Κύηση μετά τα 40 και κίνδυνοι που ελλοχεύουν

kuisi-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Οι ιατροί κρούουν το καμπανάκι για πιθανά καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια σε γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν μετά την συμπλήρωση της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους.

Σε μεγάλο κίνδυνο θέτουν τον εαυτό τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσες γυναίκες γεννούν μετά την ηλικία των 40. Σε σύγκριση με όσες αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδιά σε νεαρή ηλικία, οι άνω των 40 κινδυνεύουν από καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικό.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λος Άντζελες, ήταν βασισμένη σε στοιχεία 72.000 γυναικών εκ των οποίων οι 3.300 προέβησαν σε κύηση μεγαλύτερες ηλικιακά. Οι ερευνητές κατέληξαν στη σχετική εκτίμηση, ύστερα από θανάτους που σημειώθηκαν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια κύησης, τα τελευταία 12 χρόνια.

Αποκάλυψαν πως μόνο το 2,4% όσων γυναικών έμειναν νέες έγκυες διέτρεχαν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε αντίθεση με εκείνες που το έκαναν μετά τα 40, και στην περίπτωση αυτή το ποσοστό έφτανε στο 3,8%.

Ο καθηγητής Adnan Qureshi, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Zeenat Qureshi Stroke της Μινεσότα, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ήταν πάντα γνωστό το ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες πιθανότατα να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κι όσες παίρνουν αυτή την απόφαση σε προχωρημένη ηλικία, οφείλουν να είναι προετοιμασμένες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα".

Πηγή: theguardian