Οι ταινίες της εβδομάδας (12/11/2015)

spectre
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Τέσσερις ταινίες κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τη νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ φυσικά να ξεχωρίζει.

«Spectre»

Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) σε μια μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Λουτσία Σιάρα (Μόνικα Μπελούτσι), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως SPECTRE.

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Μαξ Ντέννμπιγκ (Άντριου Σκοτ), ο νέος αρχηγός του Κέντρου της Εθνικής Ασφάλειας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές του Bond και αλλά και τη MI6 με επικεφαλής τον νέο Εμ (Ρέιφ Φάινς). Ο Bond στρατολογεί κρυφά τη Μανιπένι (Ναόμι Χάρις) και τον Κιου (Μπεν Γουίσοου) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Μαντλέν Σουάν (Λέα Σεϊντού), την κόρη του παλιού του αντιπάλου του Mr White (Γιέσπερ Κρίστενσεν), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της SPECTRE. Ως κόρη ενός δολοφόνου, μπορεί να καταλάβει τον Μποντ με έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν. Τον μοχθηρό και αδίστακτο εχθρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστοφ Βαλτς.

Ο Τζέιμς Μποντ μεταφέρεται για 24η φορά στη μεγάλη οθόνη με τον βραβευμένο με Όσκαρ Σαμ Μέντες να επιστρέφει στη σκηνοθεσία μετά την επιτυχία του «Skyfall».

Διαβάστε εδώ την άποψή μας για την ταινία.

«Ο γιος του Σαούλ»

Οκτώβριος 1944, Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ο Saul Auslonder είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σε ένα από τα κρεματόρια ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει ένα Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες που συγκλόνισε τις Κάννες.

«Μια φορά τον χρόνο»

Ο Σαμ Κούπερ (Τζον Γκούντμαν) αποδέχθηκε κάπως διστακτικά την πρόταση της, επί σαράντα χρόνια συζύγου του, Σάρλοτ (Ντάιαν Κίτον), να κρατήσουν κρυφή από τα παιδιά τους, στο φετινό ρεβεγιόν, την απόφασή να χωρίσουν. Η κόρη τους, Έλιανορ (Ολίβια Ουάιλντ), άνεργη συγγραφέας θεατρικών έργων και προσφάτως προδομένη από τον μνηστήρα της, σκοτώνει την ώρα της στο αεροδρόμιο καθώς αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη γκρίνια της οικογένειάς της,που την θέλουν ευτυχισμένη κι «αποκατεστημένη». Όμως για καλή της τύχη πέφτει επάνω στο ιδανικό απολεσθέν «αντικείμενο»: Έναν στρατιώτη ονόματι Τζο, ο οποίος επίσης προσπαθεί να φτάσει στην οικογένειά του για τις γιορτές, λίγο πριν αναχωρήσει και πάλι για το καθήκον.

Ο γιος της Σάρλοτ και του Σαμ, Χανκ (Εντ Χελμς), αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μονογονεϊκής οικογένειας, με τρία παιδιά – την πρόωρα ανεπτυγμένη πεντάχρονη Μάντισον, τον ανεξέλεγκτα θορυβώδη μπελά Μπο και τον έφηβο Τσάρλι που παλεύει όσο πιο άτσαλα μπορεί για να βγει από την πρώτη του ερωτική απογοήτευση. Και ποιος μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα περισσότερο για τον ταλαίπωρο Χανκ, πέρα από την ίδια του την πρώην σύζυγο, όταν το μόνο που πραγματικά χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια δουλειά; Μια δουλειά που πρέπει μάλιστα να βρει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, πριν όλοι τους καταλάβουν ότι έχει απολυθεί.

Την ίδια στιγμή, μια πικρή αντιζηλία με τη Σάρλοτ μετατρέπει την αδερφή της, Έμα (Μαρίσα Τομέι), σε μικροαπατεώνα μέσα από μία επίσκεψή της στο εμπορικό κέντρο – μια δυσάρεστη κατάσταση που μόνο ο Αστυνόμος Ουίλιαμς (Άντονι Μακί), ο οποίος έχει επίσης υποφέρει από εορταστική μελαγχολία, μπορεί να αποκαταστήσει. Ενώ κάπου εκεί έξω, ο πατέρας της Σάρλοτ και της Έμα, Μπάκι (Άλαν Άρκιν), νιώθει φέτος πολύ πιο οικεία όταν βρίσκεται κοντά στη Ρούμπι (Αμάντα Σάιφριντ), τη σερβιτόρα με τα τεράστια λαμπερά μάτια, παρά δίπλα στις κόρες του.

Εκείνοι που συμπληρώνουν την απόλυτα σουρεαλιστική εξίσωση της οικογένειας Κούπερ είναι ο γλυκύτατος τετράποδος χνουδωτός Ραγκς με την υπέροχη και ευγενική θεία Φίσι (Τζουν Σκούιμπ), τη μοναδική Κούπερ που ζει πραγματικά στο παρόν μοιράζοντας ειλικρινή χαμόγελα στους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Αν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχει μια οικογένεια που μπορεί να εγγυηθεί την πιο εκρηκτική και απρόβλεπτη εορταστική περίοδο, τότε αυτή είναι σίγουρα η οικογένεια Κούπερ.

«Το δέντρο με τα τσόκαρα» (1978)

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, κάπου στη Λομβαρδία, μας μεταφέρει η ταινία «Το δέντρο με τα τσόκαρα», σε σενάριο και σκηνοθεσία Ερμάνο Ολμι. Εκεί, όπου ζουν πέντε οικογένειες χωρικών, που παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρακολουθούμε καθημερινά επεισόδια της ζωής τους. Τα πάντα ανήκουν στον αφέντη, καθώς και τα 2/3 της σοδειάς. Το χειμώνα που δεν υπάρχει δουλιά συμβαίνουν γεγονότα. Η ζωή είναι φτωχή, αλλά τα πάντα έχουν αξία. Η θέληση, όμως, του αφέντη πλανιέται σαν τη χειρότερη απειλή.

Μια ταινία κυριολεκτικά μοναδική στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού ο Ολμι πετυχαίνει κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο: Να γυρίσει μια ταινία εποχής σε φυσικούς χώρους και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να νομίζει ότι παρακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ. Πραγματικοί σημερινοί χωρικοί «ζωντανεύουν» τους τότε χωρικούς, με εκπληκτική άνεση, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια. Ενα φιλμ, που φέρνει δάκρυα στα μάτια με την ποιητική ομορφιά των πλάνων του και τα εκ βαθέων πρωτόγονα συναισθήματα των μορφών που υποδύονται τους «ανθρώπους της γης».