Οι 5 «εντολές» για όσους ταξιδεύουν στην Ινδία για πρώτη φορά

oi-5-entoles-gia-osous-taksideuoun-stin-india-gia-proti-fora-entoles-gia-osous-taksideuoun-stin-india-gia-proti-fora

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Είναι αλήθεια πως όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ινδία, παθαίνει ένα μεγάλο πολιτισμικό σοκ. Αν καταφέρει όμως να προσαρμοστεί και κάνει τις σωστές επιλογές, μετά από λίγο καιρό θα ονειρεύεται πότε θα ξαναγυρίσει σε αυτή τη μαγευτική χώρα.

Χαοτική, μεθυστική, τρελή, εξοργιστική, άθλια, τρομακτική, αρωματική… Η Ινδία είναι όλα αυτά και πολλά ακόμη. Θα μπορούσε να ήταν και μια ακόμη ήπειρος, λόγω της μοναδικής ποικιλίας ανθρώπων, γλωσσών, εθίμων, κλίματος και μορφολογίας εδάφους, ενώ με όλες τις μεγάλες θρησκείες παρούσες -Ινδουισμό, Βουδισμό, Ισλάμ και Χριστιανισμό- η Ινδία είναι το μεγαλύτερο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Τα πάντα σχεδόν είναι ακραία σε αυτή τη χώρα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι τίποτα δε θα είναι όπως το περιμένετε.

Τι θα πρέπει να ξέρετε αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά σε μια χώρα με τόσο πολλές εικόνες;

Ξεκινήστε με τις συμβουλές του click@Life…

1. Προγραμματίστε με ηρεμία

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν όσο πιο πολλά γίνεται κατά την πρώτη τους επίσκεψη στην Ινδία. Μη γίνετε ένας από αυτούς. Το να δείτε ένα μέρος ήρεμα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να βλέπετε πολλά μέρη με τη μία. Θα είστε λιγότερο στρεσαρισμένοι και θα αποκτήσετε βαθύτερη γνώση του πού είστε και της ζωής εκεί.

2. Επιλέξτε σοφά τα μέρη που θα επισκεφτείτε

Σκεφτείτε τι σας ενδιαφέρει, τι σας αρέσει να κάνετε και προσαρμόστε το ταξίδι σας αναλόγως. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ινδία είναι το all-time classic Χρυσό Τρίγωνο. Κλισέ, ναι, αλλά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, πρόκειται για μια φανταστική εισαγωγή σε τρεις από τους καλύτερους προορισμούς της Ινδίας. Ξεκινήστε με το πολυπολιτισμικό Δελχί (Τάφος Hamayun, Παλαιό Φρούριο), συνεχίστε με την Agra (Taj Mahal, φρούριο Agrat, εγκαταλειμμένη πόλη Fatehpur Sikri) και μετά Τζαϊπούρ (ροζ πόλη, φρούριο της Amber). Γυρίστε ξανά στο υπέροχο Δελχί και στα εκπληκτικά παζάρια του για μερικά ψώνια πριν επιστρέψετε πίσω.

Επιλέξτε λοιπόν τα μέρη ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας:

Ψώνια – Δελχί

Παραλίες- Goa

Trekking - Himachal Pradesh

Γιόγκα - Rishikesh

Κουζίνα – παντού!

Tίγρεις - Madhya Pradesh

Κυνηγοί των θρύλων - Manali

Θρησκεία - Varanasi

Χαλάρωμα - Kerala

3. Αποφύγετε τα πλήθη

Ένα δισεκατομμύριο ντόπιοι ίσως σας φαίνονται κάτι παραπάνω από πολλοί, αλλά μην ανησυχείτε, η Ινδία διαθέτει και απομονωμένα μέρη. Αν θέλετε να ξεφύγετε από την πολυκοσμία, κατευθυνθείτε στα νότια, την περιοχή της Κεράλα ή στις βαθιά επηρεασμένες από το Θιβέτ περιοχές, όπως τα υψίπεδα του Ladakh στη Β.Δ. άκρη της Ινδίας,τα οποία είναι κυκλωμένα από τις οροσειρές των Ιμαλάϊων.

4. Διαφυλάξτε την υγεία σας

Αποφύγετε το νερό της βρύσης και κάθε τρόφιμο που μπορεί να έχει πλυθεί με αυτό. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα παγάκια, οι σαλάτες και τα φρούτα, που δεν έχετε καθαρίσει μόνοι σας. Μην πίνετε άλλο νερό εκτός από εμφιαλωμένο (υπάρχει παντού διαθέσιμο στη Ινδία) και μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι το πώμα είναι καλά σφραγισμένο.

Πολλοί ταξιδιώτες γίνονται… χορτοφάγοι στην Ινδία καθώς η ποιότητα των κρεάτων που θα σας σερβίρουν ενδεχομένως δεν θα είναι και η καλύτερη. Επιπλέον, πολλοί Ινδοί είναι επίσης χορτοφάγοι, οπότε οι επιλογές σας θα είναι κάτι παραπάνω από πολλές.

Αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το κρέας, αναζητήστε ένα μαγαζί που θα δείτε να προτιμούν οι ντόπιοι και φροντίστε να είναι καλομαγειρεμένο.

Ένα άλλο θέμα που «καίει» στην Ινδία, είναι οι τουαλέτες. Η κάκιστη υγιεινή τους είναι περιβόητη, γι αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας και αντιμικροβιακά μαντηλάκια.

5. Κρατήστε την ψυχραιμία σας…

Η Ινδία είναι μια πανέμορφη χώρα αλλά οι πιθανότητες να σας εξαπατήσουν είναι πάρα πολλές. Ο κίνδυνος μικροκλοπών, λόγω του συνωστισμού και της φτώχιας είναι σημαντικός. Επιπλέον, στους δρόμους επικρατούν συνθήκες χάους και παντελής έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, πράγμα που είναι επικίνδυνο είτε κυκλοφορείτε πεζοί, είτε σαν επιβάτες κάποιου οχήματος. Τέλος, πολλοί επιτήδειοι έμποροι θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι όσα σας πουλάνε έχουν πολλαπλάσια αξία και θα μπορούσατε να κερδίσετε χρήματα, χωρίς αυτό να ισχύει όντως. Και επειδή όσο και αν είστε προετοιμασμένοι, σίγουρα κάπου θα την «πατήσετε» φροντίστε τουλάχιστον να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος για να απολαύσετε ένα πραγματικά μαγικό ταξίδι, έστω και με κάποιες μικροαναποδιές…