Weekend στην Πελοπόννησο: 4 μέρη για να την απολαύσετε

pulos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Επιλέξτε ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο που ο καιρός προβλέπεται καλός και πάρτε την Αθηνών-Κορίνθου με προορισμό μια από τις παρακάτω όμορφες πόλεις και κωμοπόλεις της Πελοποννήσου.

Δεν χρειάζεται να είναι καλοκαίρι για να κάνετε μια πελοποννησιακή βόλτα, ούτε πρέπει οπωσδήποτε η απόδρασή σας προς τα εκεί να κρύβει μπάνιο στη θάλασσα ή υψόμετρο. Υπάρχουν πόλεις και κωμοπόλεις που μπορούν να αποτελέσουν τον προορισμό σας, να σας συστήσουν τη φθινοπωρινή ζωή στην επαρχία και να μην σας ταλαιπωρήσουν καθόλου. Γεμίστε το ρεζερβουάρ και ξεκινάμε!

Πύλος
Σας έλειψε το καλοκαιρινό feeling και η νησιώτικη εικόνα, αλλά δεν θέλετε να μπείτε σε πλοίο εν μέσω φθινοπώρου; Η λύση βρίσκεται στην Πύλο. Η μικρή αυτή πόλη στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας, εκτός του ότι έχει θέα στο Ιόνιο, δίνει την αίσθηση Αργοσαρωνικού με την αρχιτεκτονική της με τα άσπρα σπίτια με τα κεραμίδια. Εκτός, όμως, από τη θαλασσινή μυρωδιά της, η Πύλος έχει να επιδείξει και τον ιστορικό της χαρακτήρα, με τα διάσπαρτα στην περιοχή μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, το καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί, το 1573 μ.Χ., αλλά και το Παλαιόκαστρο στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου, απ’ όπου η θέα είναι καθηλωτική. Κι αφού γυρίσετε το Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου, το Υδραγωγείο της Πύλου και βολτάρετε στους δρόμους της, ξεκουραστείτε στην κεντρική της πλατεία για καφέ, ούζο και ό,τι τραβάει η ψυχή σας. 

Ναύπλιο
Σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το Ναύπλιο δεν θα σας κουράσει στη διαδρομή, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε την ελληνική πόλη που έχει βρεθεί στο παρελθόν ανάμεσα στις best value πόλεις. Βολτάρετε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, δείτε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης, θαυμάστε το Μπούρτζι που στέκει στη μέση της θάλασσας στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ανεβείτε στο φρούριο του Παλαμηδίου για να θαυμάσετε τη θέα –αφού καταφέρετε να ανεβείτε τα… 999 σκαλιά του- και νιώστε την καρδιά της παλιάς πόλης στην πλατεία Συντάγματος, που στους χρόνους της επανάστασης ονομαζόταν πλατεία Πλατάνου. Κι αν σας φτάσει ο χρόνος, περάστε και από το Μουσείο Κομπολογιού για να θαυμάσετε μια συλλογή που ξεπερνά τα 1000 κομπολόγια. 

Αίγιο
Μπορεί να μην έχει τα φώτα στραμμένα πάνω του, όπως άλλες μεγαλύτερες πόλεις, το Aίγιo, όμως, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας και ο χαρακτηρισμός του ως «μπαλκόνι του Κορινθιακού» σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Στο Aίγιo αυτό που θα σας μείνει είναι τα νεοκλασικά και διατηρητέα κτίριά του και η αρχιτεκτονική αρχών του 20ου αιώνα, που θα σας πάνε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ενώ οι πιο χαλαροί και ανέμελοι ρυθμοί της επαρχίας θα σας κάνουν να ξεχάσετε για λίγο τη ζωή στην πρωτεύουσα. Κάντε οπωσδήποτε τη βόλτα σας στις πλατείες και τα πάρκα του, όπως στο Πάρκο παραλίας Aιγίου, τα Ψηλά Αλώνια, την πλατεία Αγίας Λαύρας, την πλατεία Δεξαμενής και στηρίξτε την τοπική παραγωγή δοκιμάζοντας την υπέροχη σταφίδα τους.

Γύθειο
Το καλοκαίρι είναι γεμάτο τουρίστες, κίνηση, φασαρία και ζωή. Το φθινόπωρο, όμως, το Γύθειο είναι το κατάλληλο μέρος για την απόλυτη χαλάρωση με φόντο τη θάλασσα. Χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου Όρους, το Γύθειο περιβάλλεται από ένα μανιάτικο άρωμα και τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια δημιουργούν ένα διαφορετικό σκηνικό, αρκετά μακρινό από αυτό της μεγαλούπολης. Οι βόλτες στην προκυμαία του Γυθείου είναι το απόλυτο γιατρικό στο άγχος και την πίεση, ενώ αν κατευθυνθείτε βόρεια της πόλης, στο λόφο, θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Κι αν το ταξίδι σας έχει ρομαντικό χαρακτήρα, τότε μην παραλείψετε μια βόλτα στη νότια άκρη της πόλης, όπου θα συναντήσετε ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με το Γύθειο. Ο λόγος που το νησάκι έχει ρομαντικό χαρακτήρα είναι ότι, σύμφωνα με το μύθο, εκεί πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις και η Ωραία Ελένη. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]