Τα γαλακτοκομικά κρατούν μακριά το Αλτσχάιμερ

ta-galaktokomika-kratoun-makria-to-altsxaimer

ΤΡΙΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Κάθε φορά που βάζετε στο τραπέζι σας γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή ψάρια θα πρέπει να γνωρίζετε πως πέρα από τον καθαρά διατροφικό τους ρόλο, τα τρόφιμα αυτά σας προστατεύουν και από μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως π.χ. το Αλτσχάιμερ.

Κάθε φορά που βάζετε στο τραπέζι σας γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή ψάρια θα πρέπει να γνωρίζετε πως πέρα από τον καθαρά διατροφικό τους ρόλο, τα τρόφιμα αυτά σας προστατεύουν και από μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως π.χ. το Αλτσχάιμερ.

Οπως επιβεβαίωσε μια νέα σουηδική έρευνα, η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η μελέτη, υπό τον δρα Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», κατέδειξε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12.

Επισημαίνεται ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65 - 79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα του αμινοξέος της ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη,το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Να σημειωθεί τέλος, πως η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο σε διάφορες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και το κρέας ενώ πλέον απαντάται συχνά και ως συστατικό σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής.