Who is Who: Elvis Costello

who-is-who-elvis-costello

ΤΡΙΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Από τη δεκαετία του ’70 τον «ακούμε» να περιηγείται στη rock, την jazz, τη soul και την κλασική μουσική. Η μακρόχρονη περιήγησή του –που είναι γεμάτη επιτυχίες, διακρίσεις, συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου- την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου τον φέρνει στην Αθήνα, όπου θα εμφανιστεί «Solo» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κι αν ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια του κορυφαίου ερμηνευτή και σπουδαίου σολίστα μουσικού είναι το «I Want You», το σίγουρο είναι ότι και εμείς θέλουμε να μας επισκέπτεται. Τον θέλουμε να μας κοιτά μέσα από τα κοκάλινα, μαύρα γυαλιά του και να μας συστήνει εκ νέου τον συνεχώς εξελισσόμενο, διαχρονικά αγαπημένο εαυτό του, που απολαμβάνουμε να γνωρίζουμε… ξανά και ξανά.

- Ο Elvis Costello γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1954 στο Λονδίνο, με το όνομα Declan Patrick MacManus. Η καταγωγή του είναι ιρλανδική και είναι γιος του μουσικού Ross MacManus, τρομπετίστα και τραγουδιστή της Joe Loss Orchestra.

- Η πρώτη του «μουσική συμμετοχή» ήταν σε μια τηλεοπτική διαφήμιση για λεμονάδα, όπου έκανε φωνητικά στο πλάι του πατέρα του.

- Το 1970 μετακομίζει στο Λίβερπουλ. Το 1971 έχει ήδη δημιουργήσει το πρώτο του μουσικό σχήμα μαζί με τον Allan Mayes, ένα φολκ ύφους ντούο, με το όνομα «Rusty». Την εποχή αυτή κάνει και την πρώτη του σόλο, δημόσια εμφάνιση. Η αμοιβή του ήταν 50 πένες.

- Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, σχηματίζει την μπάντα «Flip City» που ήταν ενεργή από το 1974 έως τις αρχές του 1976. Είναι η εποχή που υιοθετεί το καλλιτεχνικό όνομα D. P. Costello, ενώνοντας τα αρχικά του πατρικού ονόματος της γιαγιάς του.

- Για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, απασχολείται –κατά καιρούς- σε διάφορες δουλειές γραφείου, κυρίως ως χειριστής ηλεκτρονικού υπολογιστή.

- Κάνει demo ηχογραφήσεις δικού του υλικού, με την πρόθεση να κατακτήσει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Ένα αντίτυπο αυτών των ηχογραφήσεων φτάνει στα χέρια του Jake Riviera, ενός από τους υπευθύνους της νεοσύστατης δισκογραφικής «Stiff». O Riviera έβαλε τον Costello στην Stiff ως σόλο καλλιτέχνη το 1977. Είναι η εποχή που ο τραγουδοποιός υιοθέτησε το όνομα Elvis, με έμπνευση που παραπέμπει στον Presley.

- Ενώ εργαζόταν ως χειριστής υπολογιστή στην εταιρία καλλυντικών της Elizabeth Arden, σε περιόδους άδειας, δούλευε τις μελωδίες του και κυκλοφόρησε το single «Less Than Zero», τον Απρίλιο του 1977, που -όπως και ο διάδοχός του, «Alison»- δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία. Ωστόσο, το ντεμπούτο άλμπουμ του, «My Aim Is True», κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1977 με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και αποτέλεσε την γέφυρα με την παγκόσμια προβολή, καθώς τον οδήγησε σε συμβόλαιο με την αμερικανική «Columbia Records».

- Aπό τότε μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 30 άλμπουμ, που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει κερδίσει παγκόσμια καταξίωση, έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και πάνω απ’ όλα, έχει κερδίσει την πίστη εκατομμυρίων οπαδών.

- Στα πρώτα στάδια της καριέρας του, φαίνεται να δέχτηκε έντονες επιρροές από το κίνημα του punk και από τη new wave σκηνή. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, οι δουλειές του αναδεικνύουν το πολυσχιδές ταλέντο του, που διαθέτει την ικανότητα να ελίσσεται μεταξύ διαφόρων μουσικών ειδών, από το κλασικό rock’n’roll, την soul και τη reggae, μέχρι την country και την jazz.

- Το καλοκαίρι του 1977, σχηματίστηκε η μόνιμη μπάντα του. Την αποτελούσαν ο μπασίστας Bruce Thomas, ο κιμπορντίστας Steve Nieve και ο ντράμερ Pete Thomas. Το γκρουπ ονομάστηκε «Τhe Attractions» και έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιούλιο του 1977.

- Το «This Year’s Model», ήταν το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησε ο Costello με τους «Attractions» και κυκλοφόρησε την Άνοιξη του 1978.

