Ανδαλουσία: η «αυθεντική» Ισπανία του νότου

andalousia-i-authentiki-ispania-tou-notou-authentiki-ispania-tou-notou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Η Ανδαλουσία, με τις υψηλές οροσειρές, τις εύφορες πεδιάδες, τις ηλιόλουστες ακτές, τα γραφικά χωριά και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία, είναι ένα υπαίθριο μουσείο που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές… η χαρά του ταξιδιώτη!

Η Ανδαλουσία είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας στα νότια της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση και πρώτη σε πληθυσμό, με πρωτεύουσα τη Σεβίλλη ( http://bit.ly/nX5iB7 ). Κατοικείται σχεδόν από 8 εκατομμύρια κατοίκους, αντιπροσωπεύοντας το 18% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας και χωρίζεται σήμερα σε οκτώ επαρχίες: Σεβίλλη, Ουέλβα, Κόρδοβα, Χαέν, Αλμερία, Γρανάδα, Μάλαγα και Κάντιθ.

Η Ανδαλουσία οφείλει το όνομά της στους Άραβες, οι οποίοι έτσι αποκαλούσαν αρχικά ολόκληρη την Ισπανία και όταν με τη χριστιανική αντεπίθεση περιορίστηκαν στο νότιο τμήμα της, με κέντρο το βασίλειο της Γρανάδας, το όνομα περιορίστηκε μόνο σ' αυτό το τμήμα. Κατά το Μεσαίωνα, τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα των Αράβων, η Κόρδοβα και η Γρανάδα ήταν κέντρα πολιτισμού με ακτινοβολία σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Είναι ένα μέρος που έχει γεννήσει και εμπνεύσει μεγάλους συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες και ζωγράφους. Στην Ανδαλουσία γεννήθηκε ο Πάμπλο Πικάσο και ο ζωγράφος του 17ου αι. Velasquez, ενώ οι ομορφιές της γοήτευσαν και ενέπνευσαν τους μυθιστοριογράφους Ernest Hemingway και Laurie Lee. Εκεί επίσης διαδραματίζεται το σκηνικό της πιο διάσημης όπερας όλων των εποχών, της Carmen του Bizet. Στην Ανδαλουσία η Ανατολή συναντά τη Δύση σε ένα εξωτικό χωνευτήρι εβραϊκών, τσιγγάνικων, μαυριτανών και χριστιανικών πολιτισμών. Πρόκειται για την πατρίδα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών, με ποικιλόμορφα τοπία με υψηλές οροσειρές, εύφορες πεδιάδες, ηλιόλουστες ακτές, γραφικά χωριά και σημαντικά ιστορικά μνημεία.

Ας δούμε επιγραμματικά μια μια τις 8 επαρχίες της Ανδαλουσίας…

Σεβίλλη

Ο ποταμός Guadalquivir, περνά ανάμεσα στους πρόποδες της Sierra Morena στο βορρά και της Sierra Sur στο νότο, μια πλούσια και εύφορη κοιλάδα. Στο χαμηλότερο σημείο του, 70 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Σεβίλλης, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας της Ανδαλουσίας.

Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη, επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό της Santa María και θαυμάστε τη θέα από τη Giralda, το καμπαναριό του ναού. Η Πλατεία του San Francisco βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως και η διάσημη Plaza de España, η μεγαλύτερη της πόλης, με πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία. Επίσης, επισκεφτείτε το Alcázar, ένα σύμπλεγμα παλατιών με εκπληκτικούς κήπους, που σήμερα χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί τη βασιλική οικογένεια, το Μουσείο Ταυρομαχιών (Museo Taurino) , για να δείτε πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες και εντυπωσιακά κοστούμια ταυρομάχων και το Λαογραφικό Μουσείο (Museo de Artes y Costumbres Populares), με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική και ένδυση, καθώς επίσης και στη διακόσμηση της αρχαίας Σεβίλλης.

Οι πόλεις στις όχθες του ποταμού μαρτυρούν το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της. Η Σεβίλλη, έχει αραβικό, εβραϊκό και ρωμαϊκό παρελθόν και το λιμάνι της στο ποτάμι, έχει αποτελέσει κομβικό σημείο για το εμπόριο με τις Δυτικές Ινδίες. Επιπλέον, οι ομορφιές, η τέχνη και η κουλτούρα της, την καθιστούν ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό.

