10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τις αλλεργίες

allergies
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η Άνοιξη είναι προ των πυλών, το ίδιο και οι…παρελκόμενες αλλεργίες. Ας τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό αποτελεσματικότερα.

- Τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες κάπνιζαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα.

- Η αλλεργία είναι η έκτη αιτία χρόνιας νόσου.

- Το 35% των Ευρωπαίων έχει προσβληθεί από κάποια αλλεργία. Το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί στην επόμενη επταετία με δεκαετία.

- Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά.

- Περί τα 29 δις ευρώ δαπανώνται ετησίως για τα αλλεργικά νοσήματα στην ΕΕ.

- Περίπου το 10% των Ελλήνων πάσχει από άσθμα.

- 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως εμφανίζει συμπτώματα άσθματος.

- Σε ένα γραμμάριο οικιακής σκόνης μπορούν να βρεθούν μέχρι και 19 χιλιάδες ακάρεα, αριθμός που αυξάνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα παιδί που στο πρώτο έτος της ζωής του εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα του αλλεργιογόνου που περιέχουν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας.

- Το 15 - 25% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του αλλεργική πάθηση.

- Το στρες πρωταγωνιστεί στις αιτίες εμφάνισης αλλεργιών (σε ποσοστό 21%) και ακολουθούν οι τροφές, τα φάρμακα και φυσικοί παράγοντες.

- Οι συνηθέστερες αλλεργίες είναι οι τροφικές, η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, τα δερματικά εξανθήματα, οι αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων και οι φαρμακευτικές.