Who is Who: Cranberries

who-is-who-cranberries

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μετά από μια δεκαετία, οι Cranberries επιστρέφουν στις 13 Φεβρουαρίου 2012, με το «Roses», ένα album γεμάτο δημιουργίες μιας μπάντας με ανανεωμένη έμπνευση. Παντού κυριαρχεί η φωνή της Dolores O’Riordan, το θεμελιώδες συστατικό που μεταμόρφωσε κάποτε μια ομάδα αισιόδοξων νέων Ιρλανδών, σε ένα μεγάλο γκρουπ.

Συνδυάζοντας την μελωδική φασαρία με ζωηρή alternative rock, με πλάνα ηχοτοπίων ονειρικής pop των τελευταίων ετών της δεκαετίας του ’80 και προσθέτοντας ίχνη κέλτικων αποχρώσεων, οι Cranberries έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα γκρουπ που αναδύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχουν τέσσερα Top 20 Billboard albums, 8 hit singles, και παγκόσμιες πωλήσεις που ξεπερνούν τους 30 εκατομμύρια δίσκους.

- Όλα ξεκίνησαν από μια μπάντα με την επωνυμία «Cranberry Saw Us». Οι αδελφοί Noel και Mike Hogan -στην κιθάρα και το μπάσο αντίστοιχα- έφτιαξαν το σχήμα στο Λίμερικ της Ιρλανδίας, το 1989, με τον ντράμερ, Fergal Lawler. Μετά την αποχώρηση της αρχικής τραγουδίστριας, έβαλαν αγγελία αναζητώντας αντικαταστάτρια. Στην αγγελία ανταποκρίθηκε η Dolores O’ Riordan, στην οποία δόθηκε ως δοκιμή η συγγραφή στίχων και μελωδιών σε ορισμένα από τα υπάρχοντα demos του γκρουπ. Όταν η O’Riordan επέστρεψε με μια δυναμική εκδοχή του «Linger», το γκρουπ την ενσωμάτωσε αμέσως στους κύκλους του.

- Αμέσως μετά την προσθήκη της O’Riordan, η μπάντα ηχογράφησε ένα demo που κυκλοφόρησε στην Ιρλανδία. Όταν πουλήθηκαν και τα 300 αντίτυπα, το γκρουπ περιέκοψε το όνομά του, βαπτίστηκε Cranberries, και έστειλε σε δισκογραφικές σε όλη τη Βρετανία ένα άλλο demo, με πρώιμες εκδοχές των «Linger» και «Dreams». Η ηχογράφηση έγινε στα Xeric Studios, που διεύθυνε ο Pearse Gilmore, ο οποίος αργότερα έγινε μάνατζέρ τους. Την περίοδο της ηχογράφησης, όλα τα μέλη του σχήματος ήταν ακόμα στο τελείωμα της εφηβείας τους.

- Το demo κατάφερε να τραβήξει την προσοχή τόσο του βρετανικού τύπου όσο και της δισκογραφικής βιομηχανίας, και σύντομα κηρύχθηκε πόλεμος προσφορών από βρετανικές δισκογραφικές. Τελικά, το γκρουπ υπέγραψε συμβόλαιο με την Island Records. Μπήκαν στο studio με τον Gilmore ως παραγωγό για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους single, με τον τίτλο «Uncertain».

Ο τίτλος φάνηκε να είναι προφητικός, καθώς η μπάντα ακουγόταν ασθενική, κάτι που οδήγησε σε φτωχές αναφορές του Tύπου, ενώ επιπρόσθετα, άρχισαν να υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις των μελών με τον Gilmore. Προτού προγραμματίσουν να ηχογραφήσουν το πρώτο τους album, το 1992, ανακάλυψαν ότι ο Gilmore είχε υπογράψει μυστική συμφωνία με την Island για να βελτιώσει τα studios του. Οι εκρήξεις που ακολούθησαν ήταν τόσο έντονες, που το γκρουπ έφτασε κοντά στη διάλυση. Αντί για αυτό όμως, απομάκρυνε τον Gilmore και προσέλαβε τον Geoff Travis της Rough Trade ως νέο μάνατζερ καθώς και τον Stephen Street -ο οποίος είχε νωρίτερα συνεργαστεί με τους Smiths, ενώ υπογράφει και το πολυαναμενόμενο «Roses»- ως νέο παραγωγό.

- To ντεμπούτο album των Cranberries με τίτλο «Everybody Else Is Doing It, So Why Can’ t We?» κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1993 και ακολουθήθηκε από το single «Dreams». Ούτε το album ούτε το single έτυχαν καλής υποδοχής και την ίδια τύχη φάνηκε πως θα είχε και το δεύτερο single «Linger».

