Neighbour-hook στο Κουκάκι

koykaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ποια είναι τα hot spots της περιοχής με τα νεοκλασικά κτίρια και τις πολυκατοικίες από την περίοδο του μεσοπολέμου;

Το Κουκάκι βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, που ενδείκνυται για πεζοπορία ή βόλτα με ποδήλατο, διασχίζεται από την λεωφόρο Συγγρού και συνορεύει με τις περιοχές Πετράλωνα, Νέο Κόσμο και Ακρόπολη. Έτσι, η πρόσβαση είναι εφικτή και με ΙΧ, αλλά και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό).

Το όνομα της περιοχής, στην οποία διατηρούνται πολλά νεοκλασικά κτίρια και πολυκατοικίες από την περίοδο του μεσοπολέμου, προήλθε από τον ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας σιδερένιων κρεβατιών, Γεώργιο Κουκάκη, το εργοστάσιο του οποίου λειτουργούσε προπολεμικά στη Συγγρού, στο ύψος του ΦΙΞ.

Πάμε τώρα να ανακαλύψουμε τα στέκια θαμώνων και περαστικών στην περιοχή...

Μπελ Ρέυ - Φαλήρου 88, Τηλ. 213 032 6450

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβρη του 2014, ενώ πιο πριν λειτουργούσε ως πλυντήριο/λιπαντήριο αυτοκινήτων και είχε ήδη την «ταμπέλα» της γνωστής μάρκας λιπαντικών Bel Ray η οποία άρεσε στους ιδιοκτήτες του και την κράτησαν. Έχει λοιπόν και κάποια σχετικά στοιχεία με την προηγούμενή του ταυτότητα, όπως τη λαδομπογιά στις κολώνες μέχρι τη μέση, που θυμίζουν συνεργείο, αλλά και τη φιγούρα μηχανικού που αποτελεί το main theme (το μπλουζάκι, η μύτη - μουστάκι που θυμίζει γαλλικό κλειδί κτλ.). Το φαγητό κινείται γύρω από την λογική του brunch – sandwiches / αυγά / σούπες / σαλάτες / burgers / γλυκά – με υλικά που έχουν επιλεγεί προσεκτικά, ενώ η κουζίνα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 23.00 το βράδυ.

Έχει δοθεί επίσης μεγάλη βάση στα cocktails -το bar έχει στηθεί ώστε να βγαίνουν ποιοτικές παρασκευές με διάφορα υλικά- και αυτή τη στιγμή, πέρα από τα κλασσικά, υπάρχει και χειμερινός κατάλογος με signature cocktails, τον οποίο έχει επιμεληθεί ο head bartender, Γιάννης Σταθόπουλος. Ποικίλια υπάρχει επίσης σε καλής ποιότητας καφέ, μπύρες, οίνους, ποτά (και premium) κι όλα τους σε προσιτές τιμές.

BoBo (Boheme Bourgeois) the Wine Bar - Αναστάσιου Ζίννη 36, Tηλ. 210 924 4244

Σε ένα ατμοσφαιρικό κτίριο του 1960, με πολλά στοιχεία που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο χαρίζοντας τη δική τους πινελιά, τέσσερις φίλοι με κοινή αγάπη στο κρασί και τα ελληνικά προϊόντα αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο με πρωταγωνιστές την καλή παρέα και τη μοναδική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει ο συνδυασμός τους.

Το όνομα αυτού BoBo, το οποίο προέρχεται από τη φράση Boheme Bourgeois, που είναι και η ολοκληρωμένη ονομασία του μαγαζιού, με σήμα το ρινόκερο. Κι αν αναρωτιέστε τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά, οι τέσσερις φίλοι εξηγούν ότι ο ρινόκερος είναι ένα ζώο με δυναμικότητα, επιβλητικό που συνδυάζει απόλυτα το Boheme (αυτός που κάνει ζωή πιο… αλήτικη, χωρίς να σκέφτεται το αύριο) και το Bourgeois (αυτός που προέρχεται από υψηλή τάξη με δύναμη και επιβολή).

Μέσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με εσωτερική κλασική σκάλα, φωτιστικά παλιότερων εποχών, πινακίδες που έχουν αποτελέσει πρώην ταμπέλες του καταστήματος ανταλλακτικών που στεγαζόταν εκεί για πάνω από 35 χρόνια και τώρα φιλοξενούν τα λογότυπα του μαγαζιού στον εξωτερικό χώρο, το BoBo δείχνει να ξέρει να φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσει κανείς το κρασί του. Και συγκεκριμένα, πάνω από 80 επιλογές σε κρασιά, οι 20 σε ποτήρι, ενώ δε λείπουν φυσικά οι μπύρες, κάποια premium ποτά και 8 κοκτέιλ με βάση το κρασί. Επισκεφθείτε το και θα ανακαλύψετε περισσότερα...

Tiki Bar - Φαλήρου 15, Τηλ. 210 923 6908

Αν επιθυμείτε να διασκεδάσετε όπως παλιά... με μουσικές χωρίς σύνορα, χωρίς κατηγορίες και χωρίς ενοχές, αν σας έχει λείψει η αγνή διασκέδαση χωρίς πόζες, τότε το Tiki Bar είναι η λύση. Lounge - punk bar, ένα από τα πιο εξωτικά της πρωτεύουσας, σας υποδέχετε καθημερινά τα τελευταία 9 χρόνια από τις 16.30 έως αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης.

Rock’n’roll, lounge, jazz, funky soul, latin, calypso, κλασσικά γαλλικά ή ιταλικά κομμάτια, μεγαλειώδεις disco στιγμές, εναλλακτικά από την εποχή που ο όρος σήμαινε κάτι, Motown, cabaret ή απλά αγνή ποπ ανεξαρτήτως εποχής. 

Ο Μπαμπάς - Φαλήρου 53, Τηλ. 215 550 5565 

Πίσω από την πολύβουη λεωφόρο Συγγρού υπάρχει ένας ήσυχος πεζόδρομος που σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στη μικρή πλατεία του χωριού. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις φυλλωσιές των δέντρων, βρίσκεται και «O Μπαμπάς». Πολύχρωμο ντεκόρ και industrial διακόσμηση σε έναν all day μοντέρνο χώρο με παραδοσιακές πινελιές. Στους τοίχους κρέμονται βιβλία, καδραρισμένα μωρουδιακά, καλτσάκια, φορμάκια και σαλιάρες. Aν προχωρήσεις πιο μέσα, το μάτι σου θα πέσει στη βιβλιοθήκη με τα λιγοστά βινύλια, εκ των οποίων πρώτο στη σειρά το «The river» του Bruce Springsteen. 

Παραδοσιακά γλυκά, πρωτότυπα coctails και φυσικά καφέδες και άλλα ροφήματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο, με ιδιαίτερο ατού πάντοτε τις προσιτές τιμές. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του χώρου είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μετρό (στάση Συγγρού-Φιξ), ενώ τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ελληνικά (πολλά εξ αυτών καταφθάνουν από την Κρήτη και την Κω), με προτάσεις όπως απάκι, μακαρονοσαλάτα, κρητικούς ντάκους και τυρί πόσας (από την Κω - μυζήθρα με κατακάθι κρασιού, κόκκινου χρώματος) να ικανοποιούν μικρές ή μεγαλύτερες ορέξεις.

Σβούρα - Δράκου 8, Τηλ. 210 922 0919

Από την 1η Ιουνίου του 2010, ένα παιχνίδι που έχει μάθει να ταξιδεύει στο χωροχρόνο, δίνει το χρώμα του και το ρυθμό του, στη μετεξέλιξη ενός παραδοσιακού καφενείου. Ο λόγος για τη Σβούρα, έναν πολύχρωμο, ζεστό και άκρως φιλικό χώρο, τα λίγα τετραγωνικά του οποίου περισσεύουν στη ποικιλία και την ποιότητα των Ελληνικών, κατά βάση, προιόντων (οινόμελα, ρακόμελα, μεζέδες κ.ά.). 

ΑΣύΜΜΕΤΡΟ - Γ. Ολυμπίου 14, Τηλ. 213 030 3981

Από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το «ΑΣύΜΜΕΤΡΟ» μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο σπίτι σας. Ή και το πρώτο, λόγω της οικειότητας που αποπνέει ο χώρος. Εκεί θα απολαύσετε μυρωδάτο καφέ, παγωμένη μπύρα, ιδιαίτερο οινόμελο, κρασί και ρακή, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να γευθείτε και εκλεκτές και χορταστικές ποικιλίες. Στα αυτιά σας θα ηχήσουν κυρίως rock και swing μελωδίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι μυημένοι στις τσάρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της ζωής του προαστίου:

Laluk - Γ. Ολυμπίου 15, Τηλ. 213 027 1894
Παγκάκι (Συνεργατικό καφενείο) - Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου 17-19, Τηλ. 213 000 9927
Monsieur Barbu - Φαλήρου 59, Τηλ. 210 924 7555
Σπιρτόκουτο - Γ. Ολυμπίου 14, Τηλ. 210 346 2689
Καφενείο «Η Αυλή» - Γ. Ολυμπίου 4, Τηλ. 211 405 1412
Fish Cafe - Βεΐκου 3, Τηλ. 210 923 5813
Κινονό - Φαλήρου 48, Tηλ. 211 408 6826
Sfika - Στρατηγού Κοντούλη 15, Τηλ. 210 922 1341
Μπυραρία «Pulp» - Βεϊκου 5, Τηλ. 211 406 9835
Baroù - Δράκου 19, Tηλ. 212 104 1879
Passaggio music cafe - Λεμπέση 2 (Ακρόπολη), Τηλ. 210 923 3291
Σταυρός του Νότου - Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Τηλ. 210 922 6975
* Για «βρώμικο» στο Τζάντε - Βεΐκου 70, Τηλ. 210 924 5390

Περιμένουμε να καταγράψετε και εσείς τις δικές σας εντυπώσεις, αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα κει...

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]

Mπορείτε να διαβάσετε όλα τα «NEIGHBOUR-HOOK» εδώ