Αυτά τα γλυκά θα τα δοκιμάζατε;

jalebi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Όποιος πιστεύει ότι τα επιδόρπια δεν μπορούν να είναι παράξενα, ας συνεχίσει να διαβάζει…

Όταν σκεφτόμαστε περίεργες τροφές από όλο τον κόσμο, το μυαλό μας πάει αναπόφευκτα σε αυτές που δεν θα τρώγαμε εύκολα, όπως π.χ. τα έντομα, και εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν έχουν γλυκιά γεύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ποτέ δεν μας έρχεται κάποιο είδος γλυκού στο μυαλό, τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση.

Όπως θα δείτε πολύ σύντομα, όμως, τα επιδόρπια του κόσμου δεν είναι πάντα λαχταριστά και απολαυστικά. Τουλάχιστον όχι για όλους…

Jalebi, Νότια Ασία
Πρώτη στάση στη Νότια Ασία, σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν. Εκεί θα βρείτε ένα γλυκό που θα σας θυμίσει… σκουλήκια. Mην τρομοκρατήστε, δεν πρόκειται για αληθινά σκουλήκια, αλλά για ένα γλυκό φτιαγμένο από τηγανητό μείγμα με αλεύρι (κάτι σαν κουρκούτι), σε διάφορα σχήματα, συνήθως κυκλικά ή σαν pretzel. Το jalebi σερβίρεται ζεστό η κρύο, έχει λαστιχωτή υφή και εξωτερικά περιβάλλονται από επικάλυψη κρυσταλλωμένης ζάχαρης.

Creme de Abacate, Βραζιλία
Τα αβοκάντο, ειδικά τα λιωμένα, τα έχουν συνδέσει οι περισσότεροι με το γουακαμόλε, ένα πιάτο προερχόμενο από τη μεξικάνικη κουζίνα, που αποτελεί ντιπ ή σαλάτα και απέχει αρκετά από τα επιδόρπια. Αν κατευθυνθείτε αρκετά νοτιότερα του Μεξικού, όμως, στη Βραζιλία, μπορείτε να δοκιμάσετε την creme de abacate, μια κρέμα από αβοκάντο που εγγυάται να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό, όσο κι αν σας ξενίζει η ιδέα. Περιέχει συμπυκνωμένο γάλα και χυμό lime, ενώ σαν τόπινγκ χρησιμοποιούνται καρύδια και νιφάδες καρύδας και ουσιαστικά αποτελεί το γλυκό «ξαδερφάκι» του γουακαμόλε.

www.wikipedia.org
Cendol, Μαλαισία
Εκ πρώτης όψεως, μια μερίδα Cendol μοιάζει με ένα μπολ σούπας…. σκουληκιών. Στην πραγματικότητα, όμως, τα νουντλς που μοιάζουν με σκουλήκια, φτιάχνονται με χρωματιστό ζελέ, ενώ ο ζωμός αποτελείται από γλυκό και νόστιμο γάλα καρύδας. Πέραν, όμως, των βασικών συστατικών του, το γλυκό αυτό -που είναι πολύ δημοφιλές εκτός από τη Μαλαισία και στην Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη κ.ά.- περιέχει συχνά και… κόκκινα φασόλια. Η γεύση του πάντως, λέγεται ότι είναι πολύ ξεχωριστή.

Γρύλοι με σοκολάτα, Ταϊλάνδη
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς τα σοκολατάκια αυτά δεν μοιάζουν με γρύλους, αλλά είναι γρύλοι, με επικάλυψη σοκολάτας. Σίγουρα δεν θα φανταζόσασταν ποτέ τέτοια γέμιση στη σοκολάτα σας, το σίγουρο είναι, όμως, πως είναι τραγανή. Έχετε υπόψη σας, πάντως, ότι τα σοκολατάκια-γρύλοι δεν είναι και από τα πιο περίεργα φαγώσιμα που θα βρείτε σε μια ταϊλανδέζικη αγορά.

Ζυμαρικά με σοκολάτα, Ιταλία
Οι Ιταλοί έχουν ένα περίεργο τρόπο να εξελίσσουν τα ζυμαρικά τους και να δημιουργούν καινούργιες και περίεργες γεύσεις και συνδυασμούς. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν θα περίμεναν, είναι τα… σοκολατένια ζυμαρικά, Pasta al Gianduiotti. Στα ζυμαρικά αυτά χρησιμοποιείται σοκολάτα και φουντούκια σαν γλυκιά σάλτσα και σίγουρα πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν την ύπαρξη της σοκολάτας σε ένα τέτοιο πιάτο. Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι οι Ιταλοί φημίζονται για την κουζίνα τους, από το πιο γλυκό ως το πιο αλμυρό πιάτο.