- Ωστόσο, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1993 η μπάντα περιόδευσε στις ΗΠΑ ανοίγοντας συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων και αποσπώντας συχνά μεγαλύτερη αποδοχή από αυτά. Οι δυνατές ζωντανές εμφανίσεις τους έκαναν το μουσικό κανάλι Mtv να προβάλλει συχνά το «Linger». Στο τέλος του χρόνου, το single είχε πάρει το δρόμο της διεθνούς επιτυχίας. Τελικά, έφτασε στο νούμερο 8 των αμερικανικών charts, ενώ το album έγινε πλατινένιο. Τα «Everybody Else» και «Linger» απογειώθηκαν στην Βρετανία στις αρχές του 1994 και το άλμπουμ έφτασε τελικά το καλοκαίρι στο νούμερο 1.

- Η O’Riordan παντρεύτηκε τον μάνατζερ των περιοδειών του γκρουπ, Don Burton, σε μια έντονα δημοσιοποιημένη τελετή, τον Ιούλιο του 1994. Ο γάμος, όπως και τα βίντεο κλιπ του γκρουπ, θέτουν στο επίκεντρο της μπάντας την τραγουδίστρια. Η έμφαση στην κεντρική αυτή θέση της O’Riordan συνέχισε να μεγαλώνει όταν το φθινόπωρο κυκλοφόρησε το δεύτερο album του γκρουπ, «No Need to Argue». Περιέχοντας έναν ελαφρώς σκληρότερο, περισσότερο οργανωμένο ήχο –υπό την παραγωγή και πάλι του Stephen Street- το album έφτασε στο νούμερο 6 των charts των ΗΠΑ και τελικά ξεπέρασε τον προκάτοχό του, καθώς –μέσα σε έναν χρόνο- έγινε τρεις φορές πλατινένιο, γεννώντας τη νούμερο 1 τότε rock επιτυχία «Zombie», καθώς και το «Ode to My Family» που έφτασε στο νούμερο 11. Συνολικά, το album έγινε επτά φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ και πέντε στην Ευρώπη.

- Στη διάρκεια της περιοδείας που πλαισίωσε το «No Need to Argue», άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες αποχώρησης της O’Riordan, προκειμένου να ακολουθήσει σόλο καριέρα, τις οποίες το γκρουπ αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ωστόσο, οι φήμες σταμάτησαν μόνο όταν ξεκίνησε η ηχογράφηση του τρίτου album, με παραγωγό τον Bruce Fairbairn, που είχε νωρίτερα συνεργαστεί με τους Aerosmith. Το «To the Faithful Departed», ήταν μια δουλειά περισσότερο σκληρή και με εντονότερο το rock στοιχείο. Με την κυκλοφορία του, την άνοιξη του 1996, έφτασε στο νούμερο 6 των charts, αλλά το πρώτο του single, «Salvation», δεν γνώρισε επιτυχία ανάλογη με το «Zombie», το «Linger» ή το «Ode to My Family». Ως επακόλουθο, το album άρχισε να έχει σχετικά σύντομα πτωτική πορεία και έγινε μια μόνο φορά πλατινένιο, γεγονός απογοητευτικό, υπό το πρίσμα της σύγκρισης με το πολυπλατινένιο status των προκατόχων του.

- To φθινόπωρo του 1996, ακυρώθηκε αυστραλιανή και ευρωπαϊκή περιοδεία, με φόντο φήμες για σόλο καριέρα της O’Riordan, που είχαν φουντώσει ξανά.

- Το 1999 κυκλοφόρησαν το «Bury the Hatchet», το 2001 το «Wake Up And Smell The Coffee» και το 2003, μετά από την κυκλοφορία μιας συλλογής με τις καλύτερες στιγμές τους, ανακοίνωσαν επίσημα ότι έκαναν μια παύση.

- Αυτό το διάλειμμα έδωσε τελικά, στην O’Riordan τον χρόνο για να δουλέψει το πολυσυζητημένο σόλο της album, που παρουσιάστηκε στα ράφια των δισκοπωλείων το 2007, με τον τίτλο «Are You Listening». Το 2009 κυκλοφόρησε το δεύτερο album της, «No Baggage».

- Τον Ιανουάριο του 2009 οι Cranberries επανενώθηκαν για μια περιοδεία στην Βόρεια και Νότια Αμερική –γεμάτη με κλασικά τραγούδια τους, τραγούδια από τη σόλο καριέρα της O’Riordan, αλλά και νέες δημιουργίες του γκρουπ- που συνεχίστηκε σε όλη την Ευρώπη και την Ασία το 2010, ενώ albums με ζωντανές ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν επίσης, το 2010.

- Για τη στιγμή της επανένωσής τους η O’Riordan έχει αναφέρει: «Το λεπτό που ξεκινήσαμε να παίζουμε πάλι, έμοιαζε σαν να μην είχαμε ποτέ σταματήσει. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να παίζεις με τους Cranberries. Είναι σαν να φοράς το τέλειο ζευγάρι παπούτσια».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης