jobs θεωρείται αναντικατάστατος από πολλούς οπαδούς της Apple και επενδυτές και έζησε μια ζωή αψηφώντας τις συμβάσεις και τις προσδοκίες.

Και παρά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του εδώ και αρκετά χρόνια, η παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, το περασμένο καλοκαίρι, προκάλεσε παγκόσμια λύπη και έκπληξη.

«Ο Steve Jobs είναι ο πιο επιτυχημένος CEO στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Google Inc, Eric Schmidt, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Apple, αλλά παραιτήθηκε λόγω της επικάλυψης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Συνδύασε με μοναδικό τρόπο το άγγιγμα ενός καλλιτέχνη και το όραμα ενός μηχανικού, για να δημιουργήσει μια εξαιρετική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες στην ιστορία», δήλωσε ο Schmidt.

Ένας ακόμη αποτυχημένος σπουδαστής, ο Jobs εγκατέλειψε το κολλέγιο και κατέφυγε στην Ινδία, σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης, πριν από την ίδρυση της Apple -όνομα που πρότεινε στο φίλο του και συνιδρυτή της, Steve Wozniak.

Με το πάθος του για το μινιμαλιστικό σχεδιασμό και την εμπορική του μεγαλοφυΐα, ο Jobs άλλαξε την πορεία των υπολογιστών κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Apple, αλλά και αυτή της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Τα εμβληματικά iPod, iPhone –που «βαπτίστηκε», «τηλέφωνο του Ιησού» για τη σχεδόν «θρησκευτική» ζήτησή του- και iPad, αποτελούν δημιουργίες ενός άνδρα, γνωστού για την έμμονη του στον έλεγχο της διαδικασίας ανάπτυξης του προϊόντος.

Η Apple θεωρείται πρωτοπόρα εταιρεία στον τομέα του design, με βασική αρχή της το μινιμαλισμό και το «Less is More». To iPod και το iTunes άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος σκέφτεται την μουσική και τη χρήση της, αλλά και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τους εξαιρετικούς iMac και τα κινητά τηλέφωνα: το iPhone έκανε όλες τις εταιρείες να προσπαθούν να αντιγράψουν τα χαρακτηριστικά του.

Μετά το θάνατό του, στον ιστότοπο της Apple αναρτήθηκε μια μαυρόασπρη φωτογραφία του Steve Jobs, στην οποία φοράει τα χαρακτηριστικά μικρά στρογγυλά γυαλιά του και το ζιβάγκο του, και αναγράφεται η φράση «Στιβ Τζομπς 1955-2011».

Όσα μπορεί να μη γνωρίζετε για τον επιχειρηματία, οραματιστή και δημιουργό Steve Jobs

Αν και η ζωή του διήρκεσε μόνο 56 χρόνια, ήταν γεμάτη και υποδειγματική για πολλούς. Ακόμη κι αν έχουν ακουστεί πολλά για όσα έκανε και είπε ο Steve Jobs, υπάρχουν άλλα τόσα που είναι λιγότερο γνωστά. Μάλιστα σε μια απλή αναζήτηση στο Amazon, θα βρείτε πάνω από 6.000 αποτελέσματα για βιβλία που αφορούν το μεγάλο συνιδρυτή της Apple.

Ξέρατε ότι ο Steve Jobs:

- Το 1976 ίδρυσε την Apple μαζί με τον Steve Wozniak -μια από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών- για να αποχωρήσει από αυτή το 1985.

- Το 1985, ο Jobs απολύθηκε από την Apple, μια εταιρεία που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Πούλησε όλες τις μετοχές του της Apple εκτός από μια, για να συνεχίσει να παρακολουθεί τα meetings των μετόχων και να λαμβάνει τις εκθέσεις των εσόδων. Ο Jobs αγόρασε την εταιρεία The Graphics Group, που αργότερα ονομάστηκε Pixar, για 10 εκατομμύρια δολάρια.

-Ο πρώτος server για το World Wide Web αναπτύχθηκε από την εταιρεία NeXT που είχε ιδρύσει ο Jobs. Το 1996, η Apple αγόρασε τη Next και ο Jobs επέστρεψε στην Apple.

-Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Disney, διαθέτοντας το 7,3% των μετοχών της εταιρείας (138 εκατομμύρια μετοχές), ύστερα από την πώληση της εταιρείας Pixar Animations Studios, που του ανήκε και την οποία πούλησε στη Disney έναντι μετοχών. Το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας του δεν προέρχεται από την Apple αλλά από τις μετοχές του στη Disney.

-Είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της επικοινωνίας στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής. Περιγράφεται ως υποδειγματικός στο βιβλίο του Carmine Gallo «Fire Them Up!». Ένας από τους βιογράφους του, ο συγγραφέας, ο Alan Deutschman, πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να γράφει ότι δεν υπάρχει κανείς στις βόρειες αμερικανικές επιχειρήσεις που να είναι τόσο χαρισματικός.

-Λάμβανε ετήσιο μισθό 1 μόνο δολαρίου και καμία άλλη αμοιβή ή bonus από την Apple!

Μαθήματα ζωής και ευτυχίας

Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο Steve Jobs ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και το αποδείκνυε.

Τον Ιούνιο του 2005, είχε εκφωνήσει μία συγκλονιστική ομιλία κατά την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Stanford. Κατά την διάρκειά της, οι περισσότεροι απόφοιτοι έκλαιγαν συνεχώς. Στο τέλος, το χειροκρότημα δεν θα σταματούσε εάν δεν εκλιπαρούσε ο ίδιος τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους συγγενείς και φίλους, «please stop, before I start».

Μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει σε κάτι να έχεις πίστη. Στην διαίσθησή σου, στη μοίρα σου, στη ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με πρόδωσε ποτέ, και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου… κάτι άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει λίγο φως στη ζωή μου. Αυτό το «κάτι» ήταν ότι αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα. Όσα είχαν συμβεί στην Apple, δεν είχαν καν αγγίξει, για μένα, αυτό το «κάτι». Είχα γευτεί την απόρριψη, αλλά ήμουν ακόμα ερωτευμένος. Και έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι από την αρχή. Δεν το έβλεπα τότε, αλλά αποδείχτηκε ότι η απόλυσή μου από την Apple ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου είχε συμβεί…

…Μερικές φορές, η ζωή σε χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μην χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με κράτησε όρθιο, ήταν ότι αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα. Πρέπει λοιπόν και εσείς να ανακαλύψετε τι πραγματικά σας αρέσει».

Ο… φιλόσοφος Steve Jobs

Μερικές από τις απόψεις του Steve Jobs, που έχει εκφράσει κατά καιρούς, περιέχουν φιλοσοφικές ιδέες…

-«Μερικές φορές όταν καινοτομεί κάποιος, κάνει λάθη. Είναι καλύτερο να τα αποδεχθεί γρήγορα, και να προχωρήσει βελτιώνοντας τις υπόλοιπες καινοτομίες του».

-«Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα ... το να πηγαίνεις για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι έχεις κάνει κάτι υπέροχο ... αυτό είναι που έχει σημασία».

-«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να προσπαθούμε να τους το δίνουμε. Όταν θα κατάφέρουμε να το ολοκληρώσουμε, θα θέλουν κάτι νέο».

-«Η σκέψη ότι σύντομα θα είμαι νεκρός είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που είχα να με βοηθά να λαμβάνω μεγάλες αποφάσεις στην ζωή. Σκεπτόμενος ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφεύγεις την παγίδα της σκέψης ότι έχεις κάτι να χάσεις. Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθήσεις την καρδιά σου».

-«Το design δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Είναι ο τρόπος λειτουργίας».

-«Η καινοτομία διακρίνει τον ηγέτη από τον οπαδό».

-«Δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά πράγματα και όλα θα πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετικά. Επειδή αυτή είναι η ζωή μας».

-«Η ζωή είναι σύντομη και κάποτε πεθαίνεις. Το ξέρετε;».

-«Είμαι περήφανος, τόσο για όσα δεν έχω κάνει, όσο και για όσα έχω κάνει».

-«Πάντα ήθελα να ελέγχω και να διοικώ την τεχνολογία σε ό,τι κάνω».