Η ιστορία πίσω από το “Wonderwall”

oasis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

20 χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός από τα εμβληματικότερα τραγούδια της brit pop, αποκαλύπτουμε μερικές άγνωστες ίσως πτυχές πίσω από την ιστορία του.

- Το τραγούδι φημολογείται ότι ήταν ένας φόρος τιμής στην τότε γυναίκα του Noel Gallagher, Meg Matthews. Ο ίδιος όμως το αρνείται “To νόημα του τραγουδιού δεν είναι αυτό που υποστήριζαν τα media, και πώς μπορείς να πεις στη γυναίκα σου ότι το τραγούδι δεν είναι για αυτήν, ενώ το έχει ήδη ακούσει;". To τραγούδι μιλάει για έναν φανταστικό φίλο που εύχεσαι να έρθει και να σε σώσει από τον εαυτό σου, σύμφωνα με τον Gallagher.
- Αρχικά το τραγούδι θα ονομαζόταν “Wishing Stone”. Ο Noel ήθελε να ήταν αυτός που θα τραγουδούσε, αλλά τελικά το έδωσε στον Liam, που σύμφωνα με τον παραγωγό Owen Morris, τα φωνητικά του ήταν τόσο μελαγχολικά και μαύρα, σα να είχε καπνίσει 100 τσιγάρα.
- Πλέον τα αδέρφια το έχουν αποκηρύξει, και δε θέλουν να συνδέονται αποκλειστικά με αυτό, όπως συχνά συμβαίνει. Ο Noel λέει συγκεκριμένα: “Εκτός της Αγγλίας, αυτό είναι το τραγούδι για το οποίο είμαστε διάσημοι σε όλον τον κόσμο, και με ενοχλεί, γιατί δεν είναι ένα rock n’ roll τραγουδάκι, έχει ένα πολύ ευαίσθητο νόημα. Όταν έρχονται και μου λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, τους απαντάω, Έχετε ακούσει το “Live Forever;”.
- Το τραγούδι παραπέμπει στο “Wonderwall Music”, τη μουσική που έντυσε την ταινία “Wonderwall” του 1968 και το solo ντεμπούτο του George Harrison των Beatles. “Για μένα οι Beatles είναι η αρχή και το τέλος”, λέει το Noel. Οι συγκρίσεις με τα Σκαθάρια ακολούθησαν τους Oasis σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους.