Γιορτινά πιάτα από όλο τον πλανήτη

giortina-piata-apo-olo-ton-planiti

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Σας παρουσιάζουμε εννέα ξεχωριστές παραδοσιακές λιχουδιές από όλον τον κόσμο για τις ημέρες των εορτών!

Κατά την περίοδο των εορτών «εμφανίζονται» μερικά από τα πιο λαχταριστά γλυκά και φαγητά της γαστρονομικής παράδοσης μας, όπως ο χαλβάς και τα μελομακάρονα. Όπως στην Ελλάδα, έτσι και οι υπόλοιπες χώρες έχουν τα δικά τους παραδοσιακά πιάτα και γλυκά, τα οποία είναι επηρεασμένα από την θρησκεία και κουλτούρα του κάθε τόπου. Σας παρουσιάζουμε εννέα από τα πιο ξεχωριστά γιορτινά πιάτα.

Κίνα: Φθινοπωρινές φεγγαρόπιτες

Η γιορτή Zhongqiu είναι αφιερωμένη στο φεγγάρι και πιο συγκεκριμένα στην αθανασία που απέκτησε η μυθική θεότητα. Η γιορτή πραγματοποιείται στα μέσα του φθινοπώρου και οι φεγγαρόπιτες είναι τόσο σημαντικές, ώστε η γιορτή είναι γνωστή και ως «φεστιβάλ φεγγαρόπιτας». Οι φεγγαρόπιτες από φύλλο είναι γεμιστές με μια γλυκιά πάστα (συνήθως από σπόρους λοτών) και φέρνει καλή τύχη και αρμονία.

Ισραήλ: Γεμιστά τρίγωνα και Πέρσες!

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία των εβραϊκών γιορτών είναι τα πιάτα τους και η δωρεά τροφίμων στους πιο φτωχούς. Η γιορτή Purim αναφέρεται στην απελευθέρωση των Εβραίων από τους Πέρσες τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Για αυτή τη γιορτή έχουν τα τριγωνικά hamantaschen (ή oznei haman στα εβραϊκά), τα οποία είναι γλυκά μπισκότα γεμιστά με σπόρους παπαρούνας, μαρμελάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και άλλες γλυκές εκπλήξεις.

ΗΠΑ: Βασιλικό κέικ

Το Μάρντι Γκρας είναι μια γιορτή που γίνεται λίγο πριν το Πάσχα και είναι αφιερωμένη στους τρεις Βιβλικούς βασιλείς. Το ξεχωριστό έδεσμα αυτής της γιορτής είναι κέικ στα χρώματα της γιορτής, δηλαδή πράσινο, μωβ και χρυσό. Το βασιλικό κέικ στην ουσία είναι ένα μπριός πασπαλισμένο με ζάχαρη και μέσα του έχει ένα δώρο, όπως την δική μας βασιλόπιττα. Συχνά το δώρο είναι ένας εστεμμένος βασιλιάς, ένα μωρό παιδί ή ένα επίχρυσο φασόλι.

Ινδία: Πολιτισμικό καλειδοσκόπιο!

«Diwali» λέγεται μια μεγάλη πενθήμερη γιορτή στην Ινδία, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Η γιορτή αυτή είναι ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων και αρωμάτων στην οποία συμμετέχουν όλες οι μεγάλες θρησκείες της Ινδίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι το άναμμα μικρών λυχναριών και η ανταλλαγή γλυκών. Το παραδοσιακό γλυκό σε αυτή την περίπτωση είναι το μπεσάν μπουρφί, δηλαδή μαλακό μπισκότο από αλεύρι ρεβιθιών, γκι, ζάχαρη και κάρδαμο, με επικάλυψη ξηρών καρπών.

Ισλανδία: Καρχαρίας παστός!

