Οι ταινίες της εβδομάδας (31/12/2015)

in-the-heart-of-the-sea
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Πλούσιο το κινηματογραφικό μενού για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, με την εξόρμηση σε κάποιο σινεμά να ενδείκνυται ως εορταστική πρόταση.

«Στην καρδιά της θάλασσας»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ («A Beautiful Mind») σκηνοθετεί την περιπέτεια «Στην καρδιά της θάλασσας», βασισμένη στο best seller βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, σχετικά με την δραματική, αληθινή ιστορία του Έσεξ.

Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Η αληθινή, ανθρώπινη τραγωδία θα ενέπνεε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». Το βιβλίο όμως, θα διηγούνταν τη μισή μόνο ιστορία. Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» θα μας αποκαλύψει την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης, καθώς το πλήρωμα του πλοίου που καταφέρνει να επιβιώσει, θα φτάσει στα άκρα και θα κάνει το ακατόρθωτο, προκειμένου να μείνει ζωντανό. Έχοντας να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ανέμους, ασιτία, πανικό και απελπισία, οι άνδρες θα φτάσουν να αμφισβητήσουν ακόμη και τις βαθύτερες αντιλήψεις τους, από την αξία της ζωής τους μέχρι την ηθική της δουλειάς τους, την ώρα που ο καπετάνιος τους, αναζητά το δρόμο για τη σωτηρία τους και ο πρώτος ύπαρχος του, θέλει να κυνηγήσει και να σκοτώσει την φάλαινα.

Στην ταινία «Στην καρδιά της θάλασσας» πρωταγωνιστεί ο Κρις Χέμσγουορθ («Thor»), ως ο βετεράνος πρώτος αξιωματικός Όουεν Τσέις, ο Μπένζαμιν Γουόκερ ως ο άπειρος κυβερνήτης του πλοίου, ο Κίλιαν Μέρφι, ως ο δεύτερος υποπλοίαρχος Μάθιου Τζόι και ο Μπεν Γουίσοου, ως ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ που η έρευνα του στα γεγονότα, 30 χρόνια αργότερα, βοήθησε να έρθει η ιστορία στο φως.

«Brooklyn»

Το «Brooklyn» είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Έιλις (Σέρσε Ρόναν) την δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου - αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω - βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Η.Π.Α., η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

«Η σιωπηλή δολοφόνος»

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να την μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Απώτερος στόχος η πάταξη της διαφθοράς. Όταν αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρα της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια της, τις αναμνήσεις της και τα καταπιεσμένα της συναισθήματα. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Η ταινία θεωρείται η πιο ώριμη δουλειά του Χου Χσιάο Χσιέν και κέρδισε πολλούς «πόντους», χάρις στην αισθητική της τελειότητα, μετατρέποντας το παραδοσιακό είδος της ταινίας πολεμικών τεχνών σε εκστατικής δύναμης ποίηση. Το φορμαλιστικό στολίδι του Ταϊβανέζου δημιουργού, είναι το πρώτο μετά από επταετή απουσία από τα πλατό.

«Ο μικρός πρίγκηπας»

Ανακαλύψτε ξανά μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών με πρωταγωνίστρια Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολλέγιο της πόλης. Μόνη του διέξοδος είναι ο εκκεντρικός και καλόκαρδος γείτονας, ο Αεροπόρος, που την ξεναγεί σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Εκεί ξεκινά το μαγικό και συναισθηματικό ταξίδι του στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Εκεί ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα του και μαθαίνει ότι δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.

«Μπελ & Σεμπαστιάν 2: Η περιπέτεια συνεχίζεται»

Στο χωριό του Σεμπαστιάν, όλοι γιορτάζουν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνος μαζί με τον πιστό του σκύλο περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της φίλης του, Αντζελίνα.

Τα νέα, όμως, είναι δυσάρεστα: το χωριό μαθαίνει ότι το αεροπλάνο της Αντζελίνα έπεσε σε ένα πυκνό δάσος και όλοι θρηνούν το χαμό της. Όλοι εκτός από τον παππού του Σεμπαστιάν, ο οποίος ξέρει έναν άνδρα που μπορεί να τους βοηθήσει να την βρουν και πάλι. Έτσι ξεκινά η αποστολή διάσωσης της Αντζελίνα, που επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, ταλαιπωρίες αλλά και ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές των δύο φίλων.

«Θαυμάσιος Βοκάκιος»

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί θα βρουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα, όπου θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Εμπνευσμένοι ελεύθερα από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

Μετά τον θρίαμβο του «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, οι αδελφοί Ταβιάνι ανανεώνουν τη συνεργασία τους με τον ταλαντούχο διευθυντή φωτογραφίας Ρομπέρτο Ζαμπάνι, αλλά και τους περισσότερους συντελεστές της προηγούμενης ταινίας τους, και αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν στη μεγάλη οθόνη τις διαχρονικές ιστορίες του Βοκάκιου, πάντα μέσα από το δικό τους μοναδικό πρίσμα. Γυρισμένος στα απερίγραπτης ομορφιάς τοπία της Τοσκάνης και του Λάτσιο, και σε αυθεντικούς μεσαιωνικούς πύργους, ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» αναπαράγει με απίστευτη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια το ύφος και την αισθητική των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης.