Καφές στην εγκυμοσύνη: επιτρέπεται με μέτρο

kafes-egkumosuni
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Τα νέα φαίνεται πως είναι καλά για τις εγκυμονούσες που λατρεύουν τον καφέ, αφού νέες έρευνες αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι το μέτρο είναι το «κλειδί».

Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί διατροφικό δίλημμα για πολλές γυναίκες. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (<200mg/ημέρα), δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης, κάτι που δίνει ένα τέλος στην καταπίεση για πολλές γυναίκες-μέλλουσες μαμάδες.

Νεότερες έρευνες αναφέρουν τα εξής για την επίδραση του καφέ στην υγεία της εγκύου

Καφές και γονιμότητα: Αν και παλιότερα ερευνητικά δεδομένα θεωρούσαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι/ημέρα) δεν έχει συσχέτιση με την ικανότητα σύλληψης. Η μειωμένη γονιμότητα οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος και λίπος, η υπερβολική σωματική άσκηση, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Καφές και πρωινή ναυτία: Η πρωινή ναυτία αποτελεί συχνή ενόχληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία οφείλεται στην αύξηση των γυναικείων ορμονών που πραγματοποιείται σε αυτήν τη χρονική περίοδο. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν ναυτία στην εγκυμοσύνη ούτως ή άλλως έχουν απέχθεια σε κάποια φαγητά και στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Έτσι, συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερού) και η κατανάλωση στερεών τροφίμων (π.χ. ρύζι, ζυμαρικά).

Καφές και θηλασμός: Είναι σημαντικό οι θηλάζουσες να προσέχουν τις τροφές που καταναλώνουν, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει καμία επίδραση στο θηλασμό, μιας και η ποσότητα της καφεΐνης που περνάει στο γάλα είναι ελάχιστη και δεν επηρεάζει το βρέφος. Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και ελλιπή θρέψη του βρέφους. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνεται ο καφές σε μικρές ποσότητες και πάντα 1-2 ώρες πριν το θηλασμό.

Πόσο καφέ μπορώ να πίνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η συνιστώμενη ημερήσια καταναλωθείσα ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ευαισθησία που έχει ο καθένας. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Η ευρύτερη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 φλιτζάνια καφέ τα οποία συνολικά δεν θα περιέχουν περισσότερα από 200mg καφεΐνης.

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, οι καλύτερες εναλλακτικές είναι ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, όπου έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης) με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη (200mg).

Καφές φίλτρου (~200ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 2-3mg

Ελληνικός καφές (50ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 40mg

Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 0-1mg

Εσπρέσο (30ml)

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Για οποιαδήποτε απορία καλό είναι να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας.

Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr