Πέντε λόγοι που το «Suntan» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ελληνική ταινία του 2016

suntan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η νέα δουλειά του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου προκάλεσε αίσθηση στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ και εξηγούμαστε γιατί την περιμένουμε πώς και πώς.

Το ελληνικό σινεμά δε λέει να φύγει από το προσκήνιο. Μετά την πρόσφατη επιτυχία που σημείωσαν ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Οι πρώτες κριτικές που έρχονται από το φεστιβάλ του Ρότερνταμ είναι εξαιρετικές (μέχρι και το Variety αποθεώνει) και με το SXSW του Τέξας να έπεται, ήδη η ταινία συζητείται αρκετά, όσο χρειάζεται για να γίνει φεστιβαλικό χιτ έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Το «Suntan» λαμβάνει χώρα στην Αντίπαρο και επικεντρώνεται γύρω από έναν 42χρονο γιατρό, τον Κωστή (Μάκης Παπαδημητρίου), που μετατίθεται εκεί τον Δεκέμβρη. Από την απόλυτη μοναξιά των Κυκλάδων το χειμώνα, έρχεται το καλοκαίρι και η αλλαγή σκηνικού είναι εντυπωσιακή. Στο ιατρείο του θα έρθει μια νεαρή κοπέλα, η Άννα (Έλλη Τρίγγου), και τότε ο Κωστής θα δει σε αυτή και την παρέα της την ευκαιρία να ζήσει όσα πάντα ήθελε αλλά ποτέ δεν έκανε. Και κάπως έτσι, το καυτό ελληνικό καλοκαίρι θα γίνει όνειρο και εφιάλτης μαζί.

Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες μέσα στους επόμενους μήνες και την περιμένουμε με αληθινή ανυπομονησία. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε πέντε λόγους που δε βλέπουμε την ώρα να δούμε το «Suntan» στο σινεμά.

1) Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος έχει φρέσκια ματιά. Το «Bank Bang» είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ελληνικού εμπορικού σινεμά των 00s και το «Wasted Youth» αποτέλεσε ένα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα του επονομαζόμενου Greek Weird Wave, δημιουργώντας σύγχρονο κοινωνικό σινεμά με ελληνική ταυτότητα και διεθνή αύρα. Έχει δείξει ότι ξέρει πώς να διαχειρίζεται την έννοια του χαμένου χρόνου και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το «Suntan» θα είναι η καλύτερη δουλειά του.

2) Ο Μάκης Παπαδημητρίου βρίσκεται πραγματικά… παντού αυτή την εποχή. Είναι αγαπητή φιγούρα τόσο της mainstream πλευράς του ελληνικού σινεμά, αλλά την ίδια στιγμή ξεχωρίζει και στη φεστιβαλική πλευρά του, ενώ παραδίδει εξαιρετικές ερμηνείες και στο θέατρο. Το βέβαιο είναι πως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κάθε δουλειά του και έχει δουλέψει πολύ για να αποκτήσει το στάτους που διαθέτει τώρα. Είναι καλός τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα (και ειδικά ό,τι συνδέει και τα δύο) και έλαμψε στο «Chevalier». Με το «Suntan» δείχνει έτοιμος να καταστεί υπολογίσιμο μέγεθος και για τους σινεφίλ του εξωτερικού και κρίνοντας από τις πρώτες εντυπώσεις που άφησε το φιλμ, μάλλον μιλάμε για μια εξαιρετική ερμηνεία.

3) Οι καλύτερες τουριστικές ατραξιόν στο σινεμά δε δημιουργούνται από τα φιλμ που αντιμετωπίζουν μια περιοχή σαν ιδανικό καρτ ποστάλ και χτίζουν γύρω της μια κενή περιεχομένου και feelgood ταινία. Χρειάζεται λίγο μυστήριο και σκοτάδι και αυτή η ασαφής αίσθηση περιπέτειας και όλα αυτά φαίνεται πως υπάρχουν στην Αντίπαρο του «Suntan». Κάτι μας λέει ότι ειδικά φέτος θα είναι ό,τι πιο «χοτ» στους καλοκαιρινούς προορισμούς του Αιγαίου.

4) Η γυμνή σάρκα διαδραματίζει εξέχον ρόλο στο φιλμ. Το διαπιστώσαμε στις πρώτες κριτικές και το βλέπουμε και στο τρέιλερ. Άλλωστε και ο τίτλος είναι μια αναφορά στις επιπτώσεις που έχει ο ήλιος στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, δημιουργείται μια αντίθεση ανάμεσα στην ποθητή νεανική καυτή σάρκα και το απωθητικό σώμα ενός αγύμναστου μεσήλικα. Όλα αυτά φαίνεται πως οδηγούν σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης και ανταποκρίνονται σε ψυχικές καταστάσεις και τέλος πάντων δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά που να μη μας ψήνει τρελά να δούμε την ταινία στην αίθουσα.

5) Στηρίζουμε coming of age ιστορίες και το ίδιο ισχύει με τις coming of middle age ταινίες, όπως ορίζει ο Παπαδημητρόπουλος το «Suntan». Φαίνεται πως ο 39χρονος σκηνοθέτης έχει βρει την ταυτότητά του και επειδή ενίοτε μας αρέσουν οι γραφικοί παραλληλισμοί, πολύ ευχαρίστως θα τον καλωσορίσουμε ως τον «Νόα Μπάουμπαχ της Ελλάδας».

Η ταινία «Suntan» θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες από την Odeon και μπορείτε να δείτε το τρέιλερ εδώ.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]