- Το καλοκαίρι του 1979, ήταν ο παραγωγός του πρώτου άλμπουμ του γκρουπ των «Specials», που έφερε το όνομά τους. To συγκεκριμένο γκρουπ ηγήθηκε της αναβίωσης της χορευτικής ska μουσικής, συνδυάζοντάς την με σταθερούς rock ρυθμούς και punk ενέργεια.

- Από το 1979 μέχρι πρόσφατα, τον συναντούμε σε πλάνα τηλεοπτικών σειρών αλλά και σε ταινίες, να δίνει το δικό του ερμηνευτικό στίγμα, είτε μέσα από δευτερεύοντες ρόλους είτε υποδυόμενος τον εαυτό του.

- Το 1999 βραβεύτηκε με Grammy για το τραγούδι «I Still Have That Other Girl» από το άλμπουμ «Painted from Memory», που έγραψε και τραγούδησε με την συνεργασία του διάσημου συνθέτη και πιανίστα Burt Bacharach.

- Μαζί με το συγκρότημά του, τους «Attractions» περπάτησαν στον δρόμο του «σοφιστικέ» rock‘n’roll, που τον Μάρτιο του 2003 τους οδήγησε με δόξα και τιμή στην πόρτα του Rock ’Ν’ Roll Hall of Fame.

- Το 2004 προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερου τραγουδιού σε ταινία» για το «Τhe Scarlet Τide», ένα κομμάτι που είχε γράψει μαζί με τον Τ Bone Βurnett για την ταινία «Cold Mountain».

- Έχει κάνει τρεις γάμους. Ο πρώτος ήταν το 1974 με την Mary Burgoyne, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Ακολούθησε το 1986, ο γάμος του με την πρώην μπασίστρια του αγγλο-ιρλανδικού συγκροτήματος Pogues, Cait O’ Riordan, με την οποία χώρισε το 2002. Το 2003 γνώρισε την διάσημη τραγουδίστρια Dianna Krall. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν και ο γάμος τους έγινε στο σπίτι του Elton John. Είναι μέχρι σήμερα μαζί, έχουν αποκτήσει δύο δίδυμα αγόρια και ζουν μόνιμα στον Καναδά.

- Πέρα από την συνεργασία του με τον Burt Bacharach σημαντικότατες δισκογραφικές δουλειές έκανε –μεταξύ άλλων- με τη Σουηδή μέτζο σοπράνο Anne Sofie von Otter, το Brodsky Quartet, καθώς και με τους Paul McCartney, Brian Eno και Chet Baker. Ακόμα και μέσα από τις συνεργασίες του, φαίνεται η ανάγκη του για συνεχή ανανέωση και πειραματισμό, που τον έκανε να μετακινείται με ευελιξία από τη rock στην jazz, και από τη soul στην κλασική μουσική και την όπερα.

- To 2004 το Rolling Stone Magazine τον κατέταξε στο νούμερο 80 της λίστας με τους σημαντικότερους 100 καλλιτέχνες όλων των εποχών.

- Από τις αρχές του ’80 είναι φυτοφάγος. Έχει αναφέρει ότι απέκλεισε το κρέας από τη διατροφή του, όταν παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «The Animals Film» του 1982. Μάλιστα, από το συγκριμένο ντοκιμαντέρ εμπνεύστηκε το τραγούδι «Pills and Soap» που περιλαμβάνεται στον δίσκο «Punch the Clock», που κυκλοφόρησε το 1983.

- Ο καλλιτέχνης που περνάει με ταχύτητα φωτός από το ένα project στο άλλο, χωρίς ποτέ να επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος –όσο πρόσφατο και αν είναι αυτό- κυκλοφόρησε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά τον Οκτώβριο του 2010, υπό τον τίτλο «National Ransom». Εδώ, ο Costello συγκέντρωσε ήχους από όλες τις αγαπημένες του σκηνές καθώς και όλες του τις δεξιότητες, προσφέροντας ένα αριστοτεχνικό άλμπουμ που περιγράφει, τελικά, την κοσμοθεωρία του.

Με όλες τις καλύτερες στιγμές -από αυτή την τελευταία του δουλειά μέχρι τα πολυαγαπημένα, αλησμόνητα και κλασικά πια «My Aim is True», «I Still Have That Other Girl» και «Watching the Detectives»- ο Costello, ώριμος όσο ποτέ, θα ταξιδέψει στις 26 Οκτωβρίου το αθηναϊκό κοινό. Δυο μέρες πριν, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, πρώτο θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει το κοινό της συμπρωτεύουσας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, προπώληση στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής & στην Πλατεία Αριστοτέλους, 2310 895939 / Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, προπώληση (από 28 Σεπτεμβρίου), στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και Ομήρου 8, 210-7282333. Τιμές εισιτηρίων (για Αθήνα & Θεσσαλονίκη) 30 (Φοιτητικά), 45, 55, 65 και 90 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης