Τριγυρίζουμε στα καλύτερα του Βόλου

bolos
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Μια από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας μας περιμένει χειμώνα-καλοκαίρι στον Παγασητικό, για να μας δείξει πώς αλλιώς μπορεί να είναι μια πόλη.

Απέχοντας τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την Αθήνα, ο Βόλος δίνει μια καλή λύση για «αστική» απόδραση τόσο στους Αθηναίους, όσο και στους Θεσσαλονικείς, συστήνοντας και στους μεν και στους δε μια διαφορετική ατμόσφαιρα πόλης, που μπορεί να συνδυάζει το αστικό, το επαρχιώτικο, το φοιτητικό, το ρομαντικό και το διασκεδαστικό, πάντα με τη θάλασσα στο φόντο.

Η παλιά πόλη και το κάστρο
Σε κάθε πόλη, υπάρχει μια γειτονιά μια άρωμα από παρελθόν, που διαφέρει από το υπόλοιπο λειτουργικό κομμάτι της και μοιάζει σαν να «κρατάει χαρακτήρα». Έτσι και στο Βόλο, η σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα της πόλης με τα νεοκλασικά της κτίρια αξίζει τη βόλτα σας, ενώ εκεί θα βρείτε και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, θα θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, θα περπατήσετε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και θα ξεχάσετε το σήμερα.

Η θέα από το λόφο της Γορίτσας
Κινηθείτε ανατολικά στην πόλη και ανεβείτε στον κατάφυτο λόφο της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρα στο βάθος του μυχού του Παγασητικού κόλπου. Από εκεί η θέα της πόλης και του λιμανιού θα σας καταπλήξει, ενώ στην κορυφή του θα βρείτε και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

www.wikimedia.org
Η διασκέδαση και τα τσίπουρα
Ο Βόλος, εκτός από τις ομορφιές και τα αξιοθέατά του, φημίζεται και για τις επιλογές του για χαλάρωση, διασκέδαση και ανεμελιά. Με πηγή ζωής και ρυθμού το φοιτητόκοσμο της πόλης, θα σας δώσει δεκάδες επιλογές με γραφικά μαγαζιά για καφέ ή ποτό στο παραλιακό του μέτωπο και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Κι επειδή Βόλος χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται, εξερευνήστε τα τσιπουράδικά του, πιείτε στην υγειά σας παραδοσιακό 25άρι και συνοδέψτε το με θαλασσινά μεζεδάκια, σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Η πλατεία Ρήγα Φεραίου
Η πλατεία Ρήγα Φεραίου είναι η μεγαλύτερη της πόλης και «κρύβει» γερή δόση ιστορίας. Στο παρελθόν αποτελούσε «διαχωριστική ζώνη» ανάμεσα στο κάστρο και το νέο οικισμό, ενώ το 1882 μετατράπηκε σε πλατεία και αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα του Βόλου. Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πάρκο, με δενδροφυτεύσεις, πεζοδρόμους και γλυπτά και αντιπροσωπεύει τη φύση μέσα στο αστικό περιβάλλον, χαράσσοντας τη δική της θέση στην πόλη.

www.wikipedia.com
Τα Μουσεία
Στο Βόλο θα βρείτε πλήθος μουσείων για να περιπλανηθείτε και να γνωρίσετε ακόμα καλύτερη την πόλη. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα δείτε ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας από την προϊστορική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σας περιμένουν πετρώματα, ορυκτά και απολιθώματα από τη Θεσσαλία και την Ελλάδα γενικότερα. Πέραν τούτων, στη λίστα σας μπορεί να μπει το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή που περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», με συχνές θεματικές εκθέσεις και μόνιμη συλλογή, το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, το Εντομολογικό Μουσείο με 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, το Τυπογραφικό Μουσείο, το Σιδηροδρομικό και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Η Νέα Ιωνία
Μια περιοχή με έντονο το χρώμα της προσφυγιάς, η Νέα Ιωνία ήταν η περιοχή της οποίας οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι «ξεριζωμένοι» πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία το ’22 –λέγεται, μάλιστα, ότι οι Μικρασιάτες ήταν αυτοί που έφεραν την παράδοση του τσίπουρου στους Βολιώτες. Αρχικά ήταν μια συνοικία του Βόλου, έπειτα, όμως, αποτέλεσε ξεχωριστό δήμο και πόλη, ενώ το οριστικό όνομά της πήρε το 1947. Ανάμεσα στη Νέα Ιωνία και το Βόλο θα δείτε και το ποτάμι Κραυσίδωνας, που αποτελεί φυσικό όριο.

Το Πήλιο
Όσοι καταφτάνουν στον Βόλο, συνήθως αφιερώνουν κάποιες μέρες για μια απόδραση στο Πήλιο, το οποίο συνδυάζει βουνό, φύση και θάλασσα και ταιριάζει σε κάθε εποχή. Αυτό το διάστημα φοράει τα φθινοπωρινά του και παρά τα χιλιόμετρα και τις στροφές, η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά, οι Μηλιές, ο Άγιος Λαυρέντιος και η Βυζίτσα σας περιμένουν σε πανέμορφους παραδοσιακούς ξενώνες και δωμάτια. Κι αν δεν θέλετε να πάτε μακριά, η Πορταριά και η Μακρινίτσα σας δίνουν τη λύση, αφού είναι από τα πρώτα χωριά του Πηλίου, παραμένοντας γραφικά, πέτρινα και γεμάτα φύση.