Νέα μελέτη: το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

epeksergasmeno-kreas-allantika-loukanika
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Δυστυχώς, τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και κάθε είδος επεξεργασμένου κρέατος μπορούν να μας προκαλέσουν καρκίνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αν και δεν πρόκειται για μια είδηση που μας κάνει να πέσουμε από τα σύννεφα, παρ’ όλ’ αυτά επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ότι το κρέας που έχει τροποποιηθεί με διαδικασίες όπως το πάστωμα, η προσθήκη συντηρητικών και το κάπνισμα, μπορεί να μας κάνει κακό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου του ΠΟΥ, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων τέτοιου είδους κρέατος καθημερινά (που σημαίνει περίπου δύο φέτες μπέικον) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από μελέτη και αξιολόγηση περίπου 800 ερευνών και το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται πλέον στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο, τον αμίαντο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου. Πέραν των επεξεργασμένων κρεάτων και το κόκκινο κρέας εν γένει είναι πιθανόν καρκινογόνο, αλλά οι ερευνητές χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία για ένα σίγουρο και ασφαλές συμπέρασμα.

Λόγω του ότι το κρέας έχει και οφέλη για τον οργανισμό, προτιμήστε το στην όσο πιο ακατέργαστη μορφή του, περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος και ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, διακόπτοντας το τσιγάρο και μειώνοντας το αλκοόλ. Έχετε υπόψη σας ότι όσο μεγαλύτερες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος καταναλώνετε, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο, γι’ αυτό κρατήστε την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αριθμοί, πάντως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος Global Burden of Disease Project, δείχνουν ότι 1 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, 600 χιλιάδες στην κατανάλωση αλκοόλ και 34 χιλιάδες στη διατροφή που περιλαμβάνει πολύ επεξεργασμένο κρέας.