Selfie vs καρχαρίες: τι είναι πιο επικίνδυνο για τους ταξιδιώτες;

selfie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το πιθανότερο είναι η απάντηση να σας φαίνεται προφανής, πολλές φορές, όμως, τα φαινόμενα απατούν…

Ίσως στη χώρα μας οι καρχαρίες να μην αποτελούν συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό και να μην μας τρομάζουν συχνά. Από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας, όμως, μέχρι τα νερά της Αυστραλίας, το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το καλοκαίρι των επιθέσεων από καρχαρίες. Κι όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνα και θανατηφόρα μπορεί να είναι τα αιμοβόρα αυτά ψάρια. Ίσως, όμως, όχι τόσο επικίνδυνα, όσο… οι selfie.

Παρά τα διάφορα περιστατικά με καρχαρίες στη Νότιο Αφρική (και συγκεκριμένα το συμβάν με το διάσημο σέρφερ Mick Fanning που βρέθηκε αντιμέτωπος με λευκό καρχαρία), στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας, στο Μάουι, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και τις θάλασσες της Αυστραλίας, με ακρωτηριασμένα μέλη, αλλά και θανάτους, τα νούμερα έρχονται να εντυπωσιάσουν και να δώσουν νέα δεδομένα για τον κίνδυνο που περιβάλλει τους ταξιδιώτες. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις φωτογραφίες που βγάζουμε τον εαυτό μας ή την παρέα μας, τις λεγόμενες selfie.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο υπήρξαν 8 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από καρχαρία και τουλάχιστον 10 θάνατοι που έχουν προκληθεί από selfie –κι αυτοί είναι μόνο αυτοί που μπόρεσαν εύκολα να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας είχε να κάνει με δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς που προκλήθηκαν στην προσπάθεια των θυμάτων να βγάλουν τέτοιου είδους φωτογραφία, ενώ οι προειδοποιήσεις έβγαιναν η μία μετά την άλλη. Πώς μπορεί να προκληθεί θάνατος από selfie; Εύκολα, όταν κάποιος βρίσκεται στη γέφυρα και στην προσπάθειά του να βγάλει μια καλή φωτογραφία τον εαυτό του πέφτει ή προσπαθεί να φωτογραφηθεί με κάποιο άγριο ζώο, π.χ. βίσονα σε Εθνικό Πάρκο και τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά…

Στην προσπάθειά τους να βγάλουν όλοι μια όμορφη και αξιομνημόνευτη selfie που θα κερδίσει τα like στα social media, βάζουν πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως συνέβη και με τους 2 νεαρούς άντρες που σκοτώθηκαν στα Ουράλια, οι οποίοι κρατούσαν μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα έτοιμη να βγάλουν φωτογραφία –η ειρωνεία είναι, μάλιστα, ότι το κινητό και η φωτογραφία παρέμειναν άθικτα, παρέχοντας υλικό για την αστυνομία. 

Μήπως, τελικά, πέσατε έξω στην αρχική σας απάντηση;