Το ταξίδι της μουσικής των τσιγγάνων

to-taksidi-tis-mousikis-ton-tsigganon

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Anoushka Shankar θα μυήσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, σε ένα ταξίδι πλούσιων εξωτικών ήχων και αισθήσεων, με πρωταγωνιστές την ίδια στο σιτάρ και μια ομάδα μεγάλων σταρ της ινδικής μουσικής και του φλαμένκο.

Τη μεγάλη και μεταμορφωτική μετανάστευση των τσιγγάνων, με αφετηρία το Ραζαστάν της Ινδίας και τελικό προορισμό την Ανδαλουσία της Ισπανίας, αφηγείται η Anoushka Shankar στον νέο της δίσκο «Traveller» και αποτυπώνει σε αυτόν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο κουλτούρες και τη μουσική τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της στο Μέγαρο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη δουλειά αυτή, που ερμηνεύει η ίδια στο σιτάρ μαζί με τους μουσικούς του γκρουπ της: Sandra Carrasco τραγούδι φλαμένκο, Pirashanna Thevarajah ινδικά κρουστά, El Pirana φλαμένκο κρουστά, Sanjeev Shankar ινδικό shennai και Melon Jimenez κιθάρα φλαμένκο.

Η Anoushka -κόρη και μαθήτρια του θρυλικού Ravi Shankar- έχει στο αίμα της την καινοτομία και τον πειραματισμό, έχει βαθειά κατανόηση για τις ινδικές κλασικές φόρμες και με τη μαθητεία της δίπλα στον πατέρα της από τα 9 της χρόνια, έμαθε να διευρύνει διαρκώς τα σύνορα των αναζητήσεών της.

Στο νέο της άλμπουμ, ανιχνεύει τις αποχρώσεις του σύγχρονου φλαμένκο μέσα από τις ινδουιστικές τεχνικές. Ξεκινάει από τις αρχαίες μήτρες για να φτάσει στο μοντέρνο αποκορύφωμά τους, μια απόλυτη συνάντηση του παλιού με το νέο. Από τα 14 χρόνια της, η γεννημένη στο Λονδίνο Shankar περιοδεύει κάθε χρόνο στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, για πολλά χρόνια μόνη με το σιτάρ της και από το 2007 με το συγκρότημά της «The Anoushka Shankar Project».

Στα 30 της χρόνια έχει ήδη μοιραστεί τη σκηνή με τον Peter Gabriel, το Herbie Hancock, τον Elton John, τη Madonna, τη Nina Simone, τον Sting και τον James Taylor, ενώ το 2008 εμφανίστηκε σε πέντε πόλεις της Ινδίας με το θρυλικό ροκ συγκρότημα Jethro Tull.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333, στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια 50, 35, 25, 14 και 8 ευρώ (φοιτητικό).