Γρανάδα

Η Γρανάδα είναι… μουσική και ποίηση, τέχνη και του αρχαίος πολιτισμός. Αυτή η επαρχία περιλαμβάνει τις απόκρημνες κορυφές της Σιέρα Νεβάδα, πόλεις με εκπληκτική αρχιτεκτονική σε ήρεμα οροπέδια, λευκά χωριά διασκορπισμένα σε λόφους και κοιλάδες που κατεβαίνουν προς τα βράχια και οι εντυπωσιακές παραλίες της Costa Tropical.

Η Alhambra, ( www.alhambra.org/ ), το «κόκκινο φρούριο» των Μαυριτανών μοναρχών στην πόλη της Γρανάδας, είναι το πιο εμβληματικό μνημείο της πόλης, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO το 1984. Αποτελείται από ένα αμυντικό μέρος, το φρούριο, τα παλάτια Nazaríes και τους κήπους Generalife.

Στο λόφο του Valparaíso βρίσκεται η παλιά γειτονιά των τσιγγάνων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μετά την κατάκτησή της, ένα από τα γραφικότερα μέρη της Γρανάδας, όπου θα δείτε το πιο αυθεντικό φλαμένκο μέσα σε σπηλιές που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Στην πόλη υπάρχουν επίσης πολλά μουσεία και άλλα αξιοθέατα.

Η επαρχία της Γρανάδας, είναι κατ 'εξοχήν τουριστικός προορισμός, με ήπια και ζεστά καλοκαίρια και χειμώνες που προσφέρονται για σπορ.

Κόρδοβα

Η Κόρδοβα, πρωτεύουσα της μουσουλμανικής Ισπανίας, βρίσκεται στο κέντρο της Ανδαλουσίας, ενώ ο ποταμός Guadalquivir τη διασχίζει από την ανατολή προς τη δύση, παρέχοντας άρδευση σε μια μεγάλη πεδιάδα όπου καλλιεργούνται σιτηρά, αμπέλια και ελιές.

Προς τα βόρεια, το τοπίο γίνεται πιο άγριο, μέχρι τις κορυφές της Sierra Morena, με πυκνά δάση και τα άφθονη πανίδα, ενώ στο νότο, η περιοχή φτάνει μέχρι τα βουνά της οροσειράς Subbética, με ελαιώνες, λευκά χωριά και πόλεις μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Στην πόλη της Κόρδοβα, επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (Museo Arqueológico), στην Plaza de Jerónimo Páez, για να δείτε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και τη Galería de la tortura, όπου θα δείτε πώς βασανίζονταν οι συλληφθέντες από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Μην παραλείψετε το Μουσείο Καλών Τεχνών (Museo de Bellas Artes), για να θαυμάσετε πίνακες των διασημότερων ισπανών ζωγράφων όπως ο Γκόγια, ο Mουρίγιο και ο Βαλντές. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε τον βοτανικό κήπο της πόλης, Jardín Botánico, ο οποίος εκτείνεται σε 55.000 τ.μ. και είναι κατασκευασμένος δίπλα στον ποταμό Guadalquivir.

Η επαρχία της Κόρδοβα, με το πλούσιο μουσουλμανικό παρελθόν, τηρεί ιδιαίτερα την παράδοση και έχει μια εξαιρετική αρχιτεκτονική κληρονομιά και πλούσια γαστρονομία.

Ουέλβα

Από τους δυτικότερους πρόποδες της Sierra Morena και τα σύνορα με την Πορτογαλία, μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, οι ταξιδιώτες θα απολαύσουν πλούσια φυσικά τοπία, κάτω από το φωτεινό μπλε ουρανό. Το ορεινό κλίμα είναι ζεστό και ήπιο, ενώ το εύκρατο κλίμα της ακτής είναι ιδανικό για να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα όλο το χρόνο, σε ένα τοπίο με παραδοσιακά λευκά χωριά, που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Η Ουέλβα είναι το μέρος από το οποίο ξεκίνησε το 1492 το μακρινό του ταξίδι προς την άγνωστη τότε Αμερική, ο Χριστόφορος Κολόμβος και ολόκληρη η πόλη είναι αφιερωμένη σε αυτόν, με πολλά μουσεία και αξιοθέατα που παρουσιάζουν τη ζωή και τις εξερευνήσεις του.

