H Jennifer Aniston και 6 ακόμη celebrities που δεν τους εμπόδισε η δυσλεξία

aniston-2

www.facebook.com/FTV/photos

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Είναι (ή υπήρξαν) διάσημοι, δημιουργικοί, επιτυχημένοι και το γεγονός της δυσλεξίας τους, δεν τους εμπόδισε να χαράξουν μια σπουδαία πορεία και να ξεχωρίσουν στον τομέα τους.

Τι είναι η δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. Παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς που έχουν γραπτή γλώσσα και δεν έχει σχέση με τη νοητική καθυστέρηση, λόγω του ότι τα άτομα αυτά είναι πιο δημιουργικά με κυρίαρχη την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

Oι περισσότεροι βέβαια άρχισαν να τα συνειδητοποιούν όλα αυτά από τα τέλη του 20ού αιώνα και μετά, αλλά ακόμα και σήμερα δεν είναι πολύ εύκολο να διαγνωσθεί από τους γιατρούς. Παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων με δυσλεξία: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μητέρα Τερέζα, Ναπολέων, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τόμας Έντισον. Ας δούμε και μερικούς νεότερων γενεών...

Jennifer Aniston

Ποιος να φανταζόταν πως ένα από τα αγαπημένα τηλεοπτικά «Φιλαράκια» της Αμερικής θα είχε δυσλεξία; Ούτε η ίδια η Τζένιφερ Άνιστον δεν το γνώριζε, ώσπου στα 20 της χρόνια, εκδηλώθηκε η δυσκολία της στο διάβασμα. Πρόσφατα μάλιστα δήλωσε στο The Hollywood Reporter πως η διάγνωση του προβλήματος που αντιμετώπιζε της έλυσε πολλές απορίες, δίνοντας απαντήσεις και βάζοντας τέλος σε πολλά παιδικά της τραύματα.

Steven Spielberg

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως έχει επίσης έρθει αντιμέτωπος με τη δυσλεξία. Λόγω αυτής, σαν παιδί είχε πέσει πολλές φορές θύμα bulling στο σχολείο. Μέχρι σήμερα μεγαλουργεί στη μεγάλη οθόνη, ενώ ανακάλυψε πως έχει δυσλεξία όταν ήταν 60 ετών. Στην ταινία The Goonies μάλιστα, αντικατοπτρίζεται ο Σπίλπεργκ στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σαν «σπασίκλας» και outsider.

Whoopi Goldberg

Η δημοφιλής ηθοποιός είχε πέσει επίσης θύμα bulling, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω της δυσλεξίας οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «χαζή». Τότε, που το όνομά της ήταν Caryn, η ταλαντούχα ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι είναι δυσλεκτική, ώσπου ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο σχολείο. Και να που παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει στην πορεία βραβεία, όπως Emmy, Grammy, Oscar και Tony Award.

Muhammad Ali

Ο θρυλικός πρωταθλητής βαρέων βαρών μπορούσε μετά βίας να διαβάσει. Ίσως η δυσλεξία να ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούσε να νικήσει ο Ali, που ήταν ο καλύτερος όλων στα ring.

Richard Branson

Ο διευθυντής του, όταν πήγαινε γυμνάσιο, είχε πει πως αυτός ο άνθρωπος ή στη φυλακή θα καταλήξει ή θα γίνει εκατομμυριούχος. Και τελικά έπεσε μέσα, μιας και ο Άγγλος Richard κατάφερε κι έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας κι επενδυτής. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως η δυσλεξία τον οδήγησε στην επιτυχία, μιας και εξαιτίας της πάντα σκεφτόταν διαφορετικά από τους γύρω του. Ιδρυτής της Virgin Group, έχει λανσάρει πάνω από 400 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και αεροπορικής εταιρείας.

Henry Winkler

Ο κατά κόσμον Fonz από την αμερικάνικη, κωμική σειρά Happy Days, που στην πορεία καταπιάστηκε με τη συγγραφή, ήταν επίσης δυσλεκτικός. Ο ίδιος έχει ομολογήσει πως αυτό που τον ωθούσε πάντα στο να ξεφεύγει από το σενάριο και να αυτοσχεδιάζει, ήταν η αδυναμία του να διαβάσει και να αποστηθίσει το κείμενο, ενώ έχει δηλώσει πως η δυσλεξία τον έκανε πιο ευγενικό ως άνθρωπο. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται κι από τον τρόπο που προβάλλει στα παιδικά του βιβλία για τη δυσλεξία τον βασικό του χαρακτήρα, Hank Zipzer.

Keira Knightley

"Η δυσλεξία με έκανε την ηθοποιό που είμαι σήμερα", δηλώνει με περηφάνια η Keira, που έχει επίσης έρθει αντιμέτωπη με τη δυσλεξία. Κατά την παιδική της ηλικία, οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν "χαζή", κάτι που την πείσμωσε και την έκανε να διαβάζει γρήγορα.