Freddie Mercury: 20 χρόνια μετά «Τhe show… goes on»

freddie-mercury-20-xronia-meta-the-show-goes-on

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Freddie Mercury, του χαρισματικού τραγουδιστή των Queen που άφησε την τελευταία του πνοή το 1991. Tο click@Life θυμάται τον μεγάλο αυτό μουσικό θρύλο.

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έφυγε ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της ροκ και ποπ μουσικής, ο Freddie Mercury, μετά από πνευμονία που προκάλεσε στον οργανισμό του ο ιός του AIDS. Ο Mercury άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 45 ετών.

Ο Farrokh Bulsara, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1946 στη Ζανζιβάρη. Τελείωσε το σχολείο στην Ινδία και μετακόμισε στο Λονδίνο το 1964, όταν ξέσπασε η επανάσταση στη γενέτειρά του. Το 1970 σχημάτισε το συγκρότημα «Queen» και τρία χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε μαζί τους τον ομώνυμο, πρώτο τους δίσκο, αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο της μουσικής.

Ακολούθησαν πολλές περιοδείες, εμφανίσεις σε εκπομπές και δίσκοι τους που άφησαν εποχή. Πολλά από τα τραγούδια των Queen συνεχίζουν να ενθουσιάζουν τις νεότερες γενιές ακόμα και σήμερα, όπως τα «Bohemian Rhapsody», «We Are The Champions» και «The Show Must Go On».

Δυστυχώς όμως, η μοίρα επεφύλαξε άσχημο παιχνίδι για τον Μercury. Εν μέσω φημών και μόλις ένα 24ωρο πριν από τον θάνατό του, ο Mercury ανακοινώνει ότι πάσχει από AIDS.

Ο κιθαρίστας των Queen Brian May έγραφε στο blog του τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τα 65α γενέθλια του Mercury, ότι «Αν και δεν είναι σωματικά εδώ, η παρουσία του είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Πάντοτε θα αποτελεί τον ορισμό του frontman, τον τέλειο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ενός συγκροτήματος και του κοινού του. Καταβρόχθιζε την ζωή. Γιόρταζε κάθε λεπτό της. Και όπως κάθε σπουδαίος κομήτης, άφησε πίσω του λαμπρά σημάδια που θα φέγγουν για πολλές γενιές ακόμα».

Μετά τον θάνατο του Mercury, η δημοτικότητά του αλλά και των Queen, εκτοξεύθηκε κατακόρυφα και φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στην αναγνώριση που έρχεται από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής, όπως τους Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters και Muse.

Η ζωή για τα υπόλοιπα μέλη των Queen όμως, μετά τον θάνατο του Mercury, δεν ήταν ρόδινη. Μεμονωμένα επιχείρησαν να συνεχίσουν ως μουσικοί, αλλά οι σόλο δίσκοι τους δεν «έπειθαν» κανέναν. Ο May έπασχε από κατάθλιψη και σκεφτόταν να αυτοκτονήσει, ενώ ο μπασίστας John Deacon αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1997. Κάπου εκεί όμως, άρχισαν να αλλάζουν κάπως τα πράγματα.

Το μιούζικαλ «We Will Rock You» πρωτοανέβηκε το 2002 στο Λονδίνο και έκτοτε δεν έχει σιγήσει στιγμή, ενθουσιάζοντας πλήθη σε όλες τις γωνιές του κόσμου, από το Λας Βέγκας μέχρι την Ιαπωνία και την Νότιο Αφρική. Υπολογίζεται ότι έχουν κοπεί πάνω από 13 εκατομμύρια εισιτήρια παγκοσμίως για τη συγκεκριμένη παράσταση. Έκτοτε η μουσική των Queen έχει επανέλθει στο προσκήνιο και υπάρχουν φήμες για σίκουελ.

Ορμώμενοι μάλιστα, από την δυναμική επιστροφή τους, συνεργάστηκαν με τον τραγουδιστή Paul Rodgers των Free για τις περιοδείες τους και για την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου με τίτλο «The Cosmos Rocks» το 2008. Μάλιστα, γίνεται λόγος ανάμεσα σε άλλα, και για μια βιογραφική ταινία, με τον Sacha Baron Cohen (ο γνωστός «Μπόρατ» από την ομώνυμη ταινία) να αναλαμβάνει τον ρόλο του Mercury. Η ταινία λέγεται ότι θα επικεντρώνεται στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την θρυλική εμφάνιση των Queen στο Live Aid του 1985.