Σε ποιες συνεργασίες είχε πει "όχι" ο David Bowie με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο

ziggy-stardust
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Tα τελευταία νέα γύρω από το λεπτό λευκό Δούκα τον θέλουν να έχει «ρίξει άκυρο» σε συνεργασία με τον Dave Grohl ενώ, λίγες μέρες πριν, και ο Chris Martin παραδέχτηκε ότι ο Bowie απέρριψε συνεργασία με τους Coldplay. Επειδή σαν πολλά να μαζεύονται, ας δούμε πιο αναλυτικά 10 συνεργασίες που περιφρόνησε ο επιλεκτικός θρύλος της ροκ.

1. Dave Grohl

Την εβδομάδα που μας πέρασε «έσπασε» το διαδίκτυο μετά την αποκάλυψη του Dave Grohl ότι ο David Bowie αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του, γεγονός που τον καθιστά (τον Bowie) έναν από τους λίγους καλλιτέχνες που απέρριψε συνεργασία με τον αρχηγό των Foo Fighters. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο εκλιπών καλλιτέχνης μετρούσε στο ενεργητικό του ήδη δύο συνεργασίες με το Grohl. Σχετικά με το θέμα, ο Grohl αποκάλυψε ότι προσέγγισε τον Bowie δύο χρόνια πριν, ζητώντας του να τραγουδήσει ένα κομμάτι για μια ταινία για να λάβει την εξής απάντηση: «David, είδα την ταινία και πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν είναι του στυλ μου...δεν είμαι για τέτοια πράγματα. Έτσι, σ’ ευχαριστώ αλλά σου ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω». Αφού ο Grohl απάντησε στο μήνυμα, ο Bowie επανήλθε «στολίζοντας» τον συνονόματό του: «Εντάξει, επομένως κανονίστηκε το θέμα. Τώρα, άντε γ@@@@». (sic. Now fuck off) Καθόλου ευγενική απάντηση για… δούκα.

2. Coldplay

Εξίσου ευθεία και αποστομωτική ήταν η απάντηση του Bowie σε πρόταση για συνεργασία με τους Coldplay. Συγκεκριμένα, όπως ομολόγησε μέλος της μπάντας, ο Chris Martin είχε επικοινωνήσει στο παρελθόν με τον περιζήτητο Bowie για να του ζητήσει να συμμετέχει σε ένα από τα κομμάτια των Coldplay που προσιδίαζε -όπως έκριναν- στο στυλ του καλλιτέχνη. Η απάντηση του Bowie τους ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία: «Δεν είναι και πολύ ωραίο το τραγούδι, έτσι δεν είναι;»

3. Red Hot Chilli Peppers

Στο τσουβάλι των «όχι» και οι Red Hot Chilli Peppers, οι οποίοι παραδέχτηκαν νωρίτερα φέτος ότι είχαν ζητήσει επανειλημμένα από τον Bowie να συνεργαστεί με τη funk-metal μπάντα στα πλαίσια της παραγωγής. Οι απορρίψεις ήταν απανωτές αλλά με το γάντι, όπως δήλωσε ο frontman Anthony Keidis. «Στην αρχή, τον παίρναμε τηλέφωνο αλλά εκείνος ευγενικά πάντα μας απέρριπτε. Στη συνέχεια, του στείλαμε μακροσκελή emails εξηγώντας του τί ακριβώς θέλαμε και γιατί ήταν πια ώρα για εμάς να προβούμε σε κάτι τέτοιο για να λάβουμε και πάλι αρνητική απάντηση». Σημειωτέον, και ο Brian Eno έχει αρνηθεί πρόταση συνεργασίας με τους Peppers, όχι μία, ούτε δύο, αλλά οχτώ φορές! Μήπως είναι ώρα να πιάσουν το υπονοούμενο;

