Δισκοκριτική: «Mylo Xyloto» Coldplay

diskokritiki-mylo-xyloto-coldplay

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το νέο, πέμπτο άλμπουμ των Βρετανών Coldplay, με τίτλο «Mylo Xyloto», ήρθε τη στιγμή που η μπάντα, συμπληρώνοντας 13 χρόνια ζωής, έχει βρει ήδη την θέση της στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και τα sold out στις συναυλίες της διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αρχικά, τα μέλη του συγκροτήματος σε συνέντευξή τους είχαν αναφέρει πως ο ιδιαίτερος τίτλος της καινούργιας τους δουλειάς, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τον επέλεξαν απλά γιατί όπως είπαν έδειχνε ωραία γραμμένος πάνω στο εξώφυλλο του cd και κατά κάποιον τρόπο εκφράζει τον ήχο τους. Αργότερα ο frontman, Chris Martin, είπε ότι οι Mylo και Xyloto είναι οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας αγάπης.

Την παραγωγή του άλμπουμ έχουν αναλάβει οι Markus Dravs, Daniel Green, Rik Simpson, ενώ οι επιπλέον συνθέσεις και ενορχηστρώσεις που έχει προσθέσει ο Brian Eno, το κάνουν να ακολουθεί τα βήματα του «Viva La Vida», που ανέβηκε στο Νο 1 των chart σε 36 χώρες από το 2008, με εννιά εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, διθυραμβικές κριτικές και φυσικά, βραβείο Grammy ως το καλύτερο rock άλμπουμ για το 2009.

Τα 14 κομμάτια της ιστορίας αγάπης σύμφωνα με τον Chris Martin, ξεκινάνε με το ομώνυμο κομμάτι «Mylo Xyloto» το οποίο είναι κάτι σαν μικρό -διάρκειας ενός λεπτού- μουσικό εισαγωγικό σημείωμα, που ανοίγει το μονοπάτι στο «Hurts Like Heaven» και ανεβάζει τον ρυθμό και την ένταση, με ντραμς κιθάρες και πιάνο να αναλαμβάνουν δράση.

Η μελωδική μπαλάντα «Paradise» η οποία ακολουθεί, κυκλοφόρησε και σε single, αποτελώντας ένα από τα δυνατά σημεία του άλμπουμ. Η κιθάρα του Jonny Buckland συνομιλεί με τα πλήκτρα του Chris Martin αποδίδοντας το «Charlie Brown», το οποίο δίνει την σκυτάλη στο «Us Against The World» που θυμίζει πολύ παλιότερες επιτυχίες της μπάντας, με τον ντράμερ Will Champion να υπογράφει ως δεύτερη φωνή.

Τα ηλεκτρονικά μουσικά παιχνιδίσματα του «M.M.I.X.» οδηγούν στο καταπληκτικό «Every Teardrop Is A Waterfall» που ήδη έχει ακουστεί αρκετά, καθώς αποτέλεσε το πρώτο single για το «Mylo Xyloto». Στο «Major Minus» διαφαίνεται η πιο ροκ διάσταση που οι Coldplay μπορούν και την αποδίδουν με πολύ ιδιαίτερο στυλ που σίγουρα θα αρέσει και το «U.F.O.» μας περνάει στο «Princess Of China» για να συναντήσουμε την Rihanna που συνεισφέρει στο να οδηγηθεί το άλμπουμ σε πιο ποπ μονοπάτια, τα οποία γίνονται… λεωφόροι με το «Up In Flames».

Στην τελική μουσική ευθεία του άλμπουμ μας οδηγεί το «A Hopeful Transmission» που κάνει την εισαγωγή για το γρήγορο, ανάλαφρο και μελωδικό «Don’t Let It Break Your Heart», το οποίο μας εναποθέτει στην αγκαλιά του «Up With The Birds», που δίνει ένα πολύ χαλαρό και γλυκό κλείσιμο στην ακρόαση.

Ανακεφαλαιώνοντας, το «Mylo Xyloto» -που κυκλοφορεί και σε βινύλιο- εμπεριέχει μια κλίση της μπάντας σε πιο ροκ και ηλεκτρονικές διαδρομές συγκριτικά με το παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να στερεί από το αποτέλεσμα την ποιότητα, που έχουμε συνηθίσει να μας προσφέρουν οι Coldplay.

Η ιστορία αγάπης «Mylo Xyloto», μπορεί να μην αναδείξει επιτυχίες όπως τα «Yellow», «Clocks», «In My Place», αλλά δεν στερείται ποιότητας και όμορφων μουσικών που προσφέρουν απλόχερα κομμάτια όπως τα «Princess Of China», «Up In Flames», «Us Against The World», «Paradise» και «Εvery teardrop is a waterfall».

Καλλιτέχνης: Coldplay

Album: Mylo Xyloto

Label: Parlophone Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης