Τι είναι η φερριτίνη και γιατί επιβάλλεται ο έλεγχός της

feritini1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Πώς γίνεται και από ποιες παθήσεις μπορεί να μας γλιτώσει η συγκεκριμένη εξέταση; Ποια είναι τα φυσιολογικά ποσοστά και ποιοι οι παράγοντες που τα επηρεάζουν; Μια απλή εξέταση αίματος αρκεί για να ανακαλύψουμε τα ποσοστά φερριτίνης που υπάρχουν στον οργανισμό μας και βάσει των αποτελεσμάτων να ακολουθήσουμε την κατάλληλη αγωγή.

Τι είναι η φερριτίνη;

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που συνδέεται άρρηκτα με τα ποσοστά σιδήρου που είναι αποθηκευμένα στα κύτταρά μας. Η φερριτίνη μπορεί να εντοπιστεί στη σπλήνα, το συκώτι, στους σκελετικούς μύες και τον μυελό των οστών, ενώ ένα ποσοστό της βρίσκεται και στο αίμα.

Γιατί επιβάλλεται να κάνουμε το σχετικό τεστ;

Μπορεί να εντοπίσει τυχόν πρόβλημα αναιμίας, που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Σχετικά συμπτώματα είναι: πονοκέφαλος, ζαλάδες, αδυναμία. Επιπλέον, εντοπίζει αν υπάρχει φλεγμονή στον οργανισμό αλλά και δείχνει αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό (αιμοχρωμάτωση), κάτι που μπορεί να προκαλέσει  κόπωση, έλλειψη ενέργειας, καρδιακά προβλήματα, κοιλιακό πόνο κ.ά.

Σχετικά με τα αποτελέσματα

Επειδή τα όρια διαφέρουν μεταξύ εργαστηρίων, ο κάθε εξεταζόμενος θα δράσει με βάση εκείνα που υποδεικνύει αυτό που επισκέφθηκε, ενώ ο εκάστοτε ιατρός θα κάνει τη δική του αξιολόγηση με βάση την κατάσταση της υγείας σας και άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του τεστ

  • Μετάγγιση αίματος έως και 4 μήνες πριν
  • Αν είστε αθλητής/ αθλήτρια
  • Αν υπάρχουν ήδη φλεγμονές στο σώμα λόγω ασθένειας ή χειρουργείου
  • Αν τις τελευταίες 3 ημέρες κάνατε ακτινογραφία
  • Κατανάλωση φαρμάκων, όπως πχ χάπια θυρεοειδούς
  • Ηλικία
  • Διατροφή με βάση το κόκκινο κρέας

Πηγή: www.webmd.com