Από το λιμάνι της πόλης μπορείτε να πάρετε καραβάκια προς κοντινές, αλλά και μακρινές αποδράσεις.

Χαέν

Η ποικίλη γεωγραφία της επαρχίας Χαέν, προσφέρει την ομορφιά των φυσικών τοπίων της, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μνημεία, χωριά και πόλεις, που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του λαμπρού παρελθόντος. Μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες, πλούσια βλάστηση, εκκλησίες, παλάτια και κάστρα, δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο.

Στο κέντρο σχεδόν της Ανδαλουσίας η Χαέν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου ή υγρού χρυσού, όπως αλλιώς λέγεται, στον κόσμο. Επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της Αναγέννησης, που είναι χτισμένος πάνω σε ένα παλαιό μουσουλμανικό τέμενος, στην πλατεία Santa María, δοκιμάστε bacalao a la yema (μπακαλιάρο με κρόκο αυγού) και σαλάτα pipirrana.

Αλμερία

Η επαρχία της Αλμερίας περιλαμβάνει πάνω από 100 χιλιόμετρα παρθένας ακτογραμμής και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Θα βρείτε παρθένες παραλίες στα ανατολικά και μεγάλα τουριστικά κέντρα στα δυτικά, αλλά και το φυσικό Εθνικό Πάρκο Cabo de Gata-Níjar Nature Reserve ( http://bit.ly/nOO35W ). Τα παραδοσιακά πανηγύρια των Μαυριτανών και των Χριστιανών θα μετατρέψουν το ταξίδι σας στην Αλμερία, σε μια υπέροχη περιπέτεια.

Επισκεφτείτε το φρούριο Alcazaba y Murallas del Cerro de San Cristóbal, το σημαντικότερο από αρχαιολογικής άποψης μουσουλμανικό μνημείο της ιβηρικής χερσονήσου, για να θαυμάσετε την πιο όμορφη θέα της πόλης και της θάλασσας.

Μάλαγα

Αρχαία και κοσμοπολίτικη, η παλιά Μάλαγα εξακολουθεί να διατηρεί ανέπαφες τις ιστορικές ρίζες της. Είναι σήμερα το κέντρο της ανδαλουσιανής τουριστικής βιομηχανίας, διατηρώντας ζωντανή την παράδοσή της. Στις ακτές της (Costa del Sol ή Costa del Golf), δε φτάνει ποτέ ο χειμώνας, ενώ στην ενδοχώρα, η φύση εμφανίζει όλο της το μεγαλείο: λευκά χωριά με ελκυστική αρχιτεκτονική, απομονωμένες κοιλάδες, χιονισμένες και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Η πόλης της Μάλαγας είναι η δεύτερη πιο διάσημη πόλη της Ανδαλουσίας και η έκτη σε μέγεθος σε όλη την Ισπανία. Όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα μνημείο. Στα αξιοθέατά της συμπεριλαμβάνονται το σπίτι του Πικάσσο, το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ιστορική εκκλησία του San Juan, το επισκοπικό παλάτι και η λεωφόρος Alameda. Επίσης, επισκεφτείτε το μουσείο του Πικάσο στο Palacio de Buenavista, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίου, κεραμικής, και γραφιστικής, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την σταδιοδρομία του μεγάλου ζωγράφου.

Κάντιθ

Η επαρχία του Κάντιθ είναι πολύ διαφορετική και περιέχει πολλά σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε, από την ύπαιθρο γύρω από το Jerez de la Frontera, μέχρι τα χωριά στο Campo de Gibraltar και την ακτή μεταξύ Tarifa και Sanlúcar de Barrameda.

Η πρωτεύουσα της περιοχής, αποτελεί το κέντρο του πολιτισμού και της παράδοσής της. Επισκεφτείτε τον πύργο Torre Tavira, στο υψηλότερο σημείο της πόλης, που φιλοξενεί την Camera Oscura. Πρόκειται για ένα οπτικό σύστημα όπου απεικονίζεται όλη η ιστορία του Κάντιθ. Από τον πύργο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όλη τη θέα της πόλης.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]