Σοκολάτα: ποιες χώρες την απολαμβάνουν περισσότερο

sokolatakia
ΤΡΙΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των περισσότερων, η σοκολάτα είναι κάτι χωρίς το οποίο πολλοί δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τα στατιστικά των χωρών που καταναλώνουν σοκολάτα σαν... να μην υπάρχει αύριο. Ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες που την τιμούν δεόντως, σύμφωνα με το msn.com.

Σλοβακία

Ο κάθε Σλοβάκος γεύτηκε 4,8 κιλά σοκολάτας μέσα στο 2015 και μέσα σε αυτά τα κιλά σίγουρα βρέθηκε και αρκετή ντόπια σοκολάτα Lyra Mandala. Η σλοβάκικη αυτή σοκολατοποιία, μάλιστα, είναι η πρώτη της χώρας που κέρδισε το Great Taste Award το 2014 για τα σοκολατένια αποξηραμένα φρούτα της. Η μικρή αυτή επιχείρηση απασχολεί 20 ανθρώπους και προσφέρει τα προϊόντα της σε τοπικό επίπεδο, βάζοντας τους Σλοβάκους σε... πειρασμό.

Καζακστάν

Στο Καζακστάν έφαγαν 4,9 κιλά σοκολάτας ανά άτομο σε 1 χρονιά και η αγορά φαίνεται να σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερα για γλυκά, απ’ ό,τι για βούτυρο και ψωμί.

Σουηδία

Με 4,9 κιλά σοκολάτας ανά άτομο για το 2015, η Σουηδία δεν τα πήγε και άσχημα στην κατανάλωσή της. Το Euromonitor, μάλιστα, αναφέρει ότι οι σουηδοί καταναλωτές αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για προϊόντα σοκολάτας που βασίζονται σε δίκαιο εμπόριο (fair trade) και στην ηθική παραγωγή προϊόντων κακάο, λαμβάνοντας υπόψη τους τον πλήρη κύκλο παραγωγής αυτών που καταναλώνουν. Μπράβο στους Σουηδούς!

Εσθονία

Οι Εσθονοί αγόρασαν 5,4 κιλά σοκολάτα ανά άτομο τη χρονιά που πέρασε. Η γλυκιά λιχουδιά γι’ αυτούς αποτελεί συχνά δώρο, τόσο σε γιορτές, όσο και σε διακοπές.

flickr.com
Νορβηγία

Στη Σκανδιναβία, η σοκολάτα τιμάται δεόντως, αφού εκτός από τους Σουηδούς, έχουμε και τους Νορβηγούς να έχουν αγοράσει περίπου 6 κιλά το άτομο, μέσα στο 2015. Η νορβηγική σοκολάτα Kvikk Lunsj, μάλιστα, η οποία αποτελείται από σοκολάτα και γκοφρέτα και μετράει σχεδόν 80 χρόνια ύπαρξης, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής την περίοδο του Πάσχα και κατά τις χειμερινές διακοπές για σκι.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Βρετανοί έφτασαν τα 6,6 κιλά σοκολάτας ανά άτομο, μέσα στο 2015, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέρουν μόνο από τσάι, αλλά και από γλυκό. Ο ιδρυτής της βρετανικής Cadbury, Richard Cadbury, μάλιστα, έδειξε από νωρίς ότι η σοκολάτα θέλει και ποικιλία, βγάζοντας το πρώτο διακοσμητικό κουτί σε σχήμα καρδιάς με διάφορα είδη σοκολάτας, τη δεκαετία του 1840. Το μαρκετινίστικο αυτό κόλπο «έπιασε» στα πολυτελή γούστα της Βικτωριανής Εποχής, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των πωλήσεων και την εγκαθίδρυση του brand.

Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί φαίνεται πως έχουν κι άλλη λατρεία εκτός από την μπίρα Guinness, αφού το 2015 κατανάλωσαν 6,8 κιλά σοκολάτας ανά άτομο. Η Bord Bia, που είναι το ιρλανδικό συμβούλιο τροφίμων του τμήματος Γεωργίας, διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τη βιομηχανία σοκολάτας κι έδειξε ότι οι ιρλανδοί καταναλωτές αγοράζουν πιο συχνά τη σοκολάτα τους από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, ενώ θεωρούν ότι η ιρλανδική σοκολάτα αξίζει για να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Αυστρία

Περίπου 7,1 κιλά σοκολάτας απόλαυσε ο κάθε Αυστριακός κατά μέσο όρο μέσα στο 2015, δείχνοντας για τα καλά ότι έχει αδυναμία στο γλυκό αυτό πειρασμό. Αγαπημένο τους σοκολατένιο γλυκό είναι, μεταξύ άλλων, και το Mozartkugel, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον αυστριακό συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και είναι μικρό σοκολατάκι, με γέμιση αμυγδαλόπαστας (marzipan) και επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Το σοκολατάκι αυτό επινόησε το 1890 ο ζαχαροπλάστης Paul Furst στο Σάλτσμπουργκ.

Γερμανία

Οι Γερμανοί αγόρασαν και κατανάλωσαν 7,4 κιλά σοκολάτας ο καθένας μέσα σε ένα χρόνο και σίγουρα μέσα σε αυτά τα κιλά σοκολάτας, κατανάλωσαν και πολύ τη δική τους Alpenmilch-Schokolade. Πρόκειται για έναν τύπο σοκολάτας γάλακτος που χρησιμοποιεί γάλα από φάρμες που βρίσκονται στην περιοχή των Άλπεων.

Ελβετία

Οι δημιουργοί της πιο ποιοτικής σοκολάτας δείχνουν να την εκτιμούν και αναλόγως, κατακτώντας την κορυφή της λίστας και καταναλώνοντας 8,2 κιλά σοκολάτας το άτομο ανά έτος. Οι ελβετικές Nestle και Lindt, αποτελούν 2 από τις 10 κορυφαίες σοκολατοβιομηχανίες του κόσμου από άποψη πωλήσεων και όπως είναι γνωστό, στην Ελβετία ξέρουν από σοκολάτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι Ελβετοί ήταν αυτοί οι σοκολατοποιοί που έδωσαν στη σοκολάτα τη μορφή που έχει σήμερα και ότι η περισσότερη ελβετική σοκολάτα καταναλώνεται από Ελβετούς!