Στη Zaha Hadid το βραβείο αρχιτεκτονικής RIBA Royal Gold Medal 2016

zaha-hadid
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Το Royal Institute of British Architects (RIBA) απένειμε χτες στην Ιρανοβρετανή αρχιτέκτονα το βραβείο αρχιτεκτονικής για το 2016 σε μια εντυπωσιακή τελετή που έλαβε χώρα στο Λονδίνο.

Σημαντική μέρα για την αρχιτεκτονική η χτεσινή, καθώς το βραβείο Royal Gold Medal για το 2016 απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα η οποία φυσικά και δεν είναι άλλη από τη σπουδαία Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονα Zaha Hadid, γνωστή για τα αφαιρετικά κτίριά της, όπως η όπερα του Ντουμπάι και το Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης Ρόζενταλ, μεταξύ άλλων. Εκτός από το αρχιτεκτονικό της έργο, η Hadid είναι μια διεθνής φιγούρα των θεωρητικών και ακαδημαϊκών επιστημών μέσα από την ενδελεχή της έρευνα στο χώρο της αρχιτεκτονικής, του design και του αστικού τοπίου. Με μια καριέρα 30 ετών, η Hadid έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της αρχιτεκτονικής, καθώς δε σταματά να περιαματίζεται κατασκευάζοντας δυναμικά και καινοτόμα έργα που καταπλήσσουν τόσο εικαστικά όσο και λειτουργικά.

Το βραβείο RIBA προσφέρεται με τη συναίνεση της Βασίλισσας της Αγγλίας σε άτομα που έχου συμβάλλει «άμεσα ή έμμεσα στην πρόοδο της αρχιτεκτονικής». Έτσι, από το 1848 μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί σπουδαίοι αρχιτέκτονες για τη συνολική προσφορά τους όπως ο Frank Lloyd Wright (1941), ο Frank Gehry (2000) και φυσικά ο Le Corbusier (1953). Τα ονόματα των απονεμηθέντων είνια χαραγμένα στο μαρμάρινο τοίχο των κεντρικών γραφείων του RIBA στο Λονδίνο