5 λαχταριστές εμπειρίες σοκολάτας σε όλο τον κόσμο

sokolata-kakao
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Σοκολάτα. Ακόμη και στο άκουσμα της λέξης, η παραγωγή… σάλιου στο στόμα μας αρχίζει να αυξάνεται. Γι’ αυτό λέμε να τριγυρίσουμε σε προορισμούς chocoholic και να δούμε πως απολαμβάνεται σε διάφορα μέρη ο μεγαλύτερος γευστικός πειρασμός.

Μετά το άνοιγμα του Μουσείου/Εργοστασίου Σοκολάτας στην Αθήνα, οι... λιγούρες για σοκολάτα γίνονται όλο και πιο έντονες. Σήμερα θα τις ικανοποιήσουμε ταξιδεύοντας σε μέρη που η σοκολάτα πρωταγωνιστεί με πολλούς τρόπους. Σκούρα ή λευκή, γλυκιά η πικρή, όποια κι αν σας αρέσει, ετοιμαστείτε για το πιο σοκολατένιο ταξίδι της ζωής σας.

Tabasco

Η πολιτεία αυτή του Μεξικού, εκτός του ότι είναι γεμάτη τροπικά δάση, θεωρείται και η «γενέτειρα» της σοκολάτας. Εκεί πραγματοποιείται και το "Route of Sacred Cacao", μια ξενάγηση στα τροπικά δάση του Tabasco, όπου βιολογικές φάρμες και φυτείες προσφέρουν αρωματικές ξεναγήσεις στην καλλιέργεια και επεξεργασία του κακάο, τη βάση της σοκολάτας. Ο καρπός του κακάο, μάλιστα, κάποτε χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στις ανταλλαγές και αποτελούσε συστατικό-κλειδί στις τελετουργίες των Μάγια και στο «ποτό των θεών», ένα σοκολατένιο ρόφημα που καταναλωνόταν κρύο και αναμειγνυόταν με μπαχαρικά. Ο αρχηγός των Αζτέκων Montezuma, μάλιστα, λέγεται πως έπινε… 50 ποτήρια την ημέρα.

Μαδρίτη

Οι ισπανοί κατακτητές του 16ου αιώνα φόρτωσαν σακιά με κακάο και τα πέρασαν απέναντι στον Ατλαντικό, το αγαπημένο πικρό ρόφημα του Montezuma, όμως, δεν «έπιασε». Με το πέρασμα των χρόνων κι αφού εμπλουτίστηκε με ζάχαρη, κανέλα, αμύγδαλα και ζεστό γάλα, η σοκολάτα κέρδισε έδαφος και σήμερα, η ισπανική πρωτεύουσα είναι μια πόλη… εθισμένων στη σοκολάτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωινό μέχρι μετά τη νυχτερινή διασκέδαση, η σοκολάτα πρωταγωνιστεί στα γεύματά τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βούτηγμα των churros (στικ τηγανητής ζύμης) σε παχύρρευστη, πλούσια σοκολάτα. Στην πρωτεύουσα θα βρείτε και τη σοκολατερία Chocolateria San Gines, η οποία άνοιξε το 1894 και σήμερα λειτουργεί 24 ώρες για… παν ενδεχόμενο.

Ζυρίχη

Οι Βρετανοί JS Fry & Sons Ltd θεωρείται ότι δημιούργησαν την πρώτη στερεή μπάρα σοκολάτας, χρησιμοποιώντας βούτυρο κακάο αντί για ζεστό νερό, μαζί με τη σκόνη κακάο και τη ζάχαρη. Οι Ελβετοί, όμως, ήταν αυτοί που παρήγαν την πρώτη μπάρα σοκολάτας γάλακτος (και συγκεκριμένα οι Daniel Peter και Henri Nestle), προσθέτοντας συμπυκνωμένο γάλα σε στερεή σοκολάτα το 1875. Σήμερα, παρ’ όλο που η παγκοσμίως διάσημη Nestle προσελκύει τουρίστες στο Maison Cailler εργοστάσιο σοκολάτας στο Broc, κοντά στην Ελβετική Ριβιέρα, η αλπική αυτή χώρα είναι γεμάτη με μικρές, ανεξάρτητες, περίτεχνες σοκολατερί που τραβούν εξίσου το ενδιαφέρον του κόσμου. Στα παλιά, πετρόχτιστα δρομάκια της Ζυρίχης υπάρχει πλήθος καταστημάτων σοκολάτας, με πολλά από αυτά να είναι θρυλικά, όπως το Lindt & Sprüngli.

Βρυξέλλες

Σε μακροχρόνιο ανταγωνισμό με την Ελβετία για τον τίτλο της ευρωπαϊκής χώρας με τις πιο… κομψές σοκολάτες, το Βέλγιο επιδίδεται στη δημιουργία σοκολάτας από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν άρχισε να εισάγει κακάο μαζικά από το Κονγκό. Το 1912, η φήμη της χώρας άνθισε χάρη στους ελβετούς μετανάστες, ένας εκ των οποίων ανακάλυψε και την πραλίνα από τον Jean Neuhaus, ιδρυτή του παγκοσμίως ξακουστού βελγικού brand, Neuhaus. Στις Βρυξέλλες θα βρείτε σε κάθε γωνιά και ένα μαγαζί που να πουλάει εξωφρενικά νόστιμα μπισκότα σοκολάτας, παγωτά και ό,τι έχει να κάνει με το γλυκό αυτό πειρασμό.

Βουργουνδία

Η αλήθεια είναι πως όταν η σοκολάτα προφέρεται στα γαλλικά “chocolat”, τότε είναι που πραγματικά γεμίζει το στόμα, απλά και μόνο μια αναφορά σε αυτή. Πέρα, όμως, από την ίδια τη σοκολάτα, υπάρχει και το μυθιστόρημα που ξετυλίγει τις αρετές και τις αμαρτωλές απολαύσεις της και δεν είναι άλλο από το Chocolat της Joanne Harris. Σε ένα φανταστικό χωριό, περιγράφει την ιστορία μιας μόνης μητέρας, που ανοίγει μια μπουτίκ σοκολάτας απέναντι από την εκκλησία της ενορίας, φέρνοντας την αναστάτωση και τον… πειρασμό στο χωριό. Οι λάτρεις του βιβλίου και της ομώνυμης ταινίας με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Τζόνι Ντεπ, σήμερα συρρέουν στο εκπληκτικό μεσαιωνικό χωριό του Flavigny-sur-Ozerain της Βουργουνδίας, όπου γυρίστηκε η ταινία, για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της σοκολάτας.