Κρέμα ποδιών, η απαραίτητη: ποια είναι η κατάλληλη;

krema-podion
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Κλεισμένα μέσα σε χοντρά καλσόν και μπότες, ή ανεβασμένα σε ψηλοτάκουνα, τα άκρα μας ταλαιπωρούνται, ασφυκτιούν και η επιδερμίδα τους γίνεται τραχιά και ξηρή. Επιλέξτε την κατάλληλη κρέμα ποδιών και φροντίστε τα από τώρα γιατί η ώρα που θα αποκαλυφθούν ξανά δεν είναι και τόσο μακριά ….

Η επιδερμίδα που καλύπτει το πέλμα των ποδιών δεν διαθέτει σμηγματογόνους αδένες. Η ενυδάτωσή της εξασφαλίζεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν με το πέρασμα του χρόνου, η δραστηριότητά τους αρχίζει να μειώνεται, η επιδερμίδα εμφανίζει με μεγαλύτερη συχνότητα σημάδια ξηρότητας, ιδίως στις φτέρνες, που πολύ εύκολα «σκάνε» και σχηματίζουν ρωγμές. Δεν είναι όμως η μόνη αιτία. Το αντιαισθητικό και συχνά επώδυνο αυτό πρόβλημα, είναι στην ουσία ένας τραυματισμός του δέρματος στην περιοχή που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από το έντονο περπάτημα, την ορθοστασία, το βάρος και βέβαια τα ακατάλληλα παπούτσια.

Για να προστατευτεί από τη μηχανική καταπόνηση και την τριβή, το δέρμα πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κερατινοποιημένων κυττάρων του και η επιφανειακή στιβάδα γίνεται πιο σκληρή και όταν δεν ενυδατώνεται αρκετά, σπάει. Σύμφωνα με τους ποδολόγους, το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα του συνδυασμού αφυδατωμένης επιδερμίδας και σκληρών, ψηλοτάκουνων ή εντελώς flat παπουτσιών, που ασκούν επιπλέον πίεση στο πόδι. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και το χειμώνα, όταν δεν φροντίζουμε για τη συστηματική ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Ιδιαίτερα μετά τα 50, τονίζουν οι ειδικοί, που εκτός από την ξηρότητα παρατηρείται και μείωση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων, η τακτική απολέπιση και η χρήση μιας εξειδικευμένης ενυδατικής σύνθεσης για τα πόδια, πρωί και βράδυ, είναι κινήσεις, απολύτως απαραίτητες. Πώς πρέπει όμως να είναι μια καλή κρέμα;

Ιδανική κρέμα ποδιών είναι:

-Αυτή που απλώνεται εύκολα χωρίς μασάζ-εκτός κι αν το χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε.

-Αυτή που απορροφάται γρήγορα, χωρίς να μας αφήνει τη –δυσάρεστη- αίσθηση ότι «κολλάει» και χωρίς να αφήνει έντονη λιπαρότητα κάνοντας τα πέλματα να γλιστρούν .

-Αυτή που ενυδατώνει σε βάθος και σε διάρκεια την επιδερμίδα.

Τι θα πρέπει να περιέχει;

Αναπλαστικά συστατικά: Αναζητήστε συνθέσεις πλούσιες σε θρεπτικά έλαια και βούτυρα φυτικής κυρίως προέλευσης (έλαιο αργκάν, jojoba, ελαιόλαδο, βούτυρο καριτέ κ. α) που θα αποκαταστήσουν την έλλειψή της σε λιπίδια, ή με ενυδατικά συστατικά συνθετικής προέλευσης (κυρίως ουρία, η οποία έχει και κερατολυτική (απολεπιστική) δράση, αλλά και γλυκερόλη, λανολίνη, ceramides, σιλικόνες κ.α.), σε υψηλή συγκέντρωση που θα αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας και θα ενισχύσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας.

Αιθέρια έλαια: Εκτός από την ειδική δράση τους (ενυδάτωση, ενίσχυση μικροκυκλοφορίας, κλπ) τα αιθέρια έλαια προσφέρουν με το άρωμά τους χαλάρωση ιδιαίτερα το βράδυ, έπειτα από μια δύσκολη μέρα.

Tip: Αποφύγετε τις κρέμες με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (θα το εντοπίσετε στην πρώτη πεντάδα της λίστας συστατικών που αναγράφονται στη συσκευασία) ή άρωμα, γιατί ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Προετοιμασία για ενυδάτωση

Για να επωφεληθείτε όσο γίνεται περισσότερο από τα ενεργά συστατικά μιας εξειδικευμένης κρέμας ποδιών ή ενός πλούσιου body butter, καλό είναι να προετοιμάζετε κατάλληλα την επιδερμίδα, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ζώνες τραχιές, με σκληρύνσεις. Ένα χλιαρό ποδόλουτρο με άλατα για 10 περίπου λεπτά, θα σας ξεκουράσει και θα μαλακώσει το δέρμα στις φτέρνες, στο μετατάρσιο ή στα δάχτυλα-εάν υπάρχουν κάλοι. Στη συνέχεια, τρίψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις τις ζώνες αυτές για να τις λειάνετε, χρησιμοποιώντας ελαφρόπετρα, ράσπα ή τις ειδικές ηλεκτρικές συσκευές. Ολοκληρώστε απολεπίζοντας όλο το πόδι με ένα απολεπιστικό προϊόν σώματος.

Τώρα η επιδερμίδα είναι έτοιμη για ενυδάτωση. Απλώστε την κρέμα κάνοντας μασάζ στη ράχη και το πέλμα, μέχρι να απορροφηθεί-αποφεύγοντας την περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων. Για εντατικότερη φροντίδα, το βράδυ πριν κοιμηθείτε, απλώστε μια πλούσια στρώση κρέμας και φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερά καλτσάκια. Το πρωί τα πόδια σας θα είναι απαλά και βαθιά ενυδατωμένα. Tip: Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, προσπαθήστε τουλάχιστον να ακολουθείτε την ιεροτελεστία αυτή, 1-2 φορές την εβδομάδα, ή όταν έχετε ανάγκη από λίγο περισσότερο …pampering.

Πηγή: www.skingurus.gr