Ξαναβλέποντας τα Star Wars: «Επεισόδιο 4 – Μια νέα ελπίδα»

star-wars
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Μια νέα ταινία του «Πολέμου των άστρων» είναι λίγες μέρες μακριά και εμείς προετοιμαζόμαστε ξαναβλέποντας την αυθεντική τριλογία.

Από τις λίγες περιπτώσεις που η φράση «ένα όνομα, μια ιστορία» δεν ακούγεται κλισέ είναι δίχως καμία αμφιβολία «Ο πόλεμος των άστρων». Έχουν περάσει 38 χρόνια από την πρώτη ταινία του Τζορτζ Λούκας, ο οποίος ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δε θα φανταζόταν το στάτους που έχει αποκτήσει σήμερα το franchise. Μια νέα τριλογία είναι γεγονός με την πρώτη ταινία της να έρχεται σαν χριστουγεννιάτικο δώρο σε λίγες μέρες και στα χρόνια που μεσολάβησαν ο,τιδήποτε σχετίζεται με τη σειρά γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να βλέπεις δημητριακά και γιαούρτια με το σήμα του «Star Wars», μέχρι και… πορτοκάλια που κάνουν επίκληση στη Δύναμη.

Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο προϊόν που γνωρίζουν καλά ακόμη και όσοι δεν έχουν δει καμία ταινία και όλα δείχνουν πως το ρεκόρ εισιτηρίων που θα κάνει το Επεισόδιο 7 δε θα έχει προηγούμενο.

Μιλώντας για τον «Πόλεμο των άστρων», φυσικά η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την πρώτη τριλογία που δημιούργησε κινηματογραφική ιστορία από το 1977 έως το 1983. Για αυτό το λόγο δικαιολογείται και ο χαμός που επικρατεί στην αναμονή της νέας ταινίας που θα αποτελέσει συνέχεια αυτής της ιστορίας, κάτι που δεν ίσχυσε καθόλου σε τέτοιο βαθμό στα πρίκουελ που κυκλοφόρησαν από το 1999 έως το 2005.

Ας γυρίσουμε πίσω το χρόνο λοιπόν 38 χρόνια και ας πάμε στο μακρινό 1977 για να διαπιστώσουμε από πού ξεκίνησαν όλα. Χάρη στο όραμα του Λούκας το επικό σινεμά ενώθηκε με την επιστημονική φαντασία και έκτοτε το mainstream σινεμά δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Είδαμε λοιπόν για μια ακόμη φορά το Επεισόδιο 4 με τίτλο «Μια νέα ελπίδα» και κρατάμε σημειώσεις.

- Κάθε φορά που θα πέφτουν τα γράμματα ενώ από πίσω παίζει η μουσική του Τζον Γουίλιαμς θα νιώθουμε τον ίδιο ενθουσιασμό της πρώτης φοράς. Πάντα θα μεταφερόμαστε σε μια μακρινή εποχή σε έναν ακόμη πιο μακρινό γαλαξία και απλά ζηλεύουμε όσους είδαν αυτή την ταινία στο σινεμά και ήταν για πρώτη φορά μάρτυρες αυτής της εμπειρίας. Πού να ήξεραν και τι τους περιμένει μετά.

- Η πρώτη εμφάνιση του Νταρθ Βέιντερ είναι ψαρωτική. Τον βλέπουμε σε ένα διάδρομο του Άστρου του Θανάτου, να περιφέρεται μπροστά από μια ορδή Stormtroopers, όντας ο μόνος μαυροντυμένος σε ένα κάδρο από λευκό. Κλασική ποίηση.

- Οι C-3PO και R2D2 είναι το comic relief της ταινίας. Αυτοί οι τενεκεδένιοι Ρόζενκραντζ και Γκίλντενστερν είναι πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη όλης της τριλογίας, αφού ουσιαστικά μέσω αυτών το μήνυμα της πριγκίπισσας Λεία φτάνει στον Λουκ Σκαϊγουώκερ και έτσι αρχίζει να γυρίζει ο τροχός της επανάστασης κατά της Αυτοκρατορίας. Λατρεύουμε ο,τιδήποτε σχετίζεται με αυτούς.

