Πώς να αξιοποιήσετε τέλεια τα τετραγωνικά του σπιτιού σας

spiti-xoroi-andrikopoulou

Design by Stella Andrikopoulou

ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να ζούμε σε τεράστιο σπίτι, πλήρως λειτουργικό που να καλύπτει όλες μας τις ανάγκες. Για αυτό συμβουλευόμαστε την Στέλλα Ανδρικοπούλου που μας εξηγεί πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα διαθέσιμα τετραγωνικά εξοικονομώντας ακόμη περισσότερο χώρο.

Φτιάξτε ψηλές και μεγάλες  βιβλιοθήκες  που πιάνουν όλο το ύψος του τοίχου. Έτσι θα έχετε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους και θα φαίνεται το σπίτι πιο ψηλό. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε βιβλιοθήκες και στους τοίχους γύρω από την κάσα αξιοποιώντας έτσι έναν φαινομενικά άχρηστο χώρο.

Χρησιμοποιήστε υλικά όπως γυαλί, καθρέφτες ή υλικά με διαφάνεια. Ρίξτε ενδιάμεσους τοίχους που χωρίζουν μικρά δωμάτια (όσο λιγότερους τοίχους έχουμε τόσο πιο μεγάλο φαίνεται το σπίτι) και βάλτε διαχωριστικά από γυαλί, με περσίδες που  δείχνουν το βάθος του δωματίου ή τοίχους που τελειώνουν πριν το ταβάνι.

Βάλτε συρόμενες πόρτες αντί για ανοιγόμενες για εξοικονόμηση χώρου πίσω από αυτές.  

Δημιουργήστε πατάρια με μια μεταλλική κατασκευή. Αν το σπίτι διαθέτει ύψος, μπορείτε να δημιουργήσετε πατάρι π.χ. για την κρεβατοκάμαρα. Από κάτω ο έξτρα χώρο είναι αξιοποιήσιμος για ντουλάπα, αποθηκευτικό χώρο, ή ακόμα και για μπάνιο ή καθιστικό.

Η σκάλα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για βιβλιοθήκη ή για ντουλάπια εξοικονομώντας αυτομάτως έξτρα τετραγωνικά στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε άφοβα καθρέφτες με έξυπνο τρόπο. Μια καλή ιδέα είναι απλά να ακουμπήσετε έναν καθρέφτη στο πάτωμα. Οι καθρέφτες και τα μεταλλικά υλικά που καθρεφτίζουν μεγαλώνουν τον χώρο και δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα τετραγωνικά.

Δημιουργήστε αποθηκευτικούς χώρους παντού, είτε με vintage βαλίτσες και καλάθια είτε σε βιβλιοθήκες με κλειστά κουτιά. Αξιοποιήστε τα ψηλά σημεία στους τοίχους με ράφια, ντουλάπια ή κρεμάστες τοίχου.

Κουρτίνες που πιάνουν όλο το ύψος του τοίχου μέχρι το πάτωμα ακόμα και σε παράθυρα κάνουν το σπίτι να φαίνεται πιο ψηλό και δημιουργούν την αίσθηση ότι το σπίτι διαθέτει μεγάλα παράθυρα ή/και τζαμαρία.

Το φυσικό φως είναι πολύ σημαντικό στο να φαίνεται το σπίτι πιο μεγάλο και φωτεινό. Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες και βάψτε τους τοίχους επίσης με ανοιχτά χρώματα ώστε να εκμεταλλεύεστε το φως κάθε δωματίου στο έπακρο. Το λευκό ως γνωστόν κάνει κάθε χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο καθαρός. Αν αν δεν θέλετε να καταφύγετε στο απόλυτο λευκό δοκιμάστε παρεμφερείς αποχρώσεις. 

Παίξτε με όγκους. Συνδυάστε έπιπλα με διαφορετικά ύψη και διαφορετικό όγκο. Αυτό είναι προτιμότερο από το να βάζετε δίπλα δίπλα έπιπλα στο ίδιο ύψος και μέγεθος. Εκτός από ενδιαφέρον αισθητικά αποτέλεσμα, με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε την αίσθηση ότι το σπίτι είναι πιο μεγάλο.  

Αξιοποιείστε τα μικρά μπαλκόνια το χειμώνα. Με ένα διάφανο μουσαμά να "κόβει" τον αέρα και μια σόμπα κατάλληλη για τον χώρο μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας παράδεισο και παράλληλα να εξασφαλίσετε έξτρα τετραγωνικά.

Και μη ξεχνάτε! Τα κρεβάτια και οι καναπέδες με αποθηκευτικούς χώρους βολεύουν πολύ για επιπλέον χώρους όπου μπορείτε να βάλετε τα παπλώματα, τις κουβέρτες ή ό,τι σας εξυπηρετεί. 

Κείμενο: Στέλλα Ανδρικοπούλου/Facebook page