Ααρον Σόρκιν: ετοιμάζεται να γράψει σενάριο για τον Στιβ Τζομπς

aaron-sorkin-etoimazetai-na-grapsei-senario-gia-ton-stib-tzomps

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και παραγωγός Άαρον Σόρκιν φέρεται να είναι ο εκλεκτός της Sony για να γράψει το σενάριο μιας βιογραφικής ταινίας για τον Στιβ Τζομπς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, ο Άαρον Σόρκιν αναμένεται να παίξει έναν σπουδαίο ρόλο στην επερχόμενη ταινία για την ζωή του Στηβ Τζομπς. Ο δημιουργός του «West Wing» και σεναριογράφος του «The Social Network» βεβαίως δεν θα ασκήσει το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά μάλλον τις συγγραφικές του ιδιότητες. Αν και δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση της Sony, ήδη επεξεργάζεται την βιογραφία που εξέδωσε ο Γουόλτερ Ισάακσον. Η Sony εξασφάλισε πρόσφατα τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου έναντι ενός εκατομμυρίου τον Νοέμβριο.

Ο Σόρκιν σε μια από τις διαδικτυακές συνεντεύξεις του τόνισε: «είναι μια τεράστια ταινία και θα γίνει επιτυχία ανεξάρτητα από το ποιος θα την γράψει. Ήταν μεγάλος επιχειρηματίας, καλλιτέχνης και διανοούμενος. Μάλλον έχει εμπνεύσει την εντεκάχρονη κόρη μου περισσότερο από εμένα, αφού παίζει με όλα του τα παιχνίδια». Ο Σόρκιν υπήρξε φίλος του Τζομπς, είχαν τακτικές τηλεφωνικές επαφές και μάλιστα ο Τζομπς του είχε ζητήσει να γράψει το σενάριο για μια από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar. Ο Σόρκιν αρνήθηκε την προσφορά με το αιτιολογικό ότι δεν ήξερε πώς να χειριστεί τον ξεχωριστό αφηγηματικό κώδικα αυτών των ταινιών.

Η μοναδική βιογραφική ταινία για τον Τζομπς ήταν η τηλεοπτική παραγωγή «Pirates of Silicon Valley» του 1999, με τον Νόα Ουάιλ (ο «Δρ. Κάρτερ» του «ER: Επείγοντα περιστατικά») στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η τηλεταινία είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις, παρά το περιορισμένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη συνεργασίας με την Apple. Το βιβλίο του Ισάακσον για την ζωή του ιδρυτή της Apple είναι η μόνη «επίσημη» βιογραφία και εκδόθηκε μόλις 19 μέρες μετά τον θάνατο του Τζομπς, πωλώντας πάνω από 379.000 αντίτυπα την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.