Βάλτε φύκια στο πιάτο σας!

fukia-soupa
ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Οι ειδικοί το λένε καθαρά: πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε φύκια στη μαγειρική μας, στη σαλάτα μας, στα πιάτα μας και στη διατροφή μας γενικά, γιατί τα οφέλη είναι πολλά.

Στη θάλασσα μπορεί να κάνουμε τα πάντα για να τα αποφύγουμε, όσον αφορά τη διατροφή, όμως, τα φύκια μας ωφελούν με πολλούς τρόπους.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal Phycologia από τον καθηγητή Βιοφυσικής Ole G. Mouritsen στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία επί του θέματος, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών ασθενειών και της παχυσαρκίας, τότε πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε αποξηραμένα και κοκκοποιημένα φύκια, σε φαγητά όπως η πίτσα, τα ζυμαρικά, το ψωμί, οι μπάρες, ακόμη και τα fast food.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα φύκια και το άρθρο, το οποίο ασχολήθηκε με την ήδη υπάρχουσα γνώση στα οφέλη της υγείας 35 διαφορετικών ειδών, αναφέρεται σε μια λίστα με πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν από αυτά.

Προσθέστε σε όλα και το ότι τα άλατα καλίου των φυκιών δεν οδηγούν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως συμβαίνει με το νάτριο, όπως και το ότι περιέχουν umami, δηλαδή την 5η βασική γεύση που υποστηρίζει το αίσθημα του κορεσμού και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί αυτά τα πράσινα και κάπως… γλοιώδη φυτά της θάλασσας μπορούν να μας βοηθήσουν.

Σύμφωνα με μελέτη, όταν υπέρβαροι άντρες δοκίμασαν ψωμί με φύκια, ανέφεραν ότι η γεύση του είναι καλή, αρκεί να μην ξεπερνούν το 4% της ποσότητας, ενώ γενικά κατανάλωναν 16,4% λιγότερες θερμίδες τις επόμενες ώρες, καθώς οι φυτικές ίνες του ψωμιού αυξάνονταν.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί η ποσότητα που μπορεί να ευεργετήσει τον κάθε άνθρωπο, περίπου 5 με 10 γραμμάρια αποξηραμένων φυκιών την ημέρα θεωρούνται καλά σύμφωνα με τον Ole G. Mouritsen

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα βρώσιμα φύκια; Κάντε κλικ εδώ.