4. Ταινία James Bond

Ο Βowie δεν ήταν απλά ένας μουσικός, ήταν μια πολυεπίπεδη καλλιτεχνική περσόνα που ισορροπούσε ανάμεσα στα πολλά χαρίσματά του με μοναδικά αποτελέσματα. Ένα από αυτά ήταν αναμφισβήτητα και η υποκριτική. Έτσι, στο πλούσιο βιογραφικό του Bowie, σημαντική θέση καταλαμβάνουν και οι δεκάδες συμμετοχές του σε ετερόκλητες κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές, στις οποίες είτε έπαιξε είτε δάνεισε τη φωνή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η cult ταινία φαντασίας The Labyrinth (1986) –η οποία όπως είχαμε γράψει πρόκειται να αποκτήσει και sequel- αλλά και το πιο πρόσφατο blockbuster The Prestige του Christofer Nolan (2006). Κοινός παρονομαστής και των δύο, το φουτουριστικό στοιχείο, το οποίο διέτρεχε συνολικά όλη την καριέρα του Bowie. Mε την ψιλόλιγνη φιγούρα του και το παγερό πρόσωπό του να προσφέρουν τα ιδανικό έδαφος για villain ρόλους (όπως του Jareth στο Labytinth), οι παραγωγοί της ταινίας James Bond: A view to Kill του (1985), είδαν στο πρόσωπο του Bowie τον ιδανικό αντίπαλο του πράκτορα 007, Max Zorin. Γι άλλη μια φορά, ο Bowie αρνήθηκε μια ηχηρή συνεργασία εξηγώντας με μια δόση ανωτερότητας: «Δεν ήθελα να σπαταλήσω 5 μήνες παρακολουθώντας τον κασκαντέρ μου να πηδάει από βράχους». Το ρόλο του «κακού» στο πλευρό του 57χρονου τότε Roger Moore ανέλαβε τελικά ο Christopher Walken.

5. Μusical του Danny Boyle

Κατάκαρδα πήρε την απόρριψη ο σπουδαίος σκηνοθέτης Danny Boyle, όπως ο ίδιος δήλωσε. Συγκεκριμένα, ο καταξιωμένος –και βραβευμένος με Oscar για το Slumdog Millionaire- δημιουργός ανέφερε πως είχε προτείνει στον εκλιπόντα μουσικό να κάνει μια ταινία με θέμα τη ζωή του. Παρότι ο Boyle προσέγγισε τον Bowie με μια ολοκληρωμένη πρόταση, παρουσιάζοντάς του μάλιστα το σενάριο που είχε ήδη ετοιμάσει ο εξίσου σεβαστός σεναριογράφος Frank Cottrell Boyce, ο Δούκας είπε και πάλι όχι. Κι ενώ είναι πράγματι κρίμα που δεν υπάρχει μια biopic παρακαταθήκη για το θρύλο της ροκ, είμαστε σίγουροι πως είναι πια θέμα χρόνου το να δούμε τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη.

6. Τη σειρά Doctor Who

Περιζήτητος ο David Bowie και από την τηλεπτική σειρά Doctor Who. Ωστόσο, μετά το μεγαλειώδες όχι στον Danny Boyle, ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς, Peter Capaldi, δεν είχε καμία τύχη να πάρει θετική απάντηση. Το ίδιο και ο συνθέτης της μουσικής της σειράς, Murray Gold, ο οποίος περιέγραψε μια συνάντηση που είχε με τον Bowie το 2013 σε ένα παγωτατζίδικο. Η σύντομη στιχομυθία τους είχε ως εξης:
Gold: “Γράφω μουσική για το Doctor Who”
Bowie: “Δεν το κάνω”
 Gold: “Tι εννοείς;”
Bowie: “Μου ζητάνε να το κάνω”
Μιλώντας για το διάλογό τους, ο Gold ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει τί ακριβώς εννοούσε ο Βοwie και αν η πρόταση που απέρριψε ήταν σε επίπεδο μουσικής ή υποκριτικής.

7. Την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Πέραν της διαδικασίας της απονομής των διάσημων βραβείων, τα Brit Awards είναι φημισμένα και για το έδαφος που έχουν προσφέρει σε καλλιτέχνες να ανέβουν στη σκηνή και να μιλήσουν για καυτά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αξέχαστο στιγμιότυπο όταν το 2004 οι Liberty X ανέβηκαν στο stage για να παραλάβουν το βραβείο καλύτερου Βρετανικού single και κατήγγειλαν τη Βρετανική κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις σε πολυεθνικές κολοσσούς. Δέκα χρόνια αργότερα, ήταν σειρά του David Bowie να σοκάρει με το λόγο του, τον οποίο –άκουσον άκουσον- ανέλαβε να εκφωνίσει η Kate Moss για λογαριασμό του αφού εκείνος δεν καταδέχτηκε καν να εμφανιστεί σε μια τόσο “αγοραία” περίσταση. Το περιεχόμενο του λόγου του αφορούσε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. «Σκωτία, μείνε μαζί μας» αναφώνησε η Moss εκ μέρους του δούκα της ροκ. Kαι, πράγματι, η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

