10 εθισμοί της καθημερινότητας. Εσείς σε ποιους είστε...επιρρεπείς;

smartphones
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Υπάρχουν ενασχολήσεις που εκ πρώτης όψεως είναι αθώες, όμως εύκολα μπορεί να καταλήξουν να γίνουν εθιστικές. Δείτε τις παρακάτω περιπτώσεις και εφαρμόστε το "παν μέτρον άριστον" αν νιώθετε πως κάπου η κατάσταση πάει να ξεφύγει...

Smartphones

Οι περισσότεροι από εσάς μπορείτε να παραδεχθείτε πως έχουν γίνει προέκταση του χεριού σας και χάνεστε στο μενού τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Το αποτέλεσμα; Πολλές φορές εργάζεστε σκληρά τα Sαββατοκύριακα, αγνοείτε ή παραμελείτε σε μεγάλο βαθμό όσους βρίσκονται γύρω σας, επιθυμούν να περάσουν δίπλα σας κάποιες ώρες, να απολαύσουν την παρέα σας, να ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί σας. Τα κινητά οδεύουν να αποτελέσουν, με βάση τους επιστήμονες, το πιο σκληρό ναρκωτικό της σύγχρονης εποχής.

Καφεΐνη

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία όσων κάθε πρωί χρειάζονται μια γερή δόση καφεΐνης να κυλήσει στο αίμα τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν; Αν ναι, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως είστε εθισμένοι σ’ αυτή. Αν όμως προσπαθήσετε να την αποβάλλετε από την καθημερινότητά σας, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι το πρώτο χρονικό διάστημα να αισθάνεστε έντονο άγχος, ενώ θα σας ταλαιπωρήσουν και σοβαροί πονοκέφαλοι.

Σοκολάτα και άλλοι γλυκείς…πειρασμοί

Υπάρχουν στιγμές που την καταναλώνετε μόνο και μόνο για να το κάνετε. Αφήστε που συνήθως, όταν ξεκινάτε από ένα κομματάκι, σχεδόν πάντα καταλήγετε να την φάτε ολόκληρη. Βρώσιμα προϊόντα, πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά ή ζάχαρη, επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας, όσο και οι ναρκωτικές ουσίες. Αναφερόμαστε βέβαια, σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν μέτρο στην κατανάλωση!

Shopping

Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή αγοράσει κάτι που δεν χρειαζόμασταν πραγματικά. Αν αυτό βέβαια συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως αυτό που αναζητάτε τελικά είναι μια ισχυρή ντοπαμίνη, που θα δώσει το σχετικό σήμα στον εγκέφαλο ότι όλα είναι όμορφα και κυλούν καλά ή μπορούν να πάνε καλά. Μήπως να την αναζητήσετε αλλού, χωρίς να σπαταλάτε μια περιουσία σε ανούσιες αγορές;

Τζόγος

Είτε τζογάρετε με παρέες, είτε τετ α τετ, μέσω διαδικτύου ή σε κουλοχέρηδες και τραπέζια πόκερ, η...τσίτα που προσφέρει η συγκεκριμένη ασχολία, είναι που εξιτάρει τον εγκέφαλό σας. Αν όμως, η τύχη δεν είναι με το μέρος σας, τι κάνετε; Ρισκάρετε τη δουλειά σας, την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή σας κατάσταση;

Πλαστικές επεμβάσεις

Υπάρχουν άνθρωποι, σίγουρα θα έχει τύχει να παρατηρήσετε έστω έναν, που έχουν εμμονή με τις πλαστικές επεμβάσεις. Κι όχι απαραιτήτως επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανατομικό, αλλά μόνο και μόνο επειδή θεωρούν πως όσο περισσότερες επεμβάσεις κάνουν τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Τέτοιοι άνθρωποι βλέπουν πάνω τους ατέλειες, που μπορεί και να μην υφίστανται.

Μαύρισμα

Είστε εθισμένοι στον ήλιο; Λογικό, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου απελευθερώνει ενδορφίνες κι όλο αυτό σας κάνει κάθε στιγμή που το βιώνετε να αισθάνεστε υπέροχα. Τα αποτέλεσμα όμως είναι πραγματικά ενοχλητικά από έγκαυμα, έκζεμα, πανάδες έως και καρκίνο του δέρματος. Για να μη θίξουμε την περίπτωση όσων, ακόμα και την χειμερινή περίοδο μπαίνουν σε διαδικασία τεχνητού μαυρίσματος, επίσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους...

Γυμναστική

"Νους υγιής εν σώματι υγιεί", έλεγαν οι αρχαίοι και σίγουρα ήξεραν καλά τι περιέγραφαν με τη ρήση. Τι συμβαίνει όμως, όταν εθίζεστε στις έντονες, αθλητικές δραστηριότητες; Το σώμα καταπονείται κι ίσως αναγκαστείτε στη συνέχεια να προβείτε στην κατανάλωση χημικών ουσιών, προκειμένου να μπορεί το σώμα να ανταπεξέρχεται αβίαστα στην έντονη άσκηση.

Social Media

Πιστεύετε πως έχετε εθιστεί στο facebook ή το twitter; Μελέτες έδειξαν πως σχεδόν το 10% των χρηστών μέσων δικτύωσης είναι εξαρτημένοι από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο εθισμός αυτός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου όπως και η κοκαΐνη. Επίσης, το να μοιράζεστε συνεχώς πληροφορίες γύρω από την καθημερινότητά σας με άλλους χρήστες, σας δημιουργεί μια ανάγκη για άμεση συναισθηματική ικανοποίηση, που σας ωθεί να σπαταλάτε στα social media ακόμα περισσότερο χρόνο από την ημέρα σας.

Σεξ

Δεν μπορείτε να κάνετε αποχή από αυτό, είτε πρακτικά… είτε παρακολουθώντας πορνό; Το κάνετε συχνά, το απολαμβάνετε και ρισκάρετε για το έχετε; Μπορεί οι σεξουαλικές σας ορμές να είναι αναπτυγμένες, κάτι που μπορεί να μην οδηγεί σε εθισμό, υπάρχει όμως και ιατρική πάθηση, που ονομάζεται υπερσεξουαλική διαταραχή. Αν ανήκετε στην 2η κατηγορία ανθρώπων, ο εγκέφαλός σας λειτουργεί κι εξιτάρεται, όπως εκείνων που καταπιάνονται με τυχερά παιχνίδια ή ναρκωτικά.