Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ επιστρέφει με μια νέα θεωρία για τη δολοφονία του Λίνκολν

o-rompert-rentfornt-epistrefei-me-mia-nea-theoria-gia-ti-dolofonia-tou-linkoln

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ διερευνά στο δικαστικό του δράμα τα όρια και τις ανοχές μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε άμυνα.

«Ύποπτη συνομωσίας»

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ προτιμά και πάλι το ρόλο του σκηνοθέτη, επαναφέροντας μια παλιά θεωρία συνομωσίας για τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν. Ωστόσο σε αυτό το δικαστικό δράμα εποχής που εκτυλίσσεται στη μετεμφυλιακή Ουάσινγκτον, πολλοί κριτικοί στο εξωτερικό διέγνωσαν επίκαιρες αιχμές.

Στον πυρήνα της ιστορίας ο Ρέντφορντ υπογραμμίζει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές ελευθερίες και τις σπασμωδικές αντιδράσεις μιας πολιτείας που αισθάνεται ότι απειλείται. Τα διλήμματα και ερωτήματα που θέτει ο Ρέντφορντ για τη δικαιοσύνη, την πίστη και την οικογένεια αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους ενορχηστρώνει τη δράση των προσώπων.

Ο Τζέιμς Μακ Αβόι ενσαρκώνει τον φιλόδοξο, νεαρό δικηγόρο Φρέντερικ Άικεν , ενώ η Ρόμπιν Ράιτ στο ρόλο της αινιγματικής Μαίρης Σαράτ κάθεται στο εδώλιο της κατηγορούμενης. Τους πλαισιώνει ένα αξιόλογο πρωταγωνιστικό καστ με τους Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, Κέβιν Κλάιν, Τζάστιν Λονγκ και Τομ Ουίλκινσον.

Η δολοφονία του Λίνκολν σε μια ταραγμένη περίοδο πολιτικής πόλωσης, αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά επεισόδια της Ιστορίας των ΗΠΑ. Το σενάριο των Τζέιμς Ντ. Σόλομον και Γκρέγκορι Μπερνστάιν είναι βασισμένο στην πραγματική περιπέτεια της Μαίρη Σάρατ, της μοναδικής γυναίκας η οποία κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Λίνκολν. Οι συνωμότες είχαν συναντηθεί στην πανσιόν της και ορισμένοι από αυτούς διέμειναν εκεί. Παραμένει άγνωστο αν εκεί σχεδίασαν τη δολοφονία ή κατά πόσο η Μαίρη γνώριζε τις προθέσεις τους.

Η ταινία μας ταξιδεύει στην περίοδο λίγο μετά των Εμφύλιο Πόλεμο των ΗΠΑ, όταν ο βαθύς διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, παραμένει ζωντανός. Η δολοφονία του Λίνκολν στέλνει στο εδώλιο ανάμεσα στους κατηγορούμενους την Μαίρη Σαράτ. Την υπεράσπισή της αναλαμβάνει απρόθυμα ο αρχάριος αλλά φιλόδοξος δικηγόρος Φρέντερικ Άικεν.

Ο Φρέντερικ αξιοποιεί τα στοιχεία που του δίνει η κόρη της Μαίρη, η Άννα, για τη δολοφονία. Σταδιακά αρχίζει να πείθεται για την αθωότητα της κατηγορούμενης ενώ στο μυαλό του αρχίζει να σχηματίζεται μια εναλλακτική θεωρία: η Μαίρη Σαράτ χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα για να καλύψει τον μοναδικό συνωμότη που έχει ξεφύγει από το ανθρωποκυνηγητό των αρχών. Σύμφωνα με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα ο Φρέντερικ Άικεν μετά τη δίκη αποσύρθηκε από την ενεργό δικηγορία και στράφηκε στη δημοσιογραφία, με επιτυχία, καθώς έγινε ο πρώτος εκδότης της «Washington Post».

Αναφερόμενος στο χρονικό πλαίσιο της ταινίας του, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ τονίζει: «το φιλμ αναφέρεται στις σκληρές προσπάθειες για να μη χειροτερεύσει η πολιτική πόλωση της εποχή εκείνης. Η χώρα ήταν βαθιά διχασμένη, όχι απλά σε Βορρά και Νότο, αλλά και ανάμεσα σε αυτούς που ήταν στην κυβέρνηση και ήθελαν να ορίσουν μεταπολεμικές τιμωρίες και περιορισμούς στον ηττημένο Νότο, που θα προκαλούσαν πόνο και δυσαρέσκεια στους Συμμάχους και σε όσους, όπως ο Λίνκολν, ήθελαν μια πιο συμφιλιωτική αναδόμηση…

“Η “Ύποπτη Συνωμοσίας” αφορά περισσότερες από μία συνωμοσίες.Υπήρχε η δολοφονία, φυσικά, αλλά υπήρχε κι η συνωμοσία της πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Στάντον, ως Υπουργός Πολέμου κι ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Λίνκολν, ήταν μια ισχυρή δύναμη στην κυβέρνηση. Ενώ τα υπόλοιπα διοικητικά μέλη ήταν εμβρόντητα και πενθούσαν, κι ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Σιούαρντ, ήταν βαριά τραυματισμένος, ο Στάντον πήρε τον έλεγχο της έρευνας του εγκλήματος και της δίωξης των συνωμοτών. Όλοι γνώριζαν πως η πρόσφατη υποταγή που έληξε τον πόλεμο, αντιπροσώπευε μια αδύναμη ειρήνη, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η δολοφονία ήταν μια άμεση απειλή στην ειρήνη αυτή… ο Στάντον αντιμετώπισε άμεσα την απειλή αυτή επινοώντας μια άμεση, τελική και καθαρτική λύση. Χρησιμοποίησε πλάγιες οδούς για να το κάνει αυτό και μπόρεσε να πείσει Νομικούς και Στρατιωτικούς ηγέτες να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του. Οι προσπάθειες του Στάντον πήραν την μορφή ενός γρήγορου στρατιωτικού δικαστηρίου και άμεσης εκτέλεσης. Ήθελε προφανώς να εκδικηθεί δημοσίως το θάνατο του Λίνκολν, ώστε η Ένωση να είναι πιο ασφαλής, και να προχωρήσει το έθνος πέρα από το τραγικό αυτό γεγονός».

Παίζουν οι :Ρόμπιν Ράιτ, Τζέιμς Μακ Αβόι, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, Κέβιν Κλάιν, Τομ Ουίλκινσον, Τζάστιν Λονγκ. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.