Πού να οργανώσετε χειμερινά ταξίδια στην Ελλάδα

stemnitsa
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι περισσότεροι τουρίστες του εξωτερικού θεωρούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, λόγω του πλήθους των νησιών της για κάθε γούστο, ενώ και οι Έλληνες αν ταξιδέψουν το χειμώνα, προτιμούν να βγουν εκτός συνόρων. Όλοι οι παραπάνω, όμως, χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις χειμερινές ομορφιές της χώρας μας αυτή την εποχή.

«Βόλτα» στην Πελοπόννησο
Κάντε tour σε μερικές από τις πιο όμορφες πόλεις και χωριά της χώρας μας, απολαμβάνοντας χειμερινό τοπίο. Επισκεφτείτε τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό τους, ανεβείτε στην παραδοσιακή Στεμνίτσα, ανακαλύψτε τη Βυτίνα, περάστε από την κοσμοπολίτικη Πάτρα, κατεβείτε στην Καλαμάτα και την Πύλο. Κάντε βάση σας το πανέμορφο Ναύπλιο και μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση, με τις πλατείες της, το μυθικό κάστρο Μπούρτζι, το Παλαμήδι και τη νυχτερινή του ζωή.

Η Κέρκυρα τον χειμώνα δεν χάνει την ομορφιά της

Ταξίδι στα νησιά
Μακριά από τις ορδές τουριστών, τον καύσωνα, την πολυκοσμία και την ακρίβεια, τα ελληνικά νησιά είναι «ανοιχτά» και το χειμώνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να τα δείτε με άλλη οπτική και να εκτιμήσετε τις υπόλοιπες ομορφιές τους πέρα από τη θάλασσα και τα κοκτέιλ. Όσο μεγαλύτερο το νησί, τόσο το καλύτερο από άποψη κόσμου, έτσι ώστε να μην βρεθείτε εσείς κι άλλοι 10 μόνιμοι κάτοικοι στο ταξίδι σας –εκτός αν το επιθυμείτε. Μια καλή επιλογή είναι η Κέρκυρα, με την όμορφη παλιά της πόλη και την πλούσια πολιτιστική ζωή, ενώ σοβαροί παίκτες σε αυτό το χειμωνιάτικο, νησιώτικο «παιχνίδι» είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο της Κρήτης. Οι λάτρεις των Κυκλάδων μπορούν να δουν τη Μύκονο και τη Νάξο ντυμένες σε πιο χειμωνιάτικες αποχρώσεις και να ανακαλύψουν τα πανέμορφα χωριά τους. Όπου κι αν πάτε, δώστε μια ευκαιρία στην τοπική κουζίνα και γευτείτε το μέρος όσο περισσότερο μπορείτε.

Χειμερινή απόδραση στα Ζαγοροχώρια 

Πεζοπορία σε υπέροχα μονοπάτια
Αν βρεθείτε σε νησιά και σας αρέσει η γνωριμία με τη φύση δια του… περπατήματος, τότε έχετε υπόψη σας ότι στην Κρήτη και την Κέρκυρα θα βρείτε πλήθος μονοπατιών που συνδέουν τα χωριά με εκκλησίες πάνω σε βουνά και τη θάλασσα. Αν, όμως, αυτά τα νησιά σας φαίνονται αχανή, μια καλή επιλογή για περιπάτους είναι η Ύδρα με θέα το Σαρωνικό, ενώ και η Άνδρος είναι η χαρά του περπατητή. Όσοι θέλετε να παραμείνετε στη στεριά, κατευθυνθείτε προς τα Ζαγοροχώρια με το Φαράγγι του Βίκου στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, που είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Ιδανική επιλογή για δεινούς πεζοπόρους είναι και ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, για… θεϊκές εμπειρίες.

Στα Μετέωρα θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε πίνακα ζωγραφικής

Επίσκεψη σε αρχαία μνημεία
Οι λάτρεις της ιστορίας και όσοι ψάχνουν τις ευκαιρίες να επισκεφτούν αρχαιολογικά μνημεία χωρίς να στήνονται σε τεράστιες ουρές, τώρα είναι μια καλή στιγμή να ταξιδέψουν σε μερικά σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Εξερευνήστε τους Δελφούς στο Νομό Φωκίδας που λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Θαυμάστε τους υπέροχους βράχους των Μετεώρων με τα Μοναστήρια πάνω από την Καλαμπάκα και φτάστε ως τη Βεργίνα με τα ανάκτορα και τους βασιλικούς τάφους. Προς Πελοπόννησο μεριά, από την αρχαία Ολυμπία όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι τις Μυκήνες, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού στην αρχαιότητα και την Επίδαυρο με το πασίγνωστο αρχαίο της θέατρο, τα αξιοθέατα θα σας καθηλώσουν. Κι αν θελήσετε να κάνετε αρχαιολογικό τουρισμό σε νησιά, στη Νάξο θα βρείτε τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα και την Πορτάρα, ενώ η Δήλος αποτελεί ολόκληρη αρχαιολογικό χώρο με το ιερό του Απόλλωνα, τη συνοικία της Λίμνης, τα μνημεία βόρεια του ιερού, τη συνοικία του Θεάτρου στη νότια πλευρά του ιερού κ.ά. Στην Κρήτη επισκεφτείτε, φυσικά, το μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού, αλλά και το ανάκτορο και την πόλη της Φαιστού, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης κατά τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού, μετά την Κνωσσό.