O Ντέιβιντ Μπάουι απέκτησε δικό του αστερισμό στο γαλαξία

david-bowie-asterismos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Βέλγοι αστρονόμοι κατοχύρωσαν αστερισμό σε σχήμα κεραυνού προς τιμήν του David Bowie.

Το δικό του «σπίτι» μέσα στο γαλαξία απέκτησε ο David Bowie λίγες ημέρες μετά το θάνατό του στις 10 Ιανουαρίου. Καθώς το σύμπαν αποτέλεσε καθοριστική πηγή έμπνευσης σε όλη την πορεία του, Βέλγοι επιστήμονες κατοχύρωσαν αστερισμό για να τιμήσουν το έργο του ξεχωριστού καλλιτέχνη. Ο αστερισμός βρίσκεται στον Άρη και αποτελείται από επτά αστέρια που σχηματίζουν έναν κεραυνό, παραπέμποντας έτσι στον εμβληματικό μπλε-κόκκινο κεραυνό με τον οποίο εμφανίστηκε ο Bowie στο πρόσωπό του για το εξώφυλλο του Aladdin Sane το 1973.

Ο Bowie έκανε την πρώτη του επιτυχία με το Space Oddity ενώ ακολούθησαν και άλλες φουτουριστικές αναφορές με τα Starman και Life on Mars. Αποκορύφωμα ωστόσο αποτέλεσε το εξωγήινο alter-ego του, ο Ziggy Stardust. Μέσα από τη φουτουριστική περσόνα του και τις «χαμαιλεοντικές» εμφανίσεις του, ο Βowie επηρέασε τόσο το χώρο της μουσικής όσο και της μόδας, επαναπροσδιορίζοντας σε κάθε επίπεδο την έννοια της διαφορετικότητας.

Σχετικά με τον αστερισμό, ο βελγικός ραδιοφωνικός σταθμός Studio Brussel και το MIRA Public Observatory δούλεψαν από κοινού με σκοπό να τον καταγράψουν στο διάστημα, ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, όπως υποστήριξαν. «Δεν ήταν εύκολο να προσδιορίσεις τα κατάλληλα αστέρια. Το Studio Brussels μας ζήτησε να δώσουμε στον Bowie ένα μοναδικό μέρος μέσα στον γαλαξία. Παίρνοντας ως αναφορά τα διάφορα άλμπουμ του, διαλέξαμε 7 αστέρια- Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132 και Beta Sigma Octantis Trianguli Australis- γύρω από τον Άρη. Ο αστερισμός αποτελεί αντίγραφο του χαρακτηριστικού κεραυνού του Bowie και καταγράφηκε ακριβώς τη στιγμή του θανάτου του» δήλωσε ο Philippe Mollet του MIRA Observatory.  

Η κατασκευή του αστερισμού αποτελεί μέρος του Βελγικού αφιερώματος "Stardust for Bowie", κατά το οποίο οι φανς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Google Sky για να προσθέσουν το αγαπημένο τους τραγούδι του Bowie μαζί με ένα σύντομο σημείωμα σε μια ψηφιακή εκδοχή του αστερισμού.   

Στο μεταξύ, το τελευταίο album του David Bowie Βlackstar, το οποίο κυκλοφόρησε λίγες μόλις ημέρες πριν το θάνατό του, σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard 200. Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ του Bowie που κατακτά την πρωτιά στις ΗΠΑ, αφού ο Bowie είχε καταφέρει να φτάσει μόλις μέχρι τη δεύτερη θέση με το άλμπουμ The Next Day το 2013. Αναμενόμενα, το Blackstar ανέβηκε στην πρώτη θέση και στα Βρετανικά charts, ενώ 18 άλλα άλμπουμ του Βowie επανήλθαν στις βρετανικές λίστες την περασμένη εβδομάδα.

Σοφία Κανελλοπούλου