Βrit Awards 2016: Σάρωσε τα βραβεία η Adele

adelebrit-awards JM Enternational
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα David Bowie, στον οποίο δόθηκε μετά θάνατον βραβείο για την συνολική προσφορά του στην τέχνη.

Λίγες μέρες μετά τα Grammys των ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν χτες (24 Φεβρουαρίου) και τα αντίστοιχα βρετανικά βραβεία που δεν είναι άλλα από τα 36α Brit Awards. Η τελετή έλαβε χώρα στο 02 Arena του Λονδίνου όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην τεράστια αίθουσα για να απολαύσει από κοντά τους διάσημους τραγουδιστές και performers. Την τελετή παρουσίασαν οι παρουσιαστές του BBC1, Annie Mac και Nick Grimshaw.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ήταν γι ακόμη μια φορά η Adele. Το χρυσό κορίτσι της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας έφυγε με 4 βραβεία στο χέρι: της καλύτερης σόλο Βρετανίδας ερμηνεύτριας, του καλύτερου βρετανικού single, του καλύτερου album καθώς και παγκόσμιας επιτυχίας. Mάλιστα, επ’ ευκαιρίας της βράβευσής της, η φανερά συγκινημένη Adele πήρε θέση στο δικαστικό δράμα της Kesha. «Θα ήθελα να έχω λίγο χρόνο για να δηλώσω δημόσια την υποστήριξή μου προς την Kesha.» Η δήλωσή της αυτή την εντάσσει στο όλο και αυξανόμενο γκρουπ διάσημων γυναικών -με τελευταία τη Lena Dunham- που στέκονται στο πλάι της pop star. Η Adele, εντυπωσίασε τόσο με το βαθύ κόκκινο φόρεμά της όσο και με το τραγούδι της When We Were Young.

FB/BRIT AWARDS / JM Enternational

Στα αντίστοιχα αντρικά βραβεία τώρα, καλύτερος Βρετανός σόλο ερμηνευτής αναδείχθηκε ο James Bay ενώ το βραβείο καλύτερου ξένου ερμηνευτή πήγε στον Justin Bieber. Όσο για το βραβείο καλύτερου βρετανικού συγκροτήματος, οι Coldplay ήταν νικητές για ένατη φορά, ενώ οι Tame Impala κέρδισαν το αντίστοιχο διεθνές βραβείο παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά έδειχναν τους Blur.

Αμενόμενα η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο David Bowieστον οποίο μάλιστα απονεμήθηκε το μετά θάνατον ICON Award για τη συνολική παρουσία και προσφορά του. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του ο στενός του φίλος Gary Oldmano oποίος μίλησε για την αξιοπρέπεια με την οποία χειρίστηκε τη 18μηνη μάχη με τον καρκίνο ο μύθος της rock. «H στάση του ήταν πάντα θετική και ποτέ δεν τον άκουσα να παραπονιέται» δήλωσε ο η ηθοποιός ενώ συνέχισε: «Αντιμετώπισε την αρρώστια του με τεράστιο κουράγιο, αξιοπρέπεια, χάρη και χιούμορ –ακόμα και υπό φρικτές συνθήκες. Όταν μου έγραψε για να μου πει τα κακά νέα, πρόσθεσε όλο σαρκασμό: “Τα καλά νέα είναι ότι έχω ξανά ζυγωματικά”». Ο Oldman, εμφανώς συγκινημένος, συνέχισε το λόγο του μιλώντας για τη φιλία του με τον Bowie αλλά και για το σπουδαίο καλλιεχνικό έργο που άφησε ως κληρονομιά τόσο στη μουσική όσο και ευρύτερα στην τέχνη και τη ζωή.

FB/BRIT AWARDS / JM Enternational

Στα πλαίσια του tribute προς τον Bowie, η  Lorde ερμήνευσε το Life on Mars εντυπωσιάζοντας παρευρισκομένους και κλανοντας το Twitter να παραμιλάει. Σε αντίθεση με τη θεατράλ εμφάνιση της Lady Gaga στα Grammys, η τραγουδίστρια από τη Νέα Ζηλανδία εμφανίστηκε στη σκηνή απλή, φορώντας ένα ασπρόμαυρο outfit και εκπλήσσοντας τόσο με τις φωνητικές της ικανότητες αλλά και τη σεμνότητα που επέδειξε.


DAVID M. BENETT/DAVE BENETT/GETTY IMAGES
Στα highlights της βραδιάς όταν οι Rihanna και Drake ανέβηκαν onstage και τραγούδησαν το ολοκαίνουριο Work –το βίντεο του οποίου κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες- από το ablum Anti της πρώτης. Το show ήταν ιδιαίτερα φαντασμαγορικό καθώς οι ντυμένοι με λευκή λίκρα τραγουδιστές έκαναν αντίθεση με τους χορευτές που φορούσαν μαύρη λίκρα, αναδεικνύοντας έτσι το neon setting και παραπέμποντας φυσικά στο ολοκαίνουριο, προκλητικό video clip.

David Fisher/REX/Shutterstock / David Fisher/REX/Shutterstock
Η λίστα των νικητών

Βρετανίδα Γυναίκα Καλλιτέχνης: Adele

Βρετανός Άνδρας Καλλιτέχνης: James Bay

Καλύτερο Βρετανικό Group: Coldplay

Καλύτερος Βρετανός Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης: Catfish & the Bottlemen

Video Clip της Χρονιάς από Βρετανό Καλλιτέχνη: One Direction, «Drag Me Down»

Καλύτερη Διεθνής Γυναίκα Καλλιτέχνης: Bjork

Άλμπουμ της Χρονιάς από Βρετανό Καλλιτέχνη: Adele, «25»

Καλύτερος Διεθνής Άνδρας Καλλιτέχνης: Justin Bieber

Καλύτερο Βρετανικό Single: Adele, «Hello»

Καλύτερο Διεθνές Group: Tame Impala