H PJ Harvey βρέθηκε στην Ειδομένη για τα γυρίσματα του νέου της κλιπ

pjharveythe-wheel
ΤΡΙΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η προσφυγική κρίση και πώς αυτή βιώνεται στα Βαλκάνια ενέπνευσε τους στίχους και το κλιπ του The Wheel.

Η Αγγλίδα τραγουδίστρια βρέθηκε στο Κόσοβο και στα σύνορα Ελλάδας-Σερβίας και Ελλάδας-Σκοπίων για τα γυρίσματα του νέου της βίντεο κλιπ για το τραγούδι The Wheel που θα ακούσουμε στον ερχόμενο δίσκο της The Hope Six Demolition Project. Έχοντας μαζί τον πιστό συνεργάτη της, κινηματογραφιστή και φωτογράφο Seamus Murphy, η Harvey επισκέφθηκε τα μέρη που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση προκειμένου να «διηγηθεί» τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί και στα σύνορα των Βαλκανίων. Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από τις ιστορίες των κατοίκων και αναφέρονται στα μεγαλύτερα θύματα της προσφυγικής κρίσης που δεν είναι άλλα από τα παιδιά. 

«Όταν γράφω ένα τραγούδι, φαντάζομαι ολόκληρη τη σκηνή του. Βλέπω τα χρώματά του, γνωρίζω την ακριβή ώρα και ημέρα, αισθάνομαι την ατμόσφαιρα, βλέπω το φως, τις σκιές να κινούνται, τα πάντα στην εικόνα. Το να συγκεντρώνω δευτερογενείς πληροφορίες απλώς από διηγήσεις μού φάνηκε πολύ αποστασιοποιημένο γι αυτό που προσπαθούσα να γράψω. Ήθελα να μυρίσω τον αέρα, να νιώσω το έδαφος και να συναντήσω τους ανθρώπους των χωρών που τόσο με γοήτευσαν», δήλωσε η Harvey.

Το The Wheel γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στο Κόσοβο. Σχετικά με τα πλάνα και τη διαδικασία, ο σκηνοθέτης Seamus Murphy είπε: «Το The Wheel επικεντρώνεται στο ταξίδι στο Κόσοβο. Σημείο αναφοράς για το τραγούδι και το κλιπ ήταν το θέαμα μιας περιστρεφόμενης ρόδας (wheel) λούνα παρκ στην περιοχή Fushe Kosove του Κοσόβου, κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα…», ενώ για το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε: «Το τεράστιο θέμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη κατακλύζει τα δελτία ειδήσεων εδώ και μήνες. Πέρασα κάποιο καιρό στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καθώς και στη Σερβία πριν κατευθυνθώ προς Κόσοβο. Το προσφυγικό συσσωρεύτηκε σε περιοχές που συνδέονται με τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα ευρύτερα Βαλκάνια. Η ιδέα του κύκλου, της ρόδας και της επανάληψης ήταν έκδηλη και αναγκαία ως κόνσεπτ για να απεικονίσει το τι συμβαίνει σε αυτά τα μέρη».

Το The Hope Six Demolition Project θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου. Δείτε το βίντεο κλιπ εδώ.