Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Τσαρλς Ντίκενς

diakosia-xronia-apo-ti-gennisi-tou-tsarls-ntikens

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Βρετανία και όλος ο κόσμος τιμά το 2012 τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του βικτωριανού συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Ο Τσαρλς Ντίκενς θα βρίσκεται στο επίκεντρο την προσεχή χρονιά σε όλο τον κόσμο, με εκδηλώσεις και αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο δημιουργός των κλασικών έργων, όπως «Όλιβερ Τουίστ» και «Μεγάλες προσδοκίες» θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στην αγγλική γλώσσα.

Οι πωλήσεις από τα βιβλία του, τα οποία εξακολουθούν να τυπώνονται, αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα έργα του είχαν μεταφερθεί και στη θεατρική σκηνή.

Με την έλευση του κινηματογράφου στα τέλη του 19ου αιώνα και της τηλεόρασης αργότερα, ο Ντίκενς έγινε ο πιο δημοφιλέστερος μυθιστοριογράφος για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, με πάνω από 100 ταινίες - μικρού και μεγάλου μήκους.

«Το ύφος πρόζας του Ντίκενς είναι προπομπός της κινηματογραφικής τεχνικής», δήλωσε ο Michael Eaton, ένας εκ των επιμελητών αυτού που θεωρείται ως το μεγαλύτερο αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του Ντίκενς.

Το «Dickens on Screen» ( www.dickens2012.org/event/dickens-screen ), αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης, παγκόσμιας πρωτοβουλίας για το έτος Ντίκενς 2012 ( www.dickens2012.org ) και θα πραγματοποιηθεί στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) στο Λονδίνο, από τον Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στις ταινίες και τις τηλεοπτικές παραγωγές που βασίστηκαν ή εμπνεύστηκαν από τον Ντίκενς.

Προσαρμοσμένο υλικό θα προβληθεί το επόμενο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τις Φιλιππίνες και την Κίνα. «Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τους ιδιαίτερους χαρακτήρες και τις συναρπαστικές ιστορίες του Ντίκενς, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι είναι ο συγγραφέας με τις περισσότερες διασκευές των έργων του», δήλωσε ο Heather Stewart, διευθυντής δημιουργικού του BFI του.

Από το δικό του αρχείο, το BFI θα προβάλει ένα σπάνιο φιλμ του 1901, με το όνομα «Σκρουτζ - ή φάντασμα του Μάρλεϊ» και το «Δαβίδ Κόπερφιλντ» του 1913. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης το «Μεγάλες προσδοκίες» (1946) του David Lean και το «Όλιβερ Τουίστ» (1948), καθώς και το διάσημο μιούζικαλ «Όλιβερ!» (1968).

Νέες ταινίες, βιβλία, εκδηλώσεις

Πέντε σημαντικές τηλεοπτικές προσαρμογές θα προβληθούν σύντομα, ενώ ο σκηνοθέτης Mike Newell ετοιμάζει μια ταινία βασισμένη στις «Μεγάλες Προσδοκίες», ενδεχομένως για το επόμενο έτος.

Εκθέσεις αφιερωμένες στο μεγάλο συγγραφέα έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία, ενώ πολλές ακόμη σχεδιάζονται στο πλαίσιο της επετείου 200 χρόνων από τη γέννησή του, στις 7 Φεβρουαρίου του 2012.

Το Μουσείο Victoria and Albert προβάλει εδώ και μερικές ημέρες στη συλλογή του, το πρωτότυπο χειρόγραφο του «Δαβίδ Κόπερφιλντ».

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη διαφημίζει την έκθεση «A Hankering after Ghosts: Charles Dickens and the Supernatural» που εγκαινιάζεται στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου στο Μουσείο του Λονδίνου ξεκινά η αντίστοιχη έκθεση «Dickens and London».

Η επέτειος όμως θα εορταστεί και σε άλλες χώρες. Στο Μουσείο Strauhof στη Ζυρίχη αναμένεται να υπάρχει σχετική έκθεση το Δεκέμβριο και άλλη στο Château d'Hardelot στη βόρεια Γαλλία, την οποία επισκέφτηκε ο συγγραφέας πολλές φορές.

Το Βρετανικό Συμβούλιο έχει οργανώσει εκδηλώσεις σε περισσότερες από 50 χώρες, από την Αρμενία, μέχρι τη Ζιμπάμπουε, που αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επίσης θα κυκλοφορήσουν αρκετές βιογραφίες του συγγραφέα, όπως το «Charles Dickens: A Life», του Claire Tomalin, ενώ ο εκδοτικός οίκος Penguin έχει δημιουργήσει ένα πολυτελές κουτί με έξι μυθιστορήματα του Ντίκενς.