Η Αλόννησος γίνεται ακόμη πιο «πράσινη»

alonnisos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το αγαπημένο και ήρεμο νησί των Σποράδων πρωτοτυπεί και ετοιμάζεται από 1η Δεκεμβρίου να καταργήσει τις πλαστικές σακούλες, προστατεύοντας το περιβάλλον της.

Η ήρεμη δύναμη των Σποράδων, η Αλόννησος, είναι σίγουρα ανάμεσα στα νησιά με περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι ολόκληρη χαρακτηρισμένη Natura και βρίσκεται στην καρδιά του Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Δεν μένει, όμως, σε αυτά και βάζοντας στόχο να μετατραπεί σε «πράσινο» ελληνικό νησί, ετοιμάζεται να καταργήσει τις πλαστικές σακούλες από 1η Δεκεμβρίου, σε ένα εγχείρημα το οποίο στηρίζει όλο το νησί.

Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», το οποίο υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο στόχος του, που είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, μοιάζει πλέον απόλυτα εφικτός, χαρίζοντας στο νησί ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όχι μόνο θα αναδείξει τουριστικά την Αλόννησο στους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους τουρίστες, αλλά και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντός της, θαλάσσιου και χερσαίου, προφυλάσσοντας και τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας. Οι επαγγελματίες έχουν ήδη σταματήσει τις παραγγελίες της πλαστικής σακούλας, παραγγέλνοντας πάνινες ή πλαστικές πολλαπλών χρήσεων με χρέωση και τα καταστήματα ρούχων δουλεύουν κυρίως με χάρτινες σακούλες. Η Μεσόγειος SOS και το Ίδρυμα Thalassa θα προσφέρουν 2 χιλιάδες πάνινες σακούλες και έντυπο υλικό προς ενημέρωση των κατοίκων και όλα δείχνουν ότι η Αλόννησος μοιάζει πιο πράσινη από ποτέ.