- Εκεί που η «Μπαρμπαρέλα» συναντά την «Οδύσσεια του διαστήματος» βρίσκεται ο πλανήτης Τατούιν.

- Υπάρχει κάτι πραγματικά πολύ δυνατό στην πρώτη συνάντηση του Λουκ με τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι. Η κουβέντα τους γύρω από τη Δύναμη διακατέχεται από μια ακαθόριστη πνευματικότητα που εμπλέκει μέσα έργα κλασικής λογοτεχνίας, μύθους και θρύλους και θρησκείες. Άλλωστε όλα αυτά δεν είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η επιτυχία της ταινίας;

- Η σκηνή στο μπαρ του Τατούιν είναι χρυσός. Καταρχάς εκεί γνωρίζουμε τους Χαν Σόλο και Τσουμπάκα και αυτό φτάνει από μόνο του, αλλά είναι τέτοια η ιδιαιτερότητά της και τόσα πολλά και διαφορετικά τα πλάσματα που βρίσκονται εκεί ώστε κάθε φορά να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο στις μορφές τους. Φυσικά η μπάντα εξωγήινων με τα σαξόφωνα είναι αξεπέραστη.

- Ο Τζάμπα Χατ σε όλη τη γλοιώδη εξοχότητά του, σε μια από τις σκηνές που προστέθηκαν στην πορεία από τον Λούκας.

- «THAT’S NO MOON».

- Η πρώτη μάχη με τα φωτόσπαθα είναι αυτή ανάμεσα στον Νταρθ Βέιντερ και τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι, με τον πρώτο να αναδεικνύεται θριαμβευτικά νικητής. Θριαμβευτής βγαίνει ο πρώτος και αν πούμε ότι δεν ήμαστε μαζί του, τότε θα λέγαμε ψέματα. Φανταστείτε να τελείωνε εδώ η ιστορία; Θα χάναμε την καλύτερη ταινία της σειράς (ναι, στο «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται αναφερόμαστε).

- Η μάχη στο διάστημα που οδηγεί στην καταστροφή του Άστρου του Θανάτου είναι φανταστική από την αρχή ως το τέλος της. Απογειώνεται (κυριολεκτικά δηλαδή) όταν στο κόλπο μπαίνει και ο Νταρθ Βέιντερ και οδηγεί σε ένα εκρηκτικό φινάλε που δε θα περίμενες από την πρώτη ταινία της τριλογίας. Θες να χειροκροτήσεις όρθιος όσες φορές κι αν το δεις.

Συμπεράσματα: Ο «Πόλεμος των άστρων» είναι μια ταινία που έθεσε τους δικούς της κανόνες στο mainstream. Η αφήγησή που ακολουθεί είναι αρκετά ωμή και ανορθόδοξη σε σχέση με τα δεδομένα του Χόλιγουντ και για αυτό δεν έχεις ιδέα τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα σημείο που να μπορείς να πεις ότι το φιλμ είναι προβλέψιμο και αυτός είναι ο λόγος που έχει κερδίσει τόσες και τόσες γενιές φίλων της επιστημονικής φαντασίας και των επικών ιστοριών. Όσο για τα εφέ, όσο και αν έχουν περάσει επεξεργασία, κρατάνε την ποιότητά τους μέχρι και σήμερα και σίγουρα θα έκαναν τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να σκάσει από τη ζήλεια του. Εν ολίγοις, κάπως έτσι γράφεται κινηματογραφική ιστορία.

Η ταινία «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» θα βγει στις αίθουσες στις 24 Δεκεμβρίου, από την Feelgood Entertainment.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]