Πέθανε ο κιθαρίστας των Eagles, Glenn Frey

glenn-frey
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ακόμα πιο φτωχή η ροκ μουσική μετά το θάνατο του 67χρονου μουσικού.

Συνεχίζεται το σερί των δυσάρεστων ειδήσεων από το μουσικό μέτωπο. Πριν καλά καλά προλάβουμε να χωνέψουμε το  θάνατο του David Bowie και του Lemmy Kilmister, πέθανε και ο κιθαρίστας των Eagles, Glenn Frey χτες, 18 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συγκροτήματος, ο θάνατος του Frey οφείλεται σε επιπλοκές που προέκυψαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οξεία ελκογόνο κολίτιδα και πνευμονία.

Ο Frey ίδρυσε το 1971 τους Eagles μαζί με τους Don Henley, Bernie Leadon και Randy Meisner. Εκτός από κιθάρα, ο πολυπράγμων Frey έπαιζε πιάνο, έκανε δεύτερη -ενίοτε και πρώτη- φωνή ενώ υπήρξε και συν-στιχουργός τεράστιων επιτυχιών όπως τα Hotel California, Heartache Tonight και Lyin’ Eyes.

Η ροκ μπάντα ανήκει εύλογα στο πάνθεον της κλασικής ροκ αφού επηρέασε καθοριστικά το είδος μέσα από τους country και ροκ ήχους της. Μισό αιώνα μετά την ίδρυσή τους, τα τραγούδια των Eagles παίζονται ακόμα σε ροκ ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς της ροκ μουσικής.

Με τη διάλυση του γκρουπ το 1980, ο Frey ακολούθησε μια επιτυχημένη σόλο καριέρα, ηχογραφώντας τα τραγούδια The One You Love και The Heat Is On, ενώ ταυτόχρονα έγραφε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μάλιστα, πειραματιζόμενος στην υποκριτική, το 1996 έκανε ένα πέρασμα από την ταινία Jerry Maguire όπου κατείχε μικρό ρόλο.

Το 1994, το γκρουπ επανασυνδέθηκε, κυκλοφορώντας το επιτυχημένο album Hell Freezes Over και περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο ξεπουλώντας εκατομμύρια εισιτήρια. Η τελευταία τους εμφάνιση ήταν τον Ιούλιο του 2014 μετά από μια διετή παγκόσμια περιοδεία. Στο σύνολο της καριέρας τους, οι Eagles έχουν πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια παγκοσμίως, με 5 single και 4 album τους να έχουν κατακτήσει την κορυφή των charts στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]