Λιτόχωρο Πιερίας: παραδοσιακή ομορφιά στους πρόποδες του βουνού των θεών

litoxoro-pierias-paradosiaki-omorfia-stous-propodes-tou-bounou-ton-theon

Φωτογραφία: www.dion-olympos.gr

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Στη «σκιά» του βουνού των θεών, το Λιτόχωρο αποτελεί σύνθεση φυσικών και παραδοσιακών χρωμάτων, ενώ παράλληλα απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις όμορφες ακτές της Πιερίας.

Διάσημο για την τοποθεσία του στους πρόποδες του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, με τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο να δεσπόζει πάνω από τα σπίτια του και παράλληλα μόλις 5χλμ. από τη θάλασσα, το Λιτόχωρο ( http://bit.ly/Litoxwro_map ) είναι μια κωμόπολη στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 22 χλμ. από την Κατερίνη και έχει πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκους. Η πλούσια ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς εκεί υπήρχε από την αρχαιότητα λατρευτικό κέντρο των Μουσών, ενώ η σημερινή πόλη λέγεται πως άρχισε να δημιουργείται τον 14ο αιώνα.

Το κέντρο του Λιτόχωρου είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ενώ στην είσοδό του βρίσκεται το δημοτικό πάρκο Κατούνια, στα δεξιά του κεντρικού δρόμου, με τα χιονισμένα τα πεύκα το χειμώνα να κάνουν το τοπίο μαγευτικό. Στο Λιτόχωρο θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια και «καπετανόσπιτα» -που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων με τη θάλασσα- στενά σοκάκια στον παλιό, παραδοσιακό οικισμό, αιωνόβια πλατάνια και πολλές μικρές πλατείες (του Πλάτανου, το Χοροστάσι, των Ναυτικών κ.α.) και αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό ( http://nmlitohorou.gr ) μουσείο.

Στο υψηλότερο σημείο, επάνω από τα τελευταία σπίτια του Λιτόχωρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση και το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων με το ομώνυμο ξωκλήσι, ενώ στην κορυφή ενός λόφου, το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική, ως τον κάμπο της Πιερίας, αλλά και μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.

Ατενίζοντας το μυθικό βουνό

Φωτογραφία: www.dion-olympos.gr

Το Λιτόχωρο αποτελεί «βάση» για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο ( www.olympusfd.gr ), καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού, αλλά και για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τις ακτές της Πιερίας.

Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη, ενώ σε ένα ξέφωτο του δάσους θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή «Μύλοι», στα όρια του οικισμού, με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, δίπλα στον Ενιπέα ποταμό και τη μαγευτική κοιλάδα του.

Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για να διασχίσετε το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα, μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη θέση Πριόνια στα 1.100 μέτρα (18 χλμ. από το Λιτόχωρο), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Τα νερά του Ενιπέα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες. Μετά από αρκετή πεζοπορία θα συναντήσετε το παλιό ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου καθώς και το Άγιο Σπήλαιο, όπου μόνασε ο Άγιος.

Διασκέδαση και πολιτισμός

Στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής, θα γευτείτε την τοπική, μακεδονίτικη κουζίνα που χαρακτηρίζεται από κρεατικά, τυροκομικά και πίτες, ενώ για την ψυχαγωγία και τη νυχτερινή σας διασκέδαση λειτουργούν πολλά καφέ και μπαρ.

Στο Λιτόχωρο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Ξεχωριστή λαμπρότητα έχει η θρησκευτική γιορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία αναβιώνει το βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Περιλαμβάνει τη μεταφορά των Σίχνων (λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες) από τα εξωκλήσια των ναών στους κύριους ναούς, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί καταλήγουν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, «στο λάκκο» κατά τους ντόπιους, όπου γίνεται η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφία: www.dion-olympos.gr

Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου (1878), διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με παρέλαση, χορούς και αγώνα δρόμου, τα λεγόμενα «Κοροβόγεια», στο πάρκο της πόλης, ενώ το Φεβρουάριο με Μάρτιο, εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό είναι και το καρναβάλι.

Εκδρομές στη γύρω περιοχή

Εκτός από τον Όλυμπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Λιτόχωρο ως ορμητήριο για εκδρομές σε μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Το αρχαίο Δίον, 9 χιλιόμετρα βόρεια του Λιτόχωρου, ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων, κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι ένας τόπος όπου αποκαλύπτεται, συντηρείται, μελετάται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, ενώ στο μουσείο του, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών.

Φωτογραφία: www.dion-olympos.gr

Πιο νότια, το κάστρο του Πλαταμώνα, χτισμένο σε ένα λόφο, είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, ενώ αξίζει μια επίσκεψη και στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, από όπου η θέα είναι μαγευτική.

Πώς θα πάτε:

Το Λιτόχωρο απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και 1 ώρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσετε την έξοδο προς Όλυμπο-Λιτόχωρο.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.pieria-tourism.gr και www.dion-olympos.gr .

Για τη διαμονή σας και το φαγητό σας στην περιοχή επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.dion-olympos.gr/el.accommodation_url και www.pieria-tourism.gr/acomodation.html .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]