8. Τον τίτλο του ιππότη

Η βασίλισσα Ελισσάβετ υπήρξε μεγάλη φαν του David Bowie στα 70s. Εκτιμώντας το σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο του, η αυτής μεγαλειότης θέλησε να τον ανταμείψει προσφέροντάς του τον τίτλο του Commader of the British Empire (CBE) κατά το μακρινό έτος 2000. «Πραγματικά δεν ξέρω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό», απάντησε ο Bowie, ευγενικά αρνούμενος τη διάκριση. Φυσικά, το Buckingham Palace δεν το έβαλε εύκολα κάτω κι έτσι τρία χρόνια αργότερα επανήλθε τιμώντας τον ως ιππότη για τη συνολική συνεισφορά του στη Βρετανία. Εκείνος αρνήθηκε γι ακόμη μια φορά εξηγώντας: «Δε θα δεχόμουν ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν ξόδεψα τη ζωή μου δουλεύοντας για κάτι τέτοιο».

 9. Flight of the Conchords

Το γνωστό μουσικό-τηλεοπτικό ντουέτο από τη Νέα Ζηλανδία είναι τόσο φαν του Βowie που πριν από κάποια χρόνια έγραψε το τραγούδι Bowie’s in Space. Όταν αργότερα ξεκίνησαν το τηλεοπτικό τους show στο HBO, οι Jemaine Clement και Bret McKenzie έγραψαν ένα επεισόδιο στο οποίο ο David Bowie υποτίθεται πως τους επισκέπτεται στο όνειρό τους. Και ποιος καλύτερος για το ρόλο του Bowie από τον ίδιο; Έτσι, μέσω διάφορων μεσαζόντων, τα μέλη του ντούο προσέγγισαν το είδωλό τους, προτείνοντάς του να συμμετάσχει στο show. Όπως ανέφερε ο Clement, ο Bowie αρνήθηκε καθότι είχε ήδη κάνει cameo στο sitcom Extras (Οι Κομπάρσοι) των Ricky Gervais και Stephen Merchant και δεν ήθελε να κάνει ένα ακόμα act σαν version του εαυτού του. «Παρότι η απογοήτευσή μας ήταν μεγάλη, το ίδιο μεγάλη ήταν και η ανακούφιση που νιώσαμε όταν είπε όχι. Όσο συναρπαστικό και να είναι το να γνωρίσεις από κοντά τον ήρωά σου, η ανακούφιση του να μη χρειάζεται να τον συναντήσεις τελικά είναι ένα εξίσου ένα συναρπαστικό και ευχάριστο συναίσθημα».

10. Τη διάσημη παράσταση-παντομίμα Puss in Boots

H Lindsay Kemp υπήρξε καθοριστική επιρροή στο χτίσιμο της καλλιτεχνικής περσόνας του Bowie τη δεκαετία του 60’. Ούσα μια επιτυχημένη χορεύτρια, μίμος και χορογράφος, η Kemp αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στη διαμόρφωση του Bowie ως performer καθώς ήταν εκείνη που του δίδαξε πώς να επικοινωνεί με το σώμα του στο ξεκίνημα της καριέρας του. «Του έμαθα να χορεύει, του δίδαξα τη σημασία της εμφάνισης –makeup, κοστούμια, τεχνικές performance, γενικές γνώσεις για τη σκηνική παρουσία. Του έδωσα βιβλία και φωτογραφίες για να τα μελετήσει. Μιλήσαμε για avant-garde καλλιτέχνες και για τον κόσμο της μουσικής, αντικείμενα που ενέπνεαν και τους δυο μας». Παρόλα αυτά, οι δυο τους δε τα βρήκαν σε επίπεδο επαγγελματικής συνεργασίας. Αιτία αυτή τη φορά στάθηκε το οικονομικό. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Kemp, κάποια Χριστούγεννα του ζήτησε να παίξει στη θεατρική παράσταση Puss in Boots στο Musselburgh. Τότε ο ατζέντης του Bowie επανήλθε προτείνοντας υψηλότερο το «κασέ» για τον Bowie, πρόταση που η διοίκηση του θεάτρου απέρριψε. Λογικά θα χτυπάνε το κεφάλι τους σήμερα.

Πηγή: Guardian

Επιμέλεια: Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]