Γνωρίστε τις 10 πιο φιλόξενες πόλεις του κόσμου

savannah-georgia
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σε κάποιες πόλεις ανά τον κόσμο βασιλεύει η φιλοξενία, η κοινωνικότητα και η αλληλοβοήθεια. Ας δούμε ποιες είναι αυτές σε μια εποχή που οι παραπάνω έννοιες περνούν κρίση.

Η φιλικότητα, η φιλοξενία, το ζεστό χαμόγελο, η διάθεση για βοήθεια αποτελούν χαρακτηριστικά που κάνουν μια πόλη να φαίνεται πιο ελκυστική στους τουρίστες. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, οι αναγνώστες του Travel + Leisure ψήφισαν και ανέδειξαν τις αγαπημένες τους πόλεις από άποψη φιλοξενίας, συνθέτοντας την ετήσια λίστα.

Δείτε ποιες ψηφίστηκαν οι πιο φιλικές πόλεις του κόσμου και τι ακριβώς ήταν αυτό που τις έβαλε μέσα στη λίστα.

Σαβάνα, Γεωργία (σκορ: 89.167)
Η πιο παλιά πόλη της Γεωργίας των Η.Π.Α. γοητεύει με την προπολεμική αρχιτεκτονική της, τη φύση της, ενώ οι καλόψυχοι κάτοικοι φαίνεται πως δεν περνούν απαρατήρητοι από όσους την επισκέπτονται.

Εδιμβούργο, Σκωτία (σκορ: 89.422)
Με τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα, τις γραφικές πλατείες, τα παραμυθένια κάστρα και τα γεωργιανά κτίρια, οι αναγνώστες δεν μπορούσαν παρά να περιγράψουν το Εδιμβούργο ως γοητευτικό και μαγικό. Την ίδια στιγμή, το κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο φιλικές πόλεις, με τους κατοίκους του να δείχνουν πέραν του συνηθισμένου φιλόξενη διάθεση στους επισκέπτες του.

Σίδνεϊ, Αυστραλία (σκορ: 89.910)
Μια πόλη με αισιόδοξο vibe, φυσική ομορφιά και διαφορετικές πολιτισμικές επιλογές, το Σίδνεϊ παρ’ όλο που μας πέφτει μακριά, είναι και φιλόξενη και ενδιαφέρουσα πόλη, με την Όπερα και το λιμάνι της να τη στολίζουν από κάθε άποψη.

Μελβούρνη, Αυστραλία (σκορ: 90.229)
Παραμένοντας στο νότιο ημισφαίριο, η Μελβούρνη έχει τόσο προσιτό σύστημα μέσων μεταφοράς, όπως το δωρεάν City Circle τραμ, που αυτόματα κάνει τη ζωή εύκολη στους επισκέπτες, τόσο ώστε να τη θεωρούν φιλική και φιλόξενη πόλη. Συν τοις άλλοις, οι δυνατότητες για περιπάτους που προσφέρει διευκολύνουν τους πάντες να κοινωνικοποιηθούν και να απολαύσουν τον καλό καιρό της πόλης.

Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία (σκορ: 90.517)
Η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας συνδυάζει όλες τις ανέσεις μιας μικρής πόλης, με τις ατραξιόν μιας μητρόπολης. Οι επισκέπτες της αναφέρονται συχνά στους καθαρούς και ασφαλείς δρόμους του, όπως και στους χαρωπούς κατοίκους του και αν βρεθείτε ποτέ εκεί, μην παραλείψετε να τσεκάρετε τα βικτωριανής αρχιτεκτονικής σπίτια στο Ponsonby και τις παραλίες με την άσπρη άμμο στην Takapuna.

Σιέμ Ριπ, Καμπότζη (90.667)
Οι πιο περιπετειώδεις φτάνουν στην Καμπότζη για να δουν τα ερείπια αρχαίου ναού του Khmer και να περιπλανηθούν στα βουνά και τις ζούγκλες, αλλά τελικά τους κερδίζει η ηρεμία που βρίσκουν στους βουδιστικούς ναούς, όπως το Angkor Wat. Όσο για τους κατοίκους; Ευγενικοί, ήρεμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ό,τι πρέπει για τους τουρίστες.

Κορκ, Ιρλανδία (σκορ: 90.840)
Στους χλοερούς λόφους που ανθίζουν με άγρια λουλούδια και τα ποτάμια που περνούν μέσα από ερείπια, προσθέστε και τους ευγενικούς ντόπιους που καλωσορίζουν τους επισκέπτες με… ανοιχτές αγκάλες. Αν παρ’ όλο που εκεί θα περιτριγυρίζεστε από μερικούς από τους πιο φιλικούς ανθρώπους του κόσμου, χρειαστείτε ένα διάλειμμα από τις κοινωνικές σχέσεις, πάρτε το αυτοκίνητο και οδηγήστε στο Wild Atlantic, μια γραφική διαδρομή που εκτείνεται σε 2.400 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής. 

Δουβλίνο, Ιρλανδία (σκορ: 91.342)
Οι κάτοικοι του Δουβλίνου είναι κοσμοπολίτες, έχουν αυτοπεποίθηση και είναι κοινωνικοί, κάτι που τους κάνει να δημιουργούν καλές σχέσεις με τους επισκέπτες της πόλης. Μη χάσετε την ευκαιρία να περάσετε από το hipster τρίγωνο της πόλης (περιοχή που εκτείνεται από τη South William Street μέχρι τη George's Street και από τη Lower Stephen's Street μέχρι την Exchequer Street) όπου θα βρείτε το πιο προχωρημένο φαγητό και design.

Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα (σκορ: 91.633)
Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην εκκλησία Emanuel African Methodist Episcopal Church στο κέντρο του Τσάρλεστον που συνέβη τον Ιούνιο σίγουρα έχει δημιουργήσει ένα μαύρο σύννεφο, οι κάτοικοι της πόλης, όμως, δεν σταματούν να ψάχνουν για τρόπους καλωσορίσματος των τουριστών. Η κοινωνία του Τσάρλεστον έχει δείξει στη χώρα, αλλά και τον κόσμο, το πνεύμα των κατοίκων της και o αλληλοσεβασμός δείχνει να κυριαρχεί παντού.

Shutterstock / Rihardzz
Γκάλγουεϊ, Ιρλανδία (σκορ: 92.025)
Η φιλοξενία και το χιούμορ των ανθρώπων του Γκάλγουεϊ φαίνεται ότι τα θέτει στην κορυφή των ιδανικών και φιλόξενων προορισμών, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Travel + Leisure, με πολλούς να μιλούν για τους πιο φιλικούς ντόπιους που έχουν συναντήσει ποτέ. Αυτό εξηγείται από την εορταστική φύση τους, τη μουσικότητα και τη ζωντάνια τους, όπου σε όλες τις pub και τους δρόμους παίζουν τις μουσικές τους. Κι αν θέλετε να ζήσετε μια αυθεντική πόλη της Ιρλανδίας, το Γκάλγουεϊ είναι ο προορισμός σας.