Το φεστιβάλ Thorablót δημιουργήθηκε μόλις τον 19ο αιώνα, αλλά συνοψίζει την πλούσια ιστορία της Ισλανδίας με αναφορές σε παγανιστικές θυσίες σε νορβηγικές θεότητες και πνεύματα. Όπως κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της, το φαγητό αποτελεί σημαντικό κομμάτι. Το hákarl είναι κρέας καρχαρία το οποίο θάβεται σε χαλίκια για να φύγει η υγρασία, ζυμώνεται και μετά κόβεται σε λωρίδες και το κρεμάνε για να στεγνώσει. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μήνες και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με έντονη μυρωδιά ψαρίλας και αμμωνίας. Ευτυχώς συνοδεύεται από brennivín, που βοηθά στην χώνεψη.

Μεξικό: Το ψωμί των… νεκρών

Πιθανόν να έχετε ακουστά την Μεξικάνικη γιορτή που λέγεται «Ημέρα των νεκρών», κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη των νεκρών συγγενών και φίλων. Η γιορτή είναι μια μίξη τοπικών παραδόσεων και της καθολικής εορτής των Αγίων Πάντων. Οι ντόπιοι προσφέρουν δώρα στους νεκρούς όπως ζαχαρωτά, ποτά, ακόμα και ψωμί σε σχήματα ανθρώπων και ζώων. Όταν οι ψυχές των νεκρών έχουν χορτάσει, τότε μπορούν να τα δοκιμάσουν και οι ζωντανοί.

Αίγυπτος: Γνωστές παραλλαγές

Το Έιντ αλ Φιτρ είναι μια τριήμερη μουσουλμανική γιορτή της Αιγύπτου που γίνεται στο τέλος του Ραμαζανιού κάθε χρόνο. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και γλέντια ξεχωρίζει το κοκ, ένα απλό μπισκότο με ξηρούς καρπούς πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, περίπου σαν τους κουραμπιέδες. Το γλυκό αυτό υπάρχει και σε πολλές άλλες ισλαμικές χώρες ,τα οποία όμως εμπλουτίζονται με διάφορες γεύσεις επηρεασμένες από τις τοπικές παραδόσεις.

Σκοτία: Για γερά… στομάχια!

Το xάγκις είναι το παραδοσιακό Σκοτσέζικο έδεσμα που θέλει γερό στομάχι! Είναι στην ουσία ένα στομάχι αρνιού γεμιστό με καρδιά, συκώτι, πνεύμονες, κρεμμύδια, βρώμη και μπαχαρικά. Φυσικά συνοδεύεται με σκοτσέζικο ουίσκι. Το χάγκις έχει την τιμητική του στις 25 Ιανουαρίου, όταν και εορτάζεται τα γενέθλια του εθνικού ποιητή της Σκωτίας, Ρόμπερτ Μπερνς.

Αργεντινή: Ανεξαρτησία με κυδώνι!

Στην χώρα του ταγκό, η μέρα ανεξαρτησίας από την Ισπανία γιορτάζεται στις 25 Μαΐου. Το χαρακτηριστικό γλυκό που γίνεται ανάρπαστο εκείνη την περίοδο είναι τα παστελίτος. Πρόκειται για τηγανιτά μπισκότα, τα οποία θυμίζουν λίγο τις δίπλες. Το παστελίτο είναι τυλιχτή σφολιάτα γεμιστή με πάστα από κυδώνι και πασπαλισμένα με σιρόπι. Συνοδεύεται συχνά με ένα ποτήρι maté.

Βιετνάμ: Τα πιο λαχταριστά πακέτα

Το Τετ είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο Βιετνάμ συμβολίζει τον ερχομό του νέου έτους και συμπίπτει με την πρωτοχρονιά του Κινέζικου ημερολογίου. Κατά την περίοδο αυτή οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έχουν την τιμητική τους. Η πιο ξεχωριστή λιχουδιά είναι το μπαν τσουνγκ, δηλαδή «τετράγωνα πακέτα» και συμβολίζει την γη. Το μπαν τσουνγκ είναι ρολό ρυζιού με κρέας ή φασόλια, τυλιγμένο σε φύλλα, περίπου σαν μεγάλους